MRU – tarp 250 geriausių pasaulio universitetų teisės kryptyje - MRU
Naujienos

4 kovo, 2020
MRU – tarp 250 geriausių pasaulio universitetų teisės kryptyje
Teisės mokykla

Kovo 4 dieną paskelbti atnaujinti pasauliniai universitetų dalykiniai reitingai „QS World University Rankings by Subject 2020“, kuriuose pasaulio universitetai reitinguojami pagal konkrečias studijų ir mokslo kryptis. Pernai pirmą kartą vienintelė iš visų Lietuvos aukštųjų mokyklų teisės (Law) kryptyje reitinguota Mykolo Romerio universiteto teisės mokykla 2020 metų reitinge pakilo aukštyn per 50 pozicijų ir pirmą kartą Lietuvos aukštojo mokslo istorijoje teisės kryptyje pateko tarp 201-250 geriausių pasaulio universitetų. 

Pasak MRU rektorės prof. dr. Ingos Žalėnienės, reitingavimas pagal konkrečias mokslo ir studijų kryptis yra tikslesnis ir objektyvesnis. „Mykolo Romerio universitetas yra specializuotas socialinių mokslų universitetas, o tokioms aukštosioms mokykloms nelengva varžytis su plačios aprėpties universitetais bendruose instituciniuose reitinguose, – pabrėžė I. Žalėnienė. – Dalykinis vertinimas pagal konkrečias studijų ir mokslo kryptis išryškina kiekvieno universiteto stiprybes, o nuoseklus kilimas aukštyn net per 50 pozicijų rodo milžinišką universiteto teisės krypties akademinį potencialą ir galimybes, yra didelis įvertinimas ir paskatinimas nesustoti.“ 
 
Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė ssako, kad tarptautinis pripažinimas yra nuoseklių pastangų rezultatas. „Veikiame ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio rinkose, kuriose konkurencija – didžiulė. Tik užtikrindami puikią studijų kokybę, tarptautiškumą, stiprindami tarptautines pozicijas tarptautiniuose mokslo tinkluose, galime konkuruoti su geriausiomis teisės mokyklomis Europoje ir už jos ribų”, – pabrėžė L. Jakulevičienė. 
 L. Jakulevičienė pastebi, kad Mykolo Romerio teisės mokykloje pastaraisiais metais mokslininkai ir tyrėjai reaguoja į pasaulines mokslo tendencijas ir įgyvendinta nemažai naujų akademinių iniciatyvų, kuriomis siekiama tobulinti teisės studijų programas pagal geriausią pasaulinę praktiką. „Pradėjome ugdyti ateities teisininkui būtinas dirbtinio intelekto panaudojimo teisėje ir teisinių technologijų kompetencijas, į teisės studijas integruojame teisinės pagalbos teikimą, suteikiame studentams galimybę dirbti su realiomis bylomis, plačiai taikome patyriminį mokymą, kai dalis paskaitų ir seminarų vyksta teisinėse institucijose, studentai turi galimybę dirbti su mentoriumi – savo srities profesionalu ir įgyti ne tik praktinių žinių, bet ir plėsti profesinį tinklą“, – sako L. Jakulevičienė. 
 
Tačiau, dekanės teigimu, daugybė darbų dar laukia: „Šiais metais kartu su partneriais – įvairiomis Lietuvos finansinėmis institucijomis ir įmonėmis pristatome „Teisės ir fintech“ programą, skirtą Lietuvoje ir pasaulyje paklausių specialistų – atitikties pareigūnų (angl. compliance officer) – rengimui. Teisės mokslininkai vis plačiau įsijungia į pasaulyje aktualių tematikų tyrimus nemokumo, bendrovių valdymo, baudžiamosios justicijos veiksmingumo, migracijos, intelektinės nuosavybės apsaugos, kibernetinio saugumo, ir kitose teisės mokslų srityse“. Profesorė taip pat pabrėžė, kad teisininkams yra sudėtingiau įsitvirtinti tarptautinėse mokslo pozicijose ir reitinguose: „Tarptautinių aukščiausio lygio mokslinių publikacijų galimybės teisės kryptyje yra nepalyginamai mažesnės, o ir teisės moksliniai tyrimai daugeliu atveju yra labiau orientuoti į nacionalinę erdvę todėl šis pasiekimas tikrai reikšmingas“, – pabrėžė Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanė profesorė L. Jakulevičienė. 
 
Daugiau apie Mykolo Romerio universiteto teisės mokyklą: MRU teisės mokykla vykdo klasikinę teisės ir tris specializuotas teisės bakalauro programas, beveik 15 magistro programų, iš kurių 7 – tarptautinės, vykdomos su užsienio universitetais. 2019 metais pirmoji Lietuvoje akreditavo teisės LL.M programas. Kasmet MRU teisės mokykla pritraukia apie 300 teisės studentų iš Lietuvos ir apie 100 užsienio, daugiausia Ukrainos, studentų. Studentai turi galimybę atlikti praktiką ir įsidarbinti daugiau kaip 100 teisės mokyklos partnerių Lietuvoje ir užsienyje.