Naujasis MRU Legaltech centro vadovas – profesorius dr. Paulius Pakutinskas - MRU
Naujienos

28 balandžio, 2020
Naujasis MRU Legaltech centro vadovas – profesorius dr. Paulius Pakutinskas
Teisės mokykla

Dvejus metus veikiančiam MRU Legaltech (teisinių technologijų) centrui pradeda vadovauti technologijų teisės ekspertas profesorius dr. Paulius Pakutinskas. 

MRU teisės mokyklos dekanės profesorė dr. Lyros Jakulevičienės teigimu, šiandieninė pandemijos situacija dar kartą patvirtino, kad turime būti pasirengę panaudoti technologijų potencialą net ir tokioje klasikinėje profesijoje kaip teisė. „Jei prieš du metus kurdami teisinių technologijų centrą siekėme pristatyti teisines technologijas mūsų studentams ir teisininkų bendruomenei kaip novatoriškus teisinės veiklos būdus, šiandieninėmis aplinkybėmis tokių technologijų įvaldymas gali tapti teisininkų išlikimo sąlyga. Tai suprasdamos net valstybės institucijos keičia teisės aktus, atverdamos kelią naujųjų technologijų panaudojimui”, - pabrėžia profesorė L. Jakulevičienė. 
Naujasis Legaltech centro vadovas prof. dr. Paulius Pakutinskas žada ir toliau tęsti jau dabar sėkmingai veikiančias ir vystyti naujas centro veiklas. „Legaltech centras orientuojasi į veiklą ir studijas, išplėsiančias teisininkų galimybių ribas, nes „ateitis jau atėjo“, - teigia prof. P. Pakutinskas. - Naujosios technologijos suteikia vis daugiau galimybių būti konkurencingiems globalėjančioje rinkoje, kurioje turime žengti koja į koją su kintančia aplinka ir technologinėmis naujovėmis, tai įgalins teisininkus inicijuoti ir diegti inovacijas”. 
 
Jo teigimu, MRU Legaltech centro pagrindinis tikslas – naujos kartos teisininkų, kurie išplėstų savo veiklos galimybes ir prisitaikytų prie globalių darbo rinkos iššūkių pasitelkę naujausias technologijas, paruošimas. „Tai nebėra ateities siekis, tai šiandienos realybė ir būtinybė, prie kurios turi prisitaikyti ir su ja susigyventi visi teisę studijuojantys studentai. Mane džiugina, kad nauja teisininkų karta keičia konservatyvaus teisininko įvaizdį, siekia pažinti technologijas, jomis domisi bei mėgaujasi”, - sako profesorius P. Pakutinskas. 
Profesorius P. Pakutinskas daugiau nei dešimtį metų bakalauro ir magistrantūros studentams dėsto technologijų bei civilinės teisės dalykus. Jo interesų sritis yra tarpdiscipliniai tyrimai, jungiantys socialinius mokslus (teisę, verslą) ir technologijas, dirbtinis intelektas, kibernetinis saugumas, duomenų apsauga civilinė teisė, technologijų teisė, dirbtinio intelekto ir kitų naujų technologijų reguliavimas, privatumas ir asmens duomenų teisinė apsauga, intelektinės nuosavybės teisė. 
 
MRU teisės mokykla pirmoji Lietuvoje 2018 metais į teisės studijas integravo dirbtinio intelekto ir teisinių technologijų aspektus. 2019 m. akredituota pirmoji Lietuvoje tarptautinė Legaltech LLM programa, pagal kurią nuo šių metų bus rengiami naujos kartos teisės specialistai. Programa sukurta kartu su privataus sektoriaus partneriais, joje dėstys užsienio ir Lietuvos praktikai, nagrinėjantys šiuo metu naujausius ir aktualiausius technologijų ir dirbtinio intelekto panaudojimo teisėje klausimus. 
 
Legaltech LLM programa pritaikyta ir teisės praktikams, siekiantiems įgyti naujausias teisininkams reikalingas kompetencijas, kurių iki šiol tokia apimtimi neteikė nei vienas Lietuvos universitetas. Įgytos naujos kompetencijos padės suprasti, kaip veikia įvairios technologijos, kurti ir pritaikyti įvairias technologines inovacijas teisėje, o tokioms technologijoms vis labiau plintant - ir konkuruoti globalioje rinkoje. 
LegalTech centro partneriais yra įvairios Lietuvos ir užsienio teisinių ir technologinių paslaugų įmonės ir organizacijos, centras kasmet rengia tradicinę metinę Legaltech konferenciją, meet’up‘us praktikams bei hackatonus, kuriuose vystomi įvairūs techologiniai sprendimai, pritaikomi teisei.