MRU Teisės mokyklos komanda – pirmoji ir vienintelė komanda iš Lietuvos pateko į tarptautinei nemokumo teisei skirtą Pax Moot renginį - MRU
Naujienos

4 gegužės, 2023
MRU Teisės mokyklos komanda – pirmoji ir vienintelė komanda iš Lietuvos pateko į tarptautinei nemokumo teisei skirtą Pax Moot renginį
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Teisės mokykla

Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos studentų komanda, sudaryta iš keturių Europos ir tarptautinės verslo teisės magistro studijų studentų Anhelinos Andrieievos (Ukraina), Anos Kiknadzės (Sakartvelas), Oksanos Panichkovskos (Ukraina) ir Ivano Sukhorukovo (Ukraina), 2023 m. gegužės 3-5 d. dalyvauja tarptautinėje teisminėje inscenizacijoje PAX moot court, kuri vyks Antverpeno universitete (Belgija). Komandos treneris – MRU Teisės mokyklos dėstytojas dr. Remigijus Jokubauskas. Komandos treneris teigia, jog tokio lygio renginys yra istorinis įvykis Lietuvai, nes tai pirmas kartas, kuomet Lietuvos komanda dalyvaus PAX moot court inscenizacijoje.

Šių metų PAX moot court užduotis yra susijusi su sudėtingais Europos Sąjungos (ES) tarptautinės privatinės teisės taikymo klausimais: tarpvalstybinės civilinės bylos jurisdikcijos nustatymas kilus ginčui dėl neatsiskaitymo už suteiktas prekes ir žalos įmonės reputacijai, vienos iš ginčo šalių nemokumo bylos iškėlimo įtaka civilinės bylos nagrinėjimui kitoje ES valstybėje narėje, įrodymų rinkimas trečiose valstybėse bei taikytinos teisės ginčui nustatymas.

PAX moot court inscenizacija yra sudaryta iš dviejų dalių: rašytinės ir žodinės. Rašytinėje konkurso dalyje dalyviai turi parengti du procesinius dokumentus (ieškinį ir priešieškinį), o žodinėje dalyje kiekvienai komandai skiriama po 40 min. argumentų pristatymui.

PAX moot court yra organizuojamas nuo 2012 m. Šiame konkurse studentai sprendžia įvairius tarptautinės privatinės teisės klausimus (ginčo jurisdikcijos nustatymas, taikytinos teisės pasirinkimas, įrodymų rinkimas ir kt.). Studentai, dalyvaujantys šiame konkurse turi taikyti ES teisės aktus bei kitus tarptautinės privatinės teisės šaltinius, juos interpretuoti ir pateikti argumentuotą poziciją.

Daugiau informacijos apie PAX moot court konkursą galite rasti čia.

MRU Teisės mokyklos komanda nuoširdžiai dėkoja advokatų kontorai „Sorainen“ už suteiktą paramą dalyvauti konkurse.