Naujus visuomenės saugumo užtikrinimo iššūkius padės įveikti glaudesnis MRU ir Lietuvos muitinės bendradarbiavimas - MRU
Naujienos

14 gruodžio, 2021
Naujus visuomenės saugumo užtikrinimo iššūkius padės įveikti glaudesnis MRU ir Lietuvos muitinės bendradarbiavimas
Įvykis
Universitetas
Partnerystė

Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorė profesorė Inga Žalėnienė ir Lietuvos Respublikos Muitinės departamento (Muitinės departamento) generalinis direktorius Darius Žvironas pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl universitetinių studijų organizavimo stiprinimo ir bendrų veiklų.

Universitetas plečia bendradarbiavimą su Lietuvos Muitinės departamentu rengiant universitetinių studijų programose dėstomų dalykų, praktikų ar stažuočių programas, taip pat atsižvelgiant į muitinės veiklą reglamentuojančių teisės aktų pakeitimus prisidės prie studijų turinio ir mokomosios medžiagos koregavimo.

Muitinės departamento atstovai dar aktyviau įsitrauks į universiteto patyrimines veiklas, mentorystės programas, konkursines veiklas studentams, kvalifikacinių egzaminų ir kvalifikacijos suteikimo komisijų darbą, departamentas suteiks ir reikalingą infrastruktūrą bei mokymo bazę būsimų muitinės specialistų rengimui.

Pasak Mykolo Romerio universiteto rektorės, profesorės dr. Ingos Žalėnienės, nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo,  teisėsaugos pareigūnus  rengiantis universitetas vadovaujasi valstybės poreikiu užtikrinti  pamatines demokratijos vertybes ir viešąjį saugumą.

 „Džiaugiuosi, kad jau ne vienerius metus puoselėjame tvirtus partnerystės ryšius su Muitinės departamentu. Tačiau nauji modernaus muitinės darbo organizavimo poreikiai, būtinybė parengti aukštos kvalifikacijos pareigūnus skatina bendradarbiauti dar glaudžiau. Mūsų universitete dėsto ir patyrę praktikai, dėstytojai dalyvauja darbo grupėse, kuriose sprendžiami muitinės pareigūnų kompetencijų ir jų rengimo klausimai. Studentai įtraukiami į patyriminį mokymą ir tiesiogiai susipažįsta su būsima darboviete. Sėkmingą aukštąjį išsilavinimą mūsų universitete įgijusių pareigūnų profesinė karjera rodo, kad toks bendradarbiavimas stiprina statutinę pareigūnų sistemą ir padeda įveikti naujus visuomenės saugumo užtikrinimo iššūkius“, - sakė MRU rektorė I. Žalėnienė.

Muitinės departamento generalinis direktorius palaiko veiklas, kurios prisidės prie studijų turinio ir mokomosios medžiagos koregavimo.

 „Kuo daugiau į muitinės sistemą ateina dirbti kvalifikuotų darbuotojų, tuo sklandžiau vyksta muitinės formalumų atlikimas. Pastebime, kad universitete įgytos žinios padeda būsimiems muitinės pareigūnams efektyviau įsisavinti muitinės veiklą reglamentuojančius teisės aktus ir priimti atitinkamus sprendimus. Manau, kad toks bendradarbiavimas stiprina ne tik statutinę pareigūnų sistemą, bet ir kelia pasitikėjimą valstybe, nes muitinės sklandus verslo grandinės užtikrinimas sudaro palankesnes sąlygas Lietuvos verslo plėtrai“, – sakė Lietuvos muitinės vadovas Darius Žvironas.

Šiuo metu MRU Teisės mokykla vykdo specializuotą teisės studijų bakalauro programą „Teisė ir muitinė“, kuri daugelį metų buvo vertinama kaip viena populiariausių Lietuvoje. Teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės teigimu, „Naujasis susitarimas su Muitinės departamentu ne tik įtvirtins dar glaudesnį bendradarbiavimą, tačiau ir sudarys galimybes būsimiems muitinės specialistams, teisininkams, dar studijų metu patirti darbo Lietuvos muitinės sistemoje specifiką, išbandyti profesinį kelią ir kurti profesinį tinklą. Tam padės teisės studijose plačiai taikomos patyriminio mokymo, mentorystės, praktikos, bendrų iniciatyvų su darbdaviais ir kitos veiklos, kurioms Teisės mokykla skiria ypatingą dėmesį“.