Mykolo Romerio universitetas imasi pokyčių: tirs ir savo reputaciją - MRU
Naujienos

5 gegužės, 2020
Mykolo Romerio universitetas imasi pokyčių: tirs ir savo reputaciją

Organizacijos reputacija vartotojams asocijuojasi su teikiamų paslaugų kokybe, prestižu. Reputacija lemia, ar vartotojai kompanija pasitikės ir rinksis jos siūlomas paslaugas. Ir nors universitetai – ne verslo kompanijos, institucijos reputacija nemažai lemia jaunuolių apsisprendimą renkantis ir aukštąją mokyklą, ir konkrečias studijas. Siekdamas įsivertinti tikslinių auditorijų lūkesčius ir nuomonę reputacijos tyrimą užsakė Mykolo Romerio universitetas.  

Universitetai reputacijos tyrimams neskiria daug dėmesio „Spinter tyrimai“ direktorius Ignas Zokas sako pastebintis, kad jų tyrimo agentūroje įvaizdžio ir reputacijos tyrimų segmente dominuoja verslo klientai. „Aukštojo mokslo institucijoms atliekamų projektų turime tikrai nedaug“, - pastebi I. Zokas. Vienas naujausių šios agentūros projektų – reputacijos tyrimas Mykolo Romerio universitetui.  
Ignas Zokas teigia, kad pats faktas, jog universitetas rūpinasi ir aiškinasi, koks jo įvaizdis visuomenėje ir atskirose tikslinės grupėse rodo aukštosios mokyklos norą suprasti ir atliepti poreikius tų, vardan ko aukštoji mokykla ir egzistuoja. 
 
Reputacijos tyrimas padeda įsivertinti ir stiprybes, ir silpnybes 
Pasak Mykolo Romerio universiteto rektorės profesorės Ingos Žalėnienės, universitetas šiemet švenčia trisdešimties metų jubiliejų, o ši sukaktis – ir simbolinis atskaitos taškas, siekiant dar aukštesnių studijų, mokslo standartų. „Universitetas įsikūrė kartu su atkurta modernia Nepriklausoma Lietuva. Palyginus su kitais – esame jaunas laisvės universitetas, kaip ir mūsų valstybė – išgyvenęs ir pakilimus, ir sunkumus, o reputacijos tyrimas padės dar geriau išnaudoti savo stiprybes ir suprasti silpnybes“, - sako MRU rektorė profesorė Inga Žalėnienė. 
I. Zokas sako, kad ryžtantis tokiam projektui, ypač pirmais kartais, reikia ir drąsos: „Reikia sugebėti priimti ne tik pagyrimus, bet ir kritiką, o bendradarbiavime su MRU pozityviai nuteikė partnerių atvirumas – nebuvo noro „nugludinti kampų“, išgirsti tik geras žinias ar vengti nepatogių klausimų“.  
 
MRU Komunikacijos ir rinkodaros centro vadovė Jurga Strimaitienė pastebi, jog universitetas –daugialypis organizmas, kurio vertę atspindi įvairios sritys – studijos, mokslas, moksliniai tyrimai, tačiau reputacija kiekvienam universitetui – itin svarbi. „Nors ir nacionaliniai, ir tarptautiniai reitingai rodo, kad kiekvienas universitetas turi ir stiprių, ir silpnų studijų krypčių, abiturientai dažnai studijas renkasi vadovaudamiesi būtent reputacijos kriterijais – atsižvelgę į artimųjų, pažįstamų, darbdavių nuomonę, tikėdamiesi, kad universiteto pavadinimas „padės“ ateityje tikėtis trokštamo, geriau apmokamo darbo, siekti profesinių aukštumų“.  
 
Pasak J. Strimaitienės, Mykolo Romerio universitetas iki šiol taip kompleksiškai nebuvo įvertinęs mokinių, tėvų, studentų ir darbdavių lūkesčių, pasitikėjimo ir savo potencialo, todėl tyrime buvo apklaustos universitetui aktualios tikslinės auditorijos: 10-12 klasių moksleiviai, tėvai, kitų aukštųjų mokyklų studentai, privataus ir viešojo sektoriaus darbdaviai.  
 
„Universiteto alumnų įsidarbinimo rodikliai į aukštos kvalifikacijos reikalaujančius darbus yra vieni geriausių, o pagal vidutinį mėnesinį darbo užmokestį praėjus pusei metų po studijų baigimo universiteto absolventai patenka tarp trijų geriausių Lietuvos universitetų, tačiau matome dar nemažai iššūkių keičiant nuomonę apie sėkmingą mūsų alumnų profesinę karjerą“.  J. Strimaitienė atkreipia dėmesį, kad dar vienas nemažas reputacijos iššūkis universitetui – keisti vyraujančią nuomonę apie susidariusią studijų ir mokslo kokybę nacionalinėje erdvėje: „Universitetas aukštai vertinamas tarptautiniu mastu, jau antrus metus iš eilės „QS World University Rankings by Subject“ reitinge patenka tarp 250 geriausių pasaulio universitetų teisės kryptyje, sėkmingai su kitais užsienio universitetais įgyvendina jungtines studijų programas, laimi tarptautinius mokslo projektus, stabiliai auga užsienio studentų skaičius, tačiau Lietuvoje ši informacija vis dar sukelia nuostabą ar nepasitikėjimą“, - pastebi K. Strimaitienė.  Pasak J. Strimaitienės, siekiant įsivertinti pokytį universitetas reputacijos tyrimą planuoja nuosekliai kartoti.