Nacionalinės teisės žinių olimpiados nugalėtojai: kas tapo geriausiais ir buvo aktyviausi? - MRU
Naujienos

21 birželio, 2021
Nacionalinės teisės žinių olimpiados nugalėtojai: kas tapo geriausiais ir buvo aktyviausi?
Teisės mokykla

Paskelbti šeštosios nacionalinės teisės žinių olimpiados moksleiviams nugalėtojai, kurią rengė Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla ir LRT. Šiemet į olimpiadą užsiregistravo daugiau kaip 1400 dalyvių iš daugiau kaip 120 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų. Olimpiados finaliniame etape dalyvavo beveik 400 moksleivių, geriausiai pasirodžiusių pirmajame olimpiados etape.

Mykolo Romerio universiteto teisės mokyklos dekanė profesorė Lyra Jakulevičienė sako, kad nugalėtojai yra visi moksleiviai dalyvavę šioje olimpiadoje: „Vaikai, kurie yra aktyvūs, nepatingėję padaryti daugiau, ne vien tik tai, ko iš jų reikalaujama mokyklose, nepabijoję suklysti, išdrįsę bandyti, besidomintys teisinės valstybės klausimais, tikėtina ir ateityje bus gerais piliečiais ir nebijos imtis iššūkių“, - teigė L. Jakulevičienė.

Olimpiada vyko dviem etapais nuotoliniu būdu dvejose amžiaus grupėse: 5-8 klasių ir 9-12 klasių. Dalyviams reikėjo atsakyti į 30 klausimų. Iš jų didžioji dalis buvo uždari testo klausimai ir keli – atviri, į kuriuos atsakant moksleiviai turėjo pademonstruoti ne tik savo žinias, bet ir gebėjimą spręsti aktualias teisines situacijas. Pirmame etape tarp atvirų klausimų moksleiviai pasisakė dėl Lietuvoje įvesto galimybių paso, o antrame etape sprendė nepotizmo situacijas, vertino šio reiškinio žalą visuomenei ir valstybei, taip pat turėjo išspręsti „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Baltarusijoje kazusą, kuris nelengvas būtų net ir praktikuojantiems teisininkams.

Pirmąją vietą 5-8 klasių grupėje laimėjo Vilniaus VšĮ „Saulės privati gimnazija“ 6 klasės mokinys Joris Rudzevičius. Įdomu, kad Joris Olimpiadoje dalyvauja ne pirmą kartą – pernai būdamas penktokas jis iškovojo 2-ąją vietą.

9-12 klasių grupėje pirmąją vietą iškovojo 11 klasės mokinys Žygimantas Mazėtis iš Vilniaus licėjaus.

Antrąsias vietas 5-8 klasių grupėje pelnė Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos 6 klasės mokinė Edvilė Zenavičiūtė, 9-12 klasių – Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos 10 klasės mokinė Ūla Mitkevičiūtė.

Trečiąsias vietas 5-8 klasių grupėje pelnė Vilniaus Senvagės progimnazijos 6 klasės mokinė Aistė Dainauskaitė,  9-12 klasių kategorijoje – Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos 12 klasės moksleivis Kristijonas Barista.

Šiemet visas prizines vietas 5-8 klasių grupėje pelnė Vilniaus moksleiviai. Įdomu, kad visi laimėtojai šioje amžiaus grupėje yra šeštokai. Tarp laimėtojų 9-12 klasių grupėje taip pat daugiausia moksleivių iš Vilniaus mokyklų, prizines vietas pelnė ir du dalyviai iš Šiaulių gimnazijų. Vis dėl to organizatoriai pabrėžia, kad gerus bendrus rezultatus pademonstravo nemažai moksleivių iš įvairių Lietuvos mokyklų

Aktyviai olimpiadoje dalyvavo ir Lietuvos didžiųjų miestų, ir regionų  mokyklos. Didžiausiu aktyvumu išsiskyrė Kauno miesto ir regiono moksleiviai, o aktyviausi buvo Kauno Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus atstovai – jų olimpiadoje dalyvavo net 65. Taip pat aktyvūs buvo Vilniaus, Panevėžio, Elektrėnų, Mažeikių, Tauragės miestų bei miestelių moksleiviai.

Tarp geriausiai pasirodžiusių mokyklų - Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazija, Vilniaus Taikos progimnazija, Mažeikių Kalnėnų pagrindinė mokykla, Mažeikių Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija, Kauno Jono Pauliaus II-ojo gimnazija, Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija,, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija, Vilniaus Žvėryno gimnazija, Elektrėnų Versmės gimnazija, Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinė gimnazija,  Kauno raj. Ugnės Karvelis gimnazija,  Vilniaus M. Biržiškos gimnazija, Ukmergės J. Basanavičiaus gimnazija, Kauno Generolo P. Plechavičiaus kadetų licėjus, Šilutės Vydūno gimnazija, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Klaipėdos rajono Priekulės I. Simonaitytės gimnazija, Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija.

I vietų nugalėtojams 650 eurų piniginius prizus įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“, II vietų nugalėtojams – 300 eurų piniginius prizus – Lietuvos advokatūra, III vietų nugalėtojams – išmaniąsias apyrankes ir laikrodžius, bevieles ausines dovanos Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos Generalinė prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba. Olimpiados prizininkai ir po dešimt geriausiai II etape pasirodžiusių moksleivių abejose amžiaus grupėse bus apdovanoti ir kitais Mykolo Romerio universiteto ir Olimpiados partnerių prizais, kuriuos įsteigė Teisingumo ministerija, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos aukščiausiasis teismas, Generalinė prokuratūra, Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Lietuvos Muitinės departamentas, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos mokymo centras. Atminimo dovanos bus įteiktos ir mokytojams.

Nacionalinės teisinių žinių olimpiados tikslas - ugdyti jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę sąmonę, kultūrą, taip pat apie valstybės teisės sistemą, jos veikimo principus.  Šių metų olimpiados šūkis –„Aš ir teisė: dalyvauju, sprendžiu, kuriu“ akcentuoja jaunimo ryšį su teise. Tarp Olimpiados temų - akademinis sąžiningumas, mokslų ir darbo derinimo galimybės, vartotojų teisės, asmeninių finansų valdymo teisiniai aspektai, materialinė atsakomybė, nepilnamečių darbas, naujųjų technologijų reguliavimas, privatumo apsauga, rinkimai, moksleivių tarpusavio santykiai ir konfliktai, elgesys socialiniuose tinkluose, dalyvavimas teisminiuose procesuose ir kt.

Daugiau informacijos apie olimpiadą: https://teisekiekvienam.lrt.lt