O ką žinome apie miegą? - MRU
Naujienos

7 kovo, 2024
O ką žinome apie miegą?
Universitetas

Šiais metais kovo 15 d. yra minima Tarptautinė miego diena. Renginys yra skirtas miego svarbai paminėti ir raginimui imtis svarbių su miegu susijusių klausimų, kurie apima mediciną, švietimą, socialinius aspektus. Šia diena siekiama sumažinti miego problemų naštą visuomenei gerinant miego sutrikimų prevenciją ir valdymą. 

Miego problemos yra pasaulinė epidemija, kuri kelia grėsmę sveikatai ir gyvenimo kokybei iki 45 % pasaulio gyventojų. Yra žinoma, kad miego trūkumas arba prastos kokybės miegas turi didelį neigiamą poveikį mūsų sveikatai tiek ilguoju, tiek trumpuoju laikotarpiu. Trumpuoju periodu prastos kokybės miego pasekmės sekančia dieną turi neigiamą poveikį mūsų dėmesiui, atminčiai ir mokymosi kokybei. Ilgalaikis poveikis gali būti susijęs su didelėmis sveikatos problemomis, tokiomis kaip nutukimas, diabetas, susilpnėjusi imuninė sistema ir kt. Miego trūkumas taip pat yra susijęs su daugeliu psichologinių sunkumų tokių, kaip depresija, nerimas ar net psichozė. Nepakankamas miegas arba prastos kokybės miegas gali padidinti psichinės sveikatos sunkumų riziką. 

Kokybiškas miegas yra labai svarbus norint užtikrinti gerą sveikatą ir gyvenimo kokybę. Trys gero miego elementai yra:  

  • miego trukmė, kuri turėtų būti pakankama, kad kitą dieną miegantysis būtų pailsėjęs ir budrus.   
  • miego tęstinumas, kad miego periodai būtų sklandūs bei nesuskaidyti.   
  • miegas taip pat turėtų būti pakankamai gilus.  

Atsižvelkite į šiuos svarbius sveiko miego aspektus: 

  • Kiekvieną naktį leiskite sau pakankamai miegoti (miego trukmė). Pasak Pasaulio miego draugijos vidutinė suaugusiojo miego trukmė turėtų būti apie 7–8 valandas.  
  • Nusistatykite reguliarų miego ir pabudimo laiką. Rinkitės laiką eiti miegoti, tada kai galėsite lengvai užmigti. Laikykitės reguliaraus miego grafiko, kiekvieną vakarą eidami miegoti tuo pačiu metu ir kiekvieną dieną keldamiesi tuo pačiu metu septynias dienas per savaitę. Reguliarumas yra svarbus norint stabilizuoti vidinį biologinį laikrodį, leidžiantį užmigti ir išlaikyti nepertraukiamą miegą. Jei jaučiate, kad nepakankamai miegate, pabandykite eiti miegoti anksčiau.  
  • Užtikrinkite, kad jūsų miegas būtų nenutrūkstamas. Sukurkite sveiką miego aplinką – venkite ryškios šviesos ir stiprių garsų, palaikykite patogią vėsią kambario temperatūrą ir stenkitės apriboti elektronikos/ ekranų naudojimą miegamajame.  
  • Jei pasikeitė gyvenimo grafikas, pasistenkite kuo greičiau grįžti prie įprasto tvarkaraščio.  

Sveikas miegas – tai miegas, kuris žmogų atkuria ir suteikia energijos, todėl jis visą dieną jaučiasi dinamiškas ir energingas, tad miegokime pakankamai ir kokybiškai ! 

Šaltinis: https://worldsleepsociety.org/ ir https://www.columbiapsychiatry.org/