Pirmame teisės žinių olimpiados etape – ir klausimai apie „Galimybių pasą“ - MRU
Naujienos

27 gegužės, 2021
Pirmame teisės žinių olimpiados etape – ir klausimai apie „Galimybių pasą“
Teisės mokykla

Pasibaigęs šeštosios Nacionalinės teisės žinių olimpiados I etapas išryškino, apie kurias teisės sritis moksleiviai turi daugiausiai žinių, o kuriose teisės srityse jų trūksta. Į testą organizatoriai įtraukė ir su pandemija susijusių klausimų, tarkim, apie naująjį „Galimybių pasą“. Virš 300 geriausiai pasirodžiusių moksleivių bus pakviesti dalyvauti finaliniame Olimpiados etape.

Šiemet dalyvauti Nacionalinėje teisės žinių olimpiadoje registravosi 1400 dalyvių iš daugiau kaip 120 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, o dalyvavo - beveik 1200 moksleivių. Aktyviausi – Kauno regiono moksleiviai, taip pat aktyvūs buvo Vilniaus, Panevėžio, Elektrėnų, Mažeikių, Tauragės, Telšių, Pabradės, Ukmergės, Šiaulių ir Šilalės miestų ir miestelių moksleiviai. Beveik 900 dalyvių Olimpiados testą sėkmingai užbaigė.

Moksleiviai sprendė du skirtingus Olimpiados testus pagal amžiaus kategoriją. Testų klausimai buvo sudaryti iš įvairių teisės sričių, o ypatingas dėmesys skirtas jaunimui aktualioms temoms, kuriose jauni žmonės turi daugiausiai teisių ir gali veikti savarankiškai. Į testą buvo įtraukti klausimai apie akademinį sąžiningumą, mokslų ir darbo derinimo galimybes, vartotojų teises, asmeninių finansų valdymo teisinius aspektus, materialinę atsakomybę, nepilnamečių darbą, rinkimus, moksleivių tarpusavio santykius ir konfliktus, elgesį socialiniuose tinkluose, dalyvavimą teisminiuose procesuose ir kt. Pasak MRU Teisės mokyklos dekanės profesorės Lyros Jakulevičienės, norint teisingai atsakyti į kai kuriuos testo klausimus reikėjo ne tik teisės žinių, bet ir pastabumo, loginio ir kritiško mąstymo. 

Geriausiai moksleiviams sekėsi atsakyti į konstitucinės teisės, administracinės jaunimo ir gyventojų atsakomybės sričių klausimus. Moksleiviai nesunkiai atsakė į klausimą apie prekių gražinimą, taip pat yra puikiai susipažinę su nepilnamečių civiline atsakomybe bei reklamos draudimais, susijusiais su jaunimu. Mokiniai neblogai žino ir apie COVID-19 pandemijos metu taikomas priemones, kaukių dėvėjimo reikalavimus ir atsakingas valstybės institucijas, yra susipažinę su Lietuvos piliečių teise dirbti kitose Europos Sąjungos valstybėse, įvairiais administracinius reikalavimus dėl atliekų rūšiavimo, prekių grąžinimo. Didžioji dalis moksleivių teisingai atsakė į klausimą apie nepilnamečių darbą ir galimybę mokytis. „Į testą įtraukėme ir klausimą apie moksleivio teises ir pareigas bei atsakomybės už melavimą, o iš pateiktų atsakymų, matyti, kad didžioji dalis moksleivių išmano  savo teises ir pareigas“, - pastebi L. Jakulevičienė. Sunkiausiai moksleiviams sekėsi teisingai atsakyti į baudžiamosios teisės, tarptautinės teisės ir teisinės pagalbos klausimus.

Didžioji dalis moksleivių „Galimybių pasą“ vertina teigiamai

Organizatoriai į testą įtraukė ir klausimus apie naująjį „Galimybių pasą“. Nors didžioji dauguma moksleivių iš esmės žinojo, kam šis dokumentas reikalingas, nemažai jų klydo siedami šio paso paskirtį su kelionėmis užsienyje. „Tokios asociacijos moksleiviams, tikėtina, galėjo kilti dėl šiuo metu Europos Sąjungos institucijose svarstomo ES Žaliojo paso (skaitmeninis COVID sertifikatas), kuris bus skirtas būtent kelionėms užsienio valstybėse palengvinti“, - pastebi MRU profesorė Lyra Jakulevičienė.

Kai kurie moksleiviai taip pat siejo „Galimybių pasą“ su privilegijomis, nors šio dokumento paskirtis - pagalba gyventojams grįžti į įprastinę situaciją, kai asmenims, dėl kurių nėra pavojaus, neturėtų būti taikomi jokie ribojimai.

L. Jakulevičienė atkreipė dėmesį, kad buvo moksleivių, kurie šią priemonę klaidingai siejo su kaukių nebedėvėjimu. „Buvo ir tokių, kurie įvardino „Galimybių pasą“ kaip Lietuvos Konstitucijos pažeidimą, nes Lietuvoje leidžiamas tik vienas pasas – piliečio pasas, tačiau tik vos keli moksleiviai pareiškė neigiamą nuomonę apie šią naują priemonę, teigdami, kad ji galimai formuos socialinę atskirtį ir padės vystytis diskriminacijai“, - pastebi L. Jakulevičienė. Anot profesorės, galima teigti, kad absoliuti dauguma moksleivių „Galimybių pasą“ vertina teigiamai, kaip geresnę galimybę normaliau ir laisviau gyventi ir skatinti verslą, o ši priemonė leis visiems jaustis saugiau. Daugelis moksleivių „Galimybių pasą“ vertina ir kaip paskatą skiepytis, sieja jį pirmiausia su skiepais.

Virš 300 geriausiai pirmojo etapo testą išlaikiusių moksleivių bus pakviesti dalyvauti finaliniame Olimpiados II etape, kuris vyks birželio 4 dieną.

Olimpiadą rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla. Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministrė. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“, Lietuvos advokatūra ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą palaiko Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, Nacionalinė švietimo agentūra, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos advokatūra, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Lietuvos Muitinės departamentas, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos mokymo centras.

Daugiau informacijos apie olimpiadą: https://teisekiekvienam.lrt.lt