MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“: mus supanti aplinka – augina ar gramzdina? - MRU
Naujienos

12 rugpjūčio, 2021
MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“: mus supanti aplinka – augina ar gramzdina?

Mykolo Romerio universiteto laidoje jaunimui „Gyvenimo startuolis“ viešėjo koučingo profesionalas, organizacijos „Akademija Infinitas“ įkūrėjas – Povilas Petrauskas ir verslininkas, bėgimo entuziastas, knygų ir tinklalaidės autorius – Rimantas Petrauskas. Serijoje „Aplinkos filtras“ vykę pokalbiai atskleis, kokią įtaką mums daro aplinka ir kokių veiksmų turėtumėme imtis, kad įvyktų pokyčiai. Taip pat išgirsite miestelyje pagarsėjusio vakarėlių liūto sėkmės istoriją – kaip jis tapo sėkmingu žmogumi, propaguojančiu sveiką gyvenimo būdą ir kuriančiu motyvuojantį turinį.

Povilas Petrauskas: „Svarbu išsiaiškinti, ko norime mes ir mūsų aplinka“

Koučingo profesionalo P. Petrausko teigimu, žmonės savo aplinkoje veikia panašiai kaip veikia jų aplinka, todėl jis siūlo pasitikrinti, ar kiekvienas esame tinkamoje aplinkoje: „Tai čia galima susitikrinti tokį paprastą dalyką – pasiimti penkis, šešis žmones, su kuriais mes būname daugiausiai laiko, ir galime pamatyti, kad mes esame realiai vidurkis tų žmonių. Mes esame į juos panašūs, jie yra panašūs į mus, ir jeigu netenkina dabartinis rezultatas – vienas iš tų variantų – pasižiūrėti kokia yra aplinka.“ Taip pat pašnekovas priduria, kad nusprendus keisti aplinką, labai svarbu konkrečiai įsivardinti – ko tuo norima pasiekti.


(Povilas Petrauskas)

Organizacijos „Akademija Infinitas“ įkūrėjas pabrėžia, kad pastebėjus, jog aplinka nepadeda siekti savo išsikeltų tikslų, tiesiog pabėgti nuo jos būtų labai neatsakinga. Pokalbiai – būtini ir tik jų metu pavyksta išsiaiškinti, kad galbūt ir jūsų aplinkos žmonės nori tų pačių dalykų kaip ir jūs. „Man buvę atvejų ir paties asmeniškai: aš žinau, ko aš noriu ir išgirdęs tą frazę, kad penki šeši žmonės yra vidurkis to, kaip aš elgiuosi, ką aš turiu ir t. t. ir t. t., aš jų nepaklausiau, ko jie nori, aš nuo jų norėjau pasitraukti (pasitraukti šiais laikais paprasta, anksčiau tais laikais buvo sudėtingiau, dabar labai paprasta šitą dalyką padaryti), bet po to, kai aš paklausiau, ko jie nori, pamačiau, kad jie nori tokių pačių dalykų kaip ir aš“, – pasakoja Povilas Petrauskas.

Koučingo specialistas dar kartą pabrėžia, jog nusprendus atsiriboti nuo esamos aplinkos labai svarbu įsivardinti, ką mes norime tuo pasiekti. „Tai kas iš to, kad tu turėsi laiko, bet nedarysi konkrečių veiksmų? Vadinasi sutaupei valandą – ką per tą valandą veiksi? Reikia žinoti kitus dalykus, tai nėra kažkas sudėtingo, tiesiog tu nusipirkai laiko, kurį gali investuoti kažkur kitur. Laikas yra labai didelė investicija. Ne tik pinigai investicija, bet ir laikas, kurį praleidi kažkur. Jis gali Tave auginti arba, na gerai, ne nenumušt žemyn, bet nepadėti tau augti.“

Rimantas Petrauskas: „Nė vienas iš mūsų gyvenime nieko nesiekė“

Rimantas Petrauskas, paklaustas kokia buvo jo aplinka prieš ją pakeičiant, teigia: „Nė vienas iš mūsų gyvenime nieko nesiekė. Tiesiog sėdėjo valtyje, kurią neša upė ir viskas. Čia atsitrenkė į krantą, čia įplaukė į meldus kažkokius, pasistumsi koja ir toliau kur jau neš, ten jau neš. Niekas neirkluoja, niekas vairo nesukioja, žodžiu, kur tave neša, ten tu gyveni.“

Laidos metu, verslininkas Rimantas Petrauskas prisipažįsta, kad didysis lūžis, lėmęs pokyčius įvyko vieną dieną pažvelgus į veidrodį: „Vieną dieną atsikėliau, pažiūrėjau į veidrodį ir man tokia mintis, kad aš sau nepatinku kaip aš atrodau, esu įbridęs į skolas, turiu labai daug sveikatos problemų visokių, realiai į darbą eiti nelabai norisi ir per visas puses atrodo tu sau neįdomus ir savęs nebemyli, o man atrodo, toks vienas turbūt blogiausių dalykų, kas gali nutikti žmogui, kai tu supranti, kad tu nemyli savęs“, – tikina verslininkas.

Rimantas Petrauskas pasakoja, kad sportui jokio prioriteto gyvenime anksčiau neteikė, tačiau bėgimą mėgęs verslo partneris sudomino Rimantą ilgų distancijų bėgimu ir sveiku gyvenimo būdu.


(Rimantas Petrauskas)

Paprašytas duoti patarimų jaunimui, norinčiam keisti aplinką, ilgai negalvojęs, Rimantas atsako: „Yra tokia knyga „Lyderis be titulo“, ją parašė Robin Sharma. Tai yra viena iš knygų, kuri labai pakeitė mano mąstyseną, mano gyvenimą. Didžioji dalis esmės tos knygos, norima pasakyti, kad tu turi pats bandyti tapti lyderiu ir tu turi būti kitiems pavyzdys. Bet kaip tu būsi pavyzdys kitiems, jeigu tu bijai išeiti kažkur toliau iš draugų rato? Bet tu pats pagalvok – tu tame draugų rate esi dažniausiai dėl to, kad ten yra kažkoks vienas lyderis. Ir nebūtinai ten kažkoks karalius, kuris sėdi soste ir labai akivaizdu visiems, kad jis čia lyderis. Tiesiog tai bus žmogus, kurį bet kas atėjęs, pabuvęs bent kažkurį laiką toje grupėje, iš karto pastebės, kuris vienas žmogus dažniausiai visus tempia daryti šitą, aną, kitą ir panašiai.“

Visą laidą galima peržiūrėti Mykolo Romerio „Youtube“ kanale.