Prie Nacionalinės teisės žinių olimpiados partnerių jungiasi LR Seimas - MRU
Naujienos

19 balandžio, 2024
Prie Nacionalinės teisės žinių olimpiados partnerių jungiasi LR Seimas
Teisės mokykla

Startavus Nacionalinės teisės olimpiados iniciatyvai, šiemet prie jos jungiasi ir Lietuvos Respublikos Seimas. Aktyvus piliečių dalyvavimas sprendžiant valstybės ateitį yra svarbi demokratijos sąlyga, nusakanti piliečių santykį su valdžios institucijomis. 2024-ieji – rinkimų metai. Todėl šiemet nacionalinės teisės žinių olimpiados organizatoriai Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokykla ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei partneriai Olimpiadą skiria demokratijai ir jaunimo dalyvavimui sprendimų priėmime.

Pasak Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, santykį taip pat kuria žinios: jos suteikia laisvės, motyvacijos ir pasitikėjimo savimi; leidžia argumentuoti savo poziciją ir atpažinti dezinformaciją; skatina lyderystę ir atsakomybę. Stiprūs laisvi lyderiai inicijuoja įvairių sričių pokyčius, kurie duoda gerų rezultatų.

„Nuoširdžiai sveikinu Olimpiados dalyvius! Jūs jau turite tvirtą pagrindą. Linkiu jį toliau stiprinti žiniomis ir būti smalsiems visą gyvenimą. Svajokite ir įgyvendinkite ambicingus tikslus, kurie stiprintų demokratinę Lietuvą“, –  sveikina V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen įsteigė Olimpiados nugalėtojams specialų prizą – šachmatų lentas su savo parašu.

Olimpiados šūkis – „Įsitrauk ir dalyvauk“ kviečia jaunimą domėtis teise bei dalyvauti demokratinės Lietuvos ir kartu savo ateities kūrime. Olimpiada siekiama paskatinti jaunimą įvertinti, kaip teisė veikia kasdienį ir visos valstybės gyvenimą.

„Dabar jauni žmonės turi didelę privilegiją veikti patys, dalyvauti demokratijoje išsakydami savo nuomonę, pasisakydami prieš neteisybę, kovodami už savo teises, priimti sprendimus jiems rūpimais klausimais. Prieš daugiau kaip trisdešimtmetį tokia veikla buvo vertinami kaip neleistinas ir baudžiamas kitoniškumas,“ pastebi MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė.

Pasak dekanės, teisės žinios naudingos ne tik kasdienybėje, jos įgalina veikti ir tais atvejais, kai kyla pavojus demokratinėms vertybėms, nes tik teise besivadovaujanti valstybė gali būti demokratinė. Išmanydami teisę ir ja vadovaudamiesi sprendžiant svarbiausius klausimus užtikrinsime demokratinį mūsų valstybės ir kiekvieno jos piliečio kelią.

Olimpiadoje kviečiami dalyvauti 5–8 klasių ir 9–12 klasių moksleivius. Moksleiviai gali registruotis iki balandžio 24 d. Olimpiada vyksta dviem etapais. Pirmasis etapas numatytas 2024 m. balandžio 26 d. nuotoliniu būdu internetinėje platformoje ww.teisekiekvienam.lrt.lt. Iki 400 geriausiai atsakiusiųjų bus pakviesti į antrąjį finalinį olimpiados etapą, kuris vyks gegužės 16 d. Mykolo Romerio universitete. Balandžio 26 d. internetinėje platformoje  https://teisekiekvienam.lrt.lt vyks ir tradicinis teisės žinių testas visuomenei, kuriame kiekvienas norintis galės pasitikrinti savo teisės žinias. 

Olimpiadą rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla. Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir Seimo Pirmininkė.

Šią iniciatyvą palaiko Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, Lietuvos Respublikos Seimas, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos advokatūra, Lietuvos antstolių rūmai, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Teisėjų padėjėjų asociacija, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija, Lietuvos Respublikos muitinė ir kiti partneriai.

Pirmoji teisės žinių olimpiada įvyko 2016 metais. Kasmet olimpiadoje dalyvaujančių moksleivių skaičius auga  – 2019 m. testą laikė net 1100 moksleivių iš daugiau kaip 80 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, 2020 m. – užsiregistravusių buvo daugiau nei 1500, 2021 m. – virš 1700, 2022 m. – 1400, 2023 m. – 3200 mokinių.