Per metus – virš 200 sertifikuotų pinigų plovimo prevencijos specialistų - MRU
Naujienos

14 gruodžio, 2023
Per metus – virš 200 sertifikuotų pinigų plovimo prevencijos specialistų
Teisės mokykla
Universitetas

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro, LR finansų ministerijos ir Mykolo Romerio Universiteto bendradarbiavimo pagrindu sukurtą „Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programą“ užbaigė jau trečioji laida. Sėkmingai baigiamąjį egzaminą išlaikė 104 dalyviai iš 105.  Per vienerius metus nuo programos starto pamatines pinigų plovimo prevencijos kompetencijas patvirtinantį sertifikatą įgijo 202 programos dalyviai. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė Lietuvos rinkai parengta šios srities kompetencijų sertifikavimo programa.

„Per metus įsitikinome, kad specialistų rengimas pagal šią programą kuria didelę pridėtinę vertę visai Lietuvos finansų ekosistemai, kartu ir valstybei. Pinigų plovimo prevencijos specialistai yra vieni paklausiausių finansų sektoriuje, ypač tarp „Fintech“ įmonių. Jų darbas yra ypač svarbus  pasikeitusiame geopolitiniame kontekste dėl beprecedenčio sankcijų rėžimo agresorėms Rusijai ir Baltarusijai. Bet to, pakankamas aukštos kvalifikacijos specialistų kiekis taps vienu iš įrankių Lietuvai siekiant į mūsų šalį pritraukti naujai kuriamą Europos Sąjungos finansų sektoriaus agentūrą, kuri kovos su pinigų plovimu (AMLA)“, – sako finansų viceministrė Vaida Markevičienė. 

Kokybiškos žinios platesniam dalyvių ratui

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovės Eglės Lukošienės teigimu, trijų institucijų bendradarbiavimu grįsta sertifikavimo programa yra kol kas vienintelė parengta  Lietuvos rinkai, todėl rengiant kvalifikuotus šios srities specialistus svarbu užtikrinti, kad ji atitiktų šalies realijas ir pasaulines tendencijas. Šių tikslų siekti padeda jau trečiąją absolventų laidą išlydintis programos lektorių sąstatas – ilgametę patirtį finansų įstaigose, priežiūros institucijose ir tarptautinėse organizacijose sukaupę viešojo ir privataus sektoriaus ekspertai – praktikai ir akademikai.

„Finansų įstaigų, priežiūros ir teisėsaugos institucijų už pinigų plovimo prevenciją atsakingi ekspertai kasdieniu savo darbu kuria saugesnę ir efektyviai pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikas valdančią Lietuvos finansinę sistemą. Jie taip pat yra tie, kurie susiduria ir reaguoja į vis tobulėjančius pinigų plovimo mechanizmus. Ekspertų sukaupta patirtis, kuria jie jau trečią kartą dalijasi su programos dalyviais yra solidus pamatas specialisto žingsnius šioje srityje žengiantiems naujokams“, – akcentuoja E. Lukošienė.

Šalia kokybiško, teorines ir praktines kompetencijas apimančio turinio, siekta taip pat sudaryti galimybes kuo daugiau specialistų, neseniai karjerą pinigų plovimo prevencijos srityje pradėjusių ar ketinančių į ją žengti, siekti kompetencijų sertifikato.

2022 m. spalį startavusi sertifikavimo programa nuo pat pradžių sulaukė didelio susidomėjimo. Iš daugiau kaip 200 norinčių, dalyvauti programoje buvo pakviesti 34 pirmos laidos dalyviai, iš kurių 29 sėkmingai užbaigė programą.

Vykdant programą, šių metų pavasarį suformuotos dvi grupės, į kurias pakviesta dvigubai daugiau – 70 dalyvių. 90 proc. išlaikė baigiamąjį sertifikavimo egzaminą.

Šių metų rugsėjį pamatinių pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikato siekiantiems specialistams buvo suteikta dar daugiau galimybių: šalia dviejų kontaktinio mokymo grupių pristatyta naujovė – nuotolinio mokymo grupė. Iš viso į trečiosios laidos tris grupes priimti 105 dalyviai, iš kurių bemaž visi – net 104 dalyviai – išlaikė  sertifikavimo egzaminą.

Didėjanti programos dalyvių motyvacija

Pastebima, jog nuosekliai auga baigiamąjį sertifikavimo egzaminą išlaikiusių dalyvių dalis. Jeigu pirmojoje laidoje jį įveikė 85 proc. dalyvių, trečiojoje šis rodiklis siekė net 99 proc.

Pasak vieno iš programos kūrėjų ir įgyvendintojų – Mykolo Romerio universiteto atstovės – Teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės, tokie rodikliai rodo ir programos paklausą, ir augančią jos vertę suprantančių dalyvių motyvaciją.

„Bendromis visų partnerių pastangomis sukurta ir sėkmingai įgyvendinama sertifikavimo programa atliepia Lietuvos ir regiono siekius tapti saugesne šalimi, tačiau kartu užtikrina ir galimybę kiekvienam siekiančiam tobulėti, mokytis visą gyvenimą, rinktis paklausią karjeros kryptį ir įdomią veiklą“, – teigė  dekanė. „Nemažai programos dalyvių yra šioje srityje jau dirbantys praktikai, gilinantys savo žinias, tačiau dalis – norinčių pradėti dirbti šioje srityje.“  

Apie sertifikavimo programą  

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programa yra skirta jau dirbantiems viešojo ir privataus sektorių skirtingų atsakomybių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo, sankcijų vengimo prevencijos specialistams, taip pat norintiems pradėti savo karjerą šioje srityje. Programos kursas trunka 10 savaičių, per kurias finansų rinkos dalyvių atstovai, MRU dėstytojai, Centro ekspertai bei jų partneriai, supažindina su teoriniais pinigų plovimo prevencijos aspektais, teisiniu reguliavimu, rengia praktinių situacijų aptarimo sesijas.