MRU Viešojo administravimo instituto direktorius prof. dr. Andrius Stasiukynas dalyvavo Žinių radijo laidoje, kurioje atkreipė dėmesį į Lietuvoje didėjančią infliaciją - MRU
Naujienos

8 rugsėjo, 2022
MRU Viešojo administravimo instituto direktorius prof. dr. Andrius Stasiukynas dalyvavo Žinių radijo laidoje, kurioje atkreipė dėmesį į Lietuvoje didėjančią infliaciją
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

2022 metų rugsėjo 2 dieną Žinių radijo laidoje (vedėjas Aurimas Perednis) dalyvavo prof. dr. Andrius Stasiukynas, MRU Viešojo administravimo instituto direktorius.

Laidoje A. Stasiukynas atkreipė dėmesį, kad kalbant apie politikų algų planuojamą pakėlimą reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Visų pirma, viešoji emocija. Lietuvoje sudėtinga socialinė situacija – infliacija, šuoliais kyla kainos, daugelis gyventojų atsiduria ties skurdo riba, nors prieš pusmetį dar atrodė pakankami gerai gyveno. Pikta ant valdžios dėl įvairių priežasčių ir tada natūralu, kad atrodo, jog dabar dvigubinami atlyginimai, jeigu tas padidinimas būtų dabar, nuo kito mėnesio, atrodytų neadekvatūs, o pati situacija, kaip kai kurie politologai įvardino, „puota maro metu“. Tačiau mes kalbame apie pakėlimą po 2024 m. pabaigos rinkimų, taigi, iš esmės, apie 2025 m. pradžią. Kita dedamoji šio reikalo – iš viešosios vadybos pusės – atlyginimai turi atitikti darbuotojų profesionalumą, atspindintys lūkesčius gebėjimams, neskatinantys formuotis korupcijai. Tačiau šie atlyginimai paskutinį kartą kelti prieš keliolika metų ir jau per žemi šios dienos kontekste. Taigi, jei socialinė situacija Lietuvoje stabilizuosis, krizės bus išspręstos, gyventojai nebejaus tokių negandų, kaip dabar, tad ir šios sumos nebeatrodys per didelės ir, viešosios vadybos požiūriu, būtų gana realios.

Bet yra ir dar svarbus kontekstinis momentas susijęs su šiuo veiksmo siekiamu rezultatu – lūkesčiai valstybės tarnautojų profesionalumui ir, atitinkamai, algų dydžiui. Valstybės tarnautojai užtikrina, kad politikų sprendimai būtų įgyvendinami, taigi, keliant politikams atlyginimus, turėtų būti pastangos kelti ir valstybės tarnautojams.

Dar svarbu priminti, kad šie atlyginimai mokami iš mokesčių mokėtojų, taigi paraginčiau gyventojus atsakingai rinkti politikus, kuriems jie mokės tokias algas, taigi, aktyviai dalyvauti ateinančiuose rinkimuose.

Paruošė prof. dr. Andrius Stasiukynas.