MRU teisininkai vertina DI kūrėjų produktus - jų privalumus bei trūkumus - MRU
Naujienos

7 rugpjūčio, 2023
MRU teisininkai vertina DI kūrėjų produktus – jų privalumus bei trūkumus
Teisės mokykla

Praėjusių metų pabaigoje kompanijai „OpenAI“ viešai pristačius dirbtinio intelekto (DI) produktą „ChatGPT“, kuris vos per kelias sekundes gali generuoti įvairaus pobūdžio tekstus, per visą pasaulį nuvilnijo žinia, kad mokslinės fantastikos kūriniuose aprašytas DI pamažu tampa realybe. Vos per kelis mėnesius „ChatGPT“ pradėjo naudotis daugiau nei 100 mln. aktyvių vartotojų, todėl DI neabejotinai tapo asocijuojamas būtent su šiuo įrankiu. Vis dėlto, dar iki „ChatGPT“ buvo sukurta ir toliau kuriama vis daugiau įvairių DI technologija paremtų produktų.

Unikalią progą pamatyti inovatyviausių Europos startuolių ir technologijų gigantų kuriamų DI produktų įvairovę ir juos įvertinti teisiniu požiūriu turėjo Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Paulius Pakutinskas ir doktorantas Karolis Šikšnys, dalyvavę 2023 m. liepos  pabaigoje Sankt Galeno universitete (Šveicarijoje) organizuotame tarptautiniame renginyje „Grand Challenge“.

Renginio metu MRU teisininkai vertino įvairių DI gamintojų ir jų produktų atitiktį Europos Sąjungos institucijų rengiamo Dirbtinio intelekto akto keliamiems reikalavimams. Šiuo aktu ES bando užpildyti teisinio reglamentavimo vakuumą, užtikrinti žmogaus teises bei skatinti technologijų vystymąsi Europoje. Teisininkų nuomone, svarbu tai, kad Dirbtinio intelekto aktas apibrėžia, kas yra DI ir klasifikuoja DI produktus pagal riziką, o nuo to priklauso DI  gamintojų, naudotojų, importuotojų, platintojų pareigos.

Nors Dirbtinio intelekto aktas vis dar yra rengimo stadijoje, tačiau jau dabar DI gamintojai ir naudotojai nekantrauja sužinoti, kokią įtaką jų veiklai, jų produktams ir paslaugoms turės naujasis reguliavimas. Renginio metu MRU  mokslininkai turėjo galimybę ne tik identifikuoti DI kūrėjų produktų trūkumus, bet konsultuoti, kaip šiuos trūkumus galima ištaisyti. Mokslininkus stebino, kiek įvairių būdų yra randama siekiant panaudoti dirbtinio intelekto technologiją, todėl kiekvienas produktas turėjo būti vertinamas itin specifiškai dėl savo unikalumo.

Dalyvių teigimu, renginys buvo įdomus ne tik dėl pamatytų inovacijų ir iššūkio įvertinti dirbtinį intelektą teisiniu požiūriu, bet ir galimybe pabendrauti su itin aukštos kvalifikacijos kolegomis iš viso pasaulio bei kartu pateikti pasiūlymus Europos Sąjungai dėl Dirbtinio intelekto akto tobulinimo.