Mykolo Romerio universitetas siūlo išskirtines sąlygas studentų saviizoliacijai ir psichologinę pagalbą - MRU
Naujienos

25 sausio, 2022
Mykolo Romerio universitetas siūlo išskirtines sąlygas studentų saviizoliacijai ir psichologinę pagalbą
Universitetas
Bendruomenė

Nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios Mykolo Romerio universitete (MRU) didelis dėmesys skiriamas studentų ir darbuotojų saugumo užtikrinimui. Atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos keliamus saugumo reikalavimus, MRU jau ilgą laiką taiko priemones, kurių pagalba yra stabdomas koronaviruso plitimas bendruomenėje. Universiteto studentams, gyvenantiems bendrabučiuose Vilniuje (Studentų namuose) –  susirgus COVID-19 ar turėjus artimą kontaktą su sergančiu COVID-19, suteikiamos nemokamos apgyvendinimo paslaugos saviizoliacijai. Studentams, kurie atvyksta studijuoti ir jei, pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) reikalavimus, reikalinga saviizoliacija, universitetas dengia 50% saviizoliacijos apgyvendinimo išlaidų.

MRU Studentų namuose sudarytos išskirtinės sąlygos saviizoliacijoje esantiems studentams. Atskiros patalpos suteikiamos tiek sergantiems COVID-19 liga, tiek kontaktą su sergančiuoju turėjusiems, tiek ir iš užsienio atvykusiems studentams, jei reikalinga saviizoliacija. Izoliavimuisi skirti kambariai aprūpinti mikrobangų krosnelėmis, šaldytuvais, virduliais, turi atskirus įėjimus į dušus ir tualetus.

„Studentų saviizoliacijai suteikiame atskiras nuo kitų gyventojų patalpas – taip užtikriname, kad virusas neplis tarp Studentų namų gyventojų. Esame apgalvoję ir maisto tiekimo klausimą. Studentų užsisakytą ir pristatytą maistą, budėtojai nuneša į tam skirtą patalpą, iš kurios izoliacijoje esantis studentas, gali saugiai pasiimti“, – pasakoja MRU Studentų namų valdytoja Nijolė Jansonienė.

Numatyta 11 apgyvendinimo patalpų sergantiems COVID-19, o atvykstantiems iš užsienio, kuriems reikalinga saviizoliacija – 11 kambarių. Kambarių skaičius svyruoja pagal poreikį. Šiuo metu yra paruošti 22 kambariai, kuriuose galima apgyvendinti apie 80 asmenų. Susirgusiems studentams izoliacijos vieta papildomai nekainuoja. N. Jansonienė sako: „Manome, kad tokia galimybė skatina studentus tik pajutus ligos simptomus – iš karto testuotis nesijaudinant, jog neturės kur izoliuotis, ar už saviizoliacijai reikalingą apgyvendinimą, reikės papildomai mokėti.“

Visuose studentų namuose ir universiteto patalpose iškabinti informaciniai plakatai, studentų namų administratoriai nuolatos bendrauja su gyventojais, suteikdami jiems svarbiausią informaciją. „Džiaugiamės, kad iki šiol pavyko efektyviai įveikti COVID-19 keliamus iššūkius, tikimės, kad situacija nesikeis. Akivaizdu, kad didėjant susirgimų skaičiui šalyje, operatyviai reaguosime, mes nuolat konsultuojamės su atsakingomis institucijomis“, – sako MRU Studentų namų valdytoja.

Nemokama psichologinė pagalba

Studentams, kuriems sunku ištverti saviizoliacijos laikotarpį ar kankina nerimas, MRU suteikia nemokamą psichologinę pagalbą. Ji teikiama nemokamai tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis nuotoliniu būdu ar gyvai – visiems MRU bendruomenės nariams. „Kiekvieno bendruomenės nario emocinė gerovė ypatingai svarbi ne tik pandemijos laikotarpiu, todėl skatiname pasinaudoti ir kitomis psichologų teikiamomis paslaugomis, tokiomis kaip įsisąmoninto dėmesingumo (angl. mindfulness), relaksacijos, kūno skenavimo praktikas, šviesų ir garsų terapija“, – priduria Psichologinio konsultavimo skyriaus vadovė Gustė Gramaglia.