Paskelbti Nacionalinės teisinių žinių olimpiados I turo rezultatai: kur klupo moksleiviai? - MRU
Naujienos

2 gegužės, 2016
Paskelbti Nacionalinės teisinių žinių olimpiados I turo rezultatai: kur klupo moksleiviai?

Paskelbti Nacionalinės teisinių žinių olimpiados I turo rezultatai: moksleiviai klupo ties vartotojų teisės klausimais, kurie itin aktualūs visuomenei, tačiau neblogai žino baudžiamosios teisės pradmenis. Balandžio 22 d. Lietuvos mokyklos ir visuomenė dalyvavo Nacionalinės teisinių žinių olimpiados I-jame ture. Nacionalinės teisinių žinių olimpiados teste iš viso dalyvavo 72 Lietuvos gimnazijų ir mokyklų moksleiviai (registravosi 91 mokyklos moksleiviai). Testą laikė viso 812 moksleivių (796 moksleiviai laikė tekstą elektroninėje aplinkoje, 353 – popierinėje versijoje).Visuomenei skirtą testą portale delfi.lt užpildė daugiau kaip 2200 portalo skaitytojų.

Į Olimpiados II turą pateko net 62 mokyklų moksleiviai. Daugiausiai mokyklų į II etapą pateko iš Alytaus, Kauno, Vilniaus, Panevėžio miestų ir rajonų. Į Olimpiados II turą 9-10 klasių moksleivių grupėje pateko 21 ir daugiau balų surinkę moksleiviai, 11-12 klasių – 20 ir daugiau balų. Į Olimpiados II turą bus pakviestas dalyvauti 391 moksleivis. 9-10 klasių grupėje aukščiausias balas buvo 28 iš 30, 11-12 klasių - 29 iš 30. Daugumos moksleivių rezultatai 9-10 klasių grupėje buvo 18-22 balų intervale, 11-12 klasių – 20-22 balų intervale. Nors testui buvo skirta 60 min., vidutiniškai testo laikymas truko apie 20-23 min. abiejose grupėse. Testo rezultatuose išryškėjo lengviausi klausimai, bei klausimai, kuriuos sekėsi atsakyti sunkiausiai. 9-10 klasių grupėje lengviausiu pripažintas klausimas: „Kaip vadinasi nusikaltimas, jei sumušus asmenį iš jo buvo pagrobtas dviratis?“ (atsakymas – plėšimas, teisingai atsakė 95.88% moksleivių).

11-12 klasių grupėje – „Kaip baudžiamajame įstatyme vadinama situacija, kai asmuo neatsako už savo veiksmus, panaudotus ginantis nuo užpuoliko?“. Net 96.40% moksleivių atsakė, kad tai – būtinoji gintis. Sunkiausiu išrinktas klausimas apie garantinį terminą avalynei grąžinti. 9-10 kl. moksleiviams buvo pateikta situacija: „Įsigijote avalynę. Kitoje čekio pusėje pardavėja uždėjo atspaudą „garantija 14 dienų“. Po mėnesio avalynė suplyšo. Ar jūs turite teisę gražinti avalynę ir reikalauti atgauti sumokėtus pinigus?“. Tik 8.82% moksleivių atsakė teisingai („gali grąžinti nekokybiškus batus, o pardavėjas uždėjęs spaudą apie 14 dienų garantiją klaidina vartotojus“).

11-12 kl. moksleiviai suklupo ties klausimu: „Ar vartotojas gali grąžinti įsigytą daiktą ir reikalauti atgauti sumokėtus pinigus, jeigu jo įsigyto daikto trūkumas yra mažareikšmis (pavyzdžiui, nedega lemputė, ištrūkusi marškinėlių saga ir pan.)?“ Į šį klausimą teisingai, („sutarties negalima nutraukti dėl daikto mažareikšmio trūkumo, jeigu įmanoma suremontuoti“), atsakė tik 5.76% moksleivių.

Olimpiados organizatorių atstovės – Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės teigimu, labiausia džiugina tai, kad teisės žinių pradmenys yra gana tolygiai pasiskirstę po Lietuvą, nes daugumoje testą laikiusių mokyklų yra mokinių, kurie turi teisinių žinių. Kartu akivaizdu, kad visuomenėje dar nemažai nusistovėjusių stereotipų dėl kai kurių teisinių situacijų sprendimo“.

Olimpiados II turas vyks gegužės 13 d. Olimpiados nugalėtojų laukia vertingi prizai: teisės studijų stipendija, įsteigta tarptautinės advokatų kontoros Eversheds Saladžius, kelionė į Europos parlamentą (steigėjas –Europos Parlamento narys A. Guoga), interaktyvios karjeros dienos kartu su klase privačioje bendrovėje (PricewaterhouseCoopers), tarptautinės vasaros mokyklos ir kt.

Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija, rengia - Mykolo Romerio universitetas ir Lietuvos teisininkų draugija. Iniciatyvos partneriai: Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija, Generalinė prokuratūra, Lietuvos Advokatūra, Lietuvos Aukščiausiasis teismas, Lietuvos Antstolių rūmai, Lietuvos Notarų rūmai, Nacionalinė teismų administracija, Europos Parlamento narys A. Guoga, tarptautinė advokatų kontora Eversheds Saladžius, PricewaterhouseCoopers, „Transparency International“ Lietuvos skyrius.