MRU Teisės mokyklos studentė: esu dar labiau užtikrina, kad einu tinkama linkme - MRU
Naujienos

16 liepos, 2021
MRU Teisės mokyklos studentė: esu dar labiau užtikrina, kad einu tinkama linkme
Teisės mokykla
Universitetas

Paulina Markauskaitė, studijuojanti Teisės ir muitinės veiklos programos studijas Mykolo Romerio universitete (MRU), sutiko pasidalinti įspūdžiais iš neseniai pasibaigusio Mentorystės programos sezono, taip pat apie tai, kaip įpusėjus studijoms ji vertina studijas MRU Teisės mokykloje.

Paulina, ką tik pasibaigė MRU Teisės mokyklos Mentorystės programos sezonas. Kaip Jums sekėsi?

Studijuoju Teisės ir muitinės veiklos programos studijas, todėl Mentorystės programoje kasmet siekiu mokytis iš mentorių, kurie yra patyrę muitinės sistemos atstovai. Šiais metais šalia studijų turėjau galimybę semtis patirties iš Vilniaus teritorinės muitinės Šalčininkų kelio posto pamainos viršininkės Raimondos Dubrovskienės. Gerb. Raimonda, kaip mentorė, yra tiesiog pasaka, tokio nuoširdaus ir malonaus žmogaus dar paieškoti reikėtų. Susitikimų su mentore metu lankėmės Šalčininkų kelio poste, Kenos geležinkelio poste. Stebėjau iš arčiau, kaip dirba muitinės specialistai. Analizavome kontrabandos temas, gavau vertingų pamokų apie muitinės procedūras. Visa tai pravers studijose, rašant bakalaurinį darbą, renkantis praktikai vietą.

Jūsų manymu, kodėl studentui verta dalyvauti Mentorystės programoje ir ar Jūs ketinate rudenį ir vėl dalyvauti programoje?

Teisės mokyklos studentams, individualiai pagal pageidavimus ir planuojamą karjeros kelią, metų laikui parenkamas mentorius. Kiekvienas studentas gali pasirinkti net du ar tris mentorius per metus. Programa praturtina studentą ir jo studijas praktinėmis žiniomis, naujomis patirtimis, kontaktais. Ne bendrais dalykais, kuriuos ugdome paskaitose ir seminarų metu, bet teisės ir dominančios srities detalėse tampi sumanesnis, labiau pasitikintis savimi. Mentorystės programa labai padeda apsispręsti dėl savo praktikos ir karjeros ateities. 

Po pastarojo mentorystės sezono esu dar labiau užtikrina, kad einu tinkama linkme. Mane žavi darbo muitinėje pobūdis ir, manau, kad galėčiau būti puiki muitinės specialistė. Bendravimo su mentore Raimonda metu suvokiau, kad mano stipriosios savybės yra darbo organizuotumas, konkretumas, stabilumas, atsakingumas, todėl, esu tikra, kad einu tinkamu keliu.

Kitąmet ir vėl dalyvausiu Mentorystės programoje. Sieksiu labiau pažinti dominančias darbo muitinėje sritis. Norėčiau mentoriaus iš Vilniaus teritorinės muitinės, Vilniaus oro uosto posto ir iš Pašto posto.

Rugsėjį jau būsite III kurse. Bakalauro studijas, kurios trunka 3.5 metų, galima sakyti, jau įpusėjate. Kaip vertinate universiteto studijas, studentų galimybes?

Man labai svarbus universitete studentui skiriamas individualus dėmesys. Pavyzdžiui, Teisės mokykloje kasmet turime motyvacinį karjeros pokalbį, kuris vykdomas per ,,Messenger“ programą. Pokalbio metu diskutuojame apie pageidaujamas praktikos vietas, galimybes turėti karjeros tikslus atliepiančių sričių mentorius. 

Studijų dalimi tapo patyriminis mokymasis, kuris integruotas į teisės dalykus, taip pat vyksta vakarais po paskaitų. Patyriminių mokymų metu tobuliname praktines žinias ir įgūdžius bendraudami su dėstytojais ir praktikais. Asmeniškai esu laiminga, kad pavasario metu turime praktinių užsiėmimų ciklą su muitinės atstovais. Tobulėjame papildomuose teisinio argumentavimo užsiėmimuose.

Universitete kaip namie gali pasijusti dar ir dėl to, kad kiekvienas studentas turi galimybę prisidėti sprendžiant universiteto, studijų tobulinimo aktualius klausimus. Pavyzdžiui, studentai dalyvauja Teisės mokyklos vadovybės organizuojamų susitikimų cikle su teisinėmis gildijomis, siekiant bendromis pajėgomis tobulinti studijų procesą. Teisės mokyklos Viešosios teisės instituto vadovai organizuotame susitikime su pretendentais užimti tam tikrų dalykų dėstytojo vietai pakvietė prisijungti studentus, kurie galėjo išsakyti savo nuomonę apie pretendentus. 

Man visa tai leidžia pasijusti svarbia universiteto dalimi, universitete jaustis kaip namuose. Tai studijos, kurias žengiant išsilavinimo keliu galiu čia pat apsispręsti dėl savo karjeros ateities.