MRU atstovai diskutavo apie naujausius pokyčius ES teismų veikloje - MRU
Naujienos

5 gruodžio, 2022
MRU atstovai diskutavo apie naujausius pokyčius ES teismų veikloje
Teisės mokykla
Įvykis
Bendruomenė
Mokslas

Lapkričio mėn. pabaigoje Mykolo Romerio universiteto (MRU) delegacija lankėsi Europos Sąjungos (ES) teisingumo teisme ir  ES Bendrajame teisme, teismo kvietimu. Vizito tikslas – susipažinti su naujausiais pokyčiais ES teismų veikloje ir aptarti bendradarbiavimo galimybes su MRU mokslininkais bei galimybes MRU teisės krypties studentams. Kitąmet Teismas minės savo veiklos 70-metį.

MRU vicerektorė prof. dr. Regina Valutytė, MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė ir Teisės mokyklos Viešosios teisės instituto vadovas Juozas Valčiukas susitiko su ES Teisingumo teismo pirmininku ir MRU garbės daktaru Koen Lenaerts bei Lietuvos teisėjais Irmantu Jarukaičiu (ESTT), Rimvydu Norkumi ir Virgilijumi Valančiumi (ES Bendrasis teismas).

Susitikime aptarta planuojama nauja Teismo reforma, teisės viršenybės bylos, bylos naujose srityse (pvz. tvarumo, technologijų poveikio), kuriose MRU teisės mokslininkai vykdo tyrimus. Nors lietuvių dalyvavimas tarptautinėse organizacijose vis dar negausus, delegaciją maloniai nustebimo gausi Teisme dirbančių lietuvių bendruomenė, su kuria aptarti teisininkų referentų, teisininkų lingvistų pareigybių esmė ir privalumai, svarstytos patyriminio mokymo, mentorių ir praktikos galimybės MRU Teisė studentams.

Susitikime su pirmuoju Generaliniu advokatu M. Szpunar aptarta generalinio advokato pareigybės svarba ESTT-me bei prisiminta, kad netrukus ir Lietuvos laukia pirmojo nuo Lietuvos generalinio advokato pasirinkimas.

Vizito metu su skirtingais Teismo padaliniais aptartos teisės krypties studentų ir absolventų karjeros galimybės įvairiuose Teismo padaliniuose.