Mykolo Romerio universiteto rektorės sveikinimas artėjančios Vasario 16-osios proga - MRU
Naujienos

15 vasario, 2022
Mykolo Romerio universiteto rektorės sveikinimas artėjančios Vasario 16-osios proga
Universitetas
Bendruomenė
Rektorė

Sveikinu visus su artėjančia Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

„1918 metų vasario 16 dienos aktas – tai Lietuvos renesanso kūrinys, jos artimiausios praeities kondensuotas žodis ir jos ateities titulas“, – yra sakęs profesorius Mykolas Romeris, iškilus to meto mokslo, visuomenės ir valstybės veikėjas.

Lietuvos Tarybos nariai, paskelbę ir savo parašais patvirtinę Vasario 16-osios aktą, buvo įvairių profesijų ir amžiaus žmonės, tarp jų – net 7 teisininkai, o vienas – Kazys Bizauskis – dar tebebuvo teisės studentas. Jam tuomet buvo tik 25-eri. Lietuvos Tarybos pirmininku išrinktam Jonui Basanavičiui, vyriausiajam iš signatarų,  buvo 66-eri.

Teisininkai, kunigai, agronomai, inžinieriai, sociologai įėję istorijon, kaip Vasario 16-osios akto signatarai, neturėjo daug politinės patirties, jų nekonsultavo patyrę ekspertai. Tačiau sudėtingomis tarptautinėmis ir vidaus sąlygomis jie ėmėsi atsakomybės pradėti Lietuvos valstybės atkūrimo kelią. Jie surado tinkamus žodžius, atliepiančius Tautos siekį gyventi laisvoje suverenioje valstybėje. Vasario 16-osios akto žodžiai telkė tautą kurti ir ginti Lietuvos Respubliką ir 1918-aisiais, ir 1990 metais.

Kartu su antrą kartą atgimusia Lietuva augęs Mykolo Romerio universitetas gali didžiuotis, kad esame vieno iš XX amžiaus pradžios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Sąjūdžio ideologų, profesoriaus Mykolo Romerio vardo ir jo ugdytos valstybingumo bei konstitucingumo idėjos tęsėjai.

Šiandien galime didžiuotis, kad mūsų universitetas ne tik turi garbingą Mykolo Romerio vardą. Didžiuojamės, kad prisidedame prie laisvos, nepriklausomos ir demokratinės Lietuvos Respublikos stiprinimo, ugdydami aukščiausios kvalifikacijos teisininkus ir teisėsaugos pareigūnus, politikus, modernaus verslo valdymo ir kitus specialistus, inovatyvius švietimo ir mokslo darbuotojus. O svarbiausia – atsakingus ir aktyvius Lietuvos piliečius, kuriems rūpi žmogus, visuomenė, valstybė.

Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė