Pasaulinis mediacijos kongresas INADR World Mediation Congress 2021 pirmą kartą bus transliuojamas ir iš Vilniaus - MRU
Naujienos

17 birželio, 2021
Pasaulinis mediacijos kongresas INADR World Mediation Congress 2021 pirmą kartą bus transliuojamas ir iš Vilniaus
Teisės mokykla

2021 m. birželio 16-18 dienomis vyksta Pasaulinis mediacijos kongresas, kurį jau dešimtą kartą organizuoja Tarptautinė ginčų sprendimo akademija (INADR, angl. k. International Academy of Dispute Resolution). Ši organizacija įkurta 1985 m. JAV. Jos misija – per švietimą visame pasaulyje skatinti taikų ginčų sprendimą.

2021 m. Pasaulinio mediacijos kongreso akiratyje - mediacija kaip priemonė skatinti socialinį dialogą ir didinti skirtingų interesų grupių tarpusavio supratimą.

Šiemet kongresas vyksta unikaliu formatu – tris dienas transliuojamas iš skirtingų pasaulio universitetų – JAV, Lietuvoje ir Indijoje. Vienos dienos kongreso programa ir transliacija Lietuvoje patikėta Mykolo Romerio universitetui. MRU puoselėja tvarius socialinės partnerystės su INADR ryšius nuo 2016 m., kai drauge organizavo pirmąjį Lietuvoje tarptautinį studentų mediacijos turnyrą Mediate’16.

Birželio 17 d. iš MRU transliuojamo renginio metu bus diskutuojama dėl mediacijos taikymo sprendžiant viešojoje sferoje kylančius nesutarimus. Renginį moderuos MRU prof. dr. Agnė Tvaronavičienė. Viena iš renginio pranešėjų žinomos Afrikoje aktyviai veikiančios nevyriausybinės organizacijos Tostan įkūrėja Molly Melching dalinsis pagarbaus bendravimo ir plataus mediacinių technikų panaudojimo patirtį keičiant Afrikos tradicinių bendruomenių požiūrį į žalojančius tradicinius papročius. Pasak Molly Melching, pasipiktinimas gali išgelbėti vieną ar du žmones, tačiau tik empatija gali pakeisti visą sistemą. Pranešimą intriguojančia tema skaitys buvusi MRU profesorė, šiuo metu Varšuvos universitete dirbanti dr. Renata Mienkowska-Norkienė. Renata kels klausimą, ar senasis žemynas vis dar išlieka kovos dėl visuomenės gerovės ir taikos nugalėtoju? Renginyje Hans Verrept (filologas ir kultūros bei socialinis antropologas iš Belgijos) dalinsis savo įžvalgomis, kaip tarpkultūrinė mediacija padeda išvengti konfliktų sveikatos priežiūros srityje. Izraelyje praktikuojanti advokatė, žinoma mediatorė Anat Cabili dalinsis darbo viešajame sektoriuje, taikant mediaciją ir siekiant užtikrinti bendradarbiavimą tarp viešųjų, pelno nesiekiančių ir verslo organizacijų bei skatinant visuomenės įtraukimą į sprendimų priėmimą, patirtimi.  Iš MRU transliuojamo renginio kulminacija – doc. dr. Natalijos Kaminskienės moderuojama diskusija privalomos mediacijos tema. Diskusijoje dalyvaus žymūs Italijos, Graikijos ir Turkijos mediatoriai.

RENGINIO PROGRAMA (06 17)

Birželio 18 d. Pasaulinis mediacijos kongresas kelsis į Indiją, nes bus transliuojamas iš Bhopal universiteto. Šią diena pranešėjai kalbės apie  kultūros įtaką mediacijai ir deryboms, taikos derybų grupinių ieškinių atvejais ypatumus bei su tarpininkavimu susijusius aplinkos apsaugos probleminius klausimus. Panelinės diskusijos metu garbūs svečiai diskutuos dėl mediacijos taikymo sveikatos priežiūros sektoriuje.

RENGINIO PROGRAMA (06 18)

Renginį stebėti galima bus per INADR „YouTube” platformą. Registracija į renginį čia: https://www.signupgenius.com/go/9040544adae2ca2f58-inadr3

Renginys nemokamas.