MRU Teisės mokyklos komanda dalyvavo Philip C. JESSUP tarptautinės teisės konkurse - MRU
Naujienos

11 balandžio, 2024
MRU Teisės mokyklos komanda dalyvavo Philip C. JESSUP tarptautinės teisės konkurse
Teisės mokykla

Mykolo Romerio universiteto komanda, sudaryta iš Teisės mokyklos studentų Anhelinos Andrieievos, Oksanos Panichkovskos, Anos Kiknadzės, Ivano Sukhorukovo (komandos treneriai Inga Motuzienė ir Remigijus Jokubauskas) 2024 m. kovo 31 – balandžio 7 d. dalyvavo Philip C. JESSUP tarptautinės teisės konkurse, kuris vyko Vašingtone (JAV).

Philip C. JESSUP yra viešosios tarptautinės teisės konkursas, vykstantis nuo 1959 m. Šiais metais tarptautiniuose konkurso raunduose dalyvavo 143 universitetai iš daugiau nei 80 valstybių. Tai didžiausias ir giliausias tradicijas turintis teisės studentų konkursas pasaulyje. Konkursas yra sudarytas iš dviejų dalių: rašytinės ir žodinės. Rašytinėje konkurso dalyje dalyviai turi parengti du procesinius dokumentus (ieškinį ir priešieškinį), o žodinėje dalyje kiekvienai komandai skiriama po 45 min. argumentų pristatymui. Komandoms teisėjauja esami ir buvusieji Tarptautinio teisingumo teismo teisėjai, tarptautinės teisės specialistai bei šioje srityje dirbantys profesionalai.

Šių metu Philip C. JESSUP konkurso problemos buvo susijusios su pilietybės (investicinės pilietybės) klausimais tarptautinėje teisėje, Tarptautinio Teisingumo teismo kompetencija spręsti ginčus dėl pilietybės atėmimo, teisės į konsulinę apsaugą įgyvendinimo bei Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos funkcijų atlikimo.

MRU Teisės mokyklos komanda šiais metais preliminariuose konkurso raunduose susitiko su komandomis iš Indijos, Tanzanijos, Prancūzijos ir Kinijos ir užėmė bendrą 68 vietą iš 143 universitetų. Procesiniai dokumentai užėmė 63 vietą. Iš daugiau nei 500 studentų, pristačiusių žodinius argumentus Anhelina Andrieieva užėmė 140 vietą, Ivanas Sukhorukovas – 178 vietą, Oksana Panichkovska –184 vietą.

Komandos treneris Remigijus Jokubauskas teigia, kad „MRU Teisės mokyklos komandos pasirodymas šių metų Philip C. JESSUP konkurse buvo sėkmingas ir suteikė studentams reikšmingos patirties ir teisinio rašymo, argumentavimo įgūdžių. MRU Teisės mokykla turi gilias teisinių inscenizacijų tradicijas ir dalyvavimas Philip C. JESSUP konkurse yra geriausia vieta parodyti studentų teisinio rašymo, retorikos, teisinio argumentavimo įgūdžius. Itin svarbu, kad dalyvavimui tokiose teisminėse inscenizacijose būtų skiriamas dėmesys ir studentais būtų skatinami juose dalyvauti bei domėtis tarptautine teise“.

Daugiau informacijos apie Philip C. JESSUP galite rasti čia: https://www.ilsa.org

MRU Teisės mokyklos komanda dėkoja advokatų kontoroms Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai (Marger Law Firm), SORAINEN, BR LEGAL ir Artur Jušinski už suteiktą paramą dalyvauti konkurse.