MRU studentės pažintis su Indonezija:nuo paskaitų iki virtualių turų - MRU
Naujienos

10 vasario, 2021
MRU studentės pažintis su Indonezija:nuo paskaitų iki virtualių turų
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Kas nutiktų, jeigu į savo planą  – išsirinkti patinkantį universitetą ir studijas, vėliau ieškoti svajonių darbo ir siekti tapti savo srities profesionalais įtrauktume šiek tiek laisvės ir gana spontaniškų sprendimų? Apie tai kalbame su MRU Turizmo sektoriaus valdymo magistrantūros pirmojo kurso studente Lina Kukyte, kuri mielai sutiko pasidalinti patyrimais, įgytais dalyvaujant SuraBali 2020 programoje.

Lina pasirinko šias studijas dėl meilės kelionėms ir noro dirbti turizmo srityje. Turizmas buvo vienas sparčiausiai augančių ekonomikos sektorių pasaulyje iki pandemijos, kuri laikinai sukaustė pasaulį ir sustabdė planuotas keliones bei studijų mainus užsienyje. „Žmonės keliauja dėl įvairiausių priežasčių, todėl tikiu, kad turizmo sektorius sparčiai atsigaus panaikinus keliavimo ribojimus,  lėktuvams pakilus į orą. Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija prognozuoja rinkos atsigavimą jau šių metų Q3-Q4. Galbūt keisis keliavimo įpročiai, daugės kelionių šalies viduje, populiarės lėtasis turizmas ir pramogos gamtoje. Žmonės, išsiilgę artimųjų, keliaus kartu su šeimomis, bet tikrai keliaus. Kita vertus, turizmo sektorius sukuria 10 % pasaulio darbo vietų, tad turizmo studijos yra perspektyvios, įvairiapusės, apimančios verslo strategijas, vadybą, kokybės standartus, marketingą, žmogiškuosius išteklius. Įgūdžiai įgyti šioje programoje, bus naudingi dirbant ir kitose srityse“, – pokalbį pradeda Lina.

Lina, kas lėmė Jūsų pasirinkimą dalyvauti programoje?

SuraBali Community Immersion Program 2020 pasirodė kaip puiki galimybė pratęsti savo pažintį su Indonezija, kurioje esu viešėjusi 5 kartus ir į kurią mielai grįžčiau dar. Tai jungtinė trijų Indonezijos universitetų programa, kurią organizavo Airlangga universitetas, Krikščionių Petros universitetas ir Udayana universitetas. Programos tikslas – supažindinti studentus su Rytų Javos salos ir Balio salos bendruomenėmis ir jų kultūra, pasitelkiant turizmą ir meną.

Kas sudarė programą?

Programa vyko nuotoliniu būdu ZOOM platformoje – teorinės paskaitos, akademinės diskusijos, virtualūs turai ir grupinis darbas, padedantys giliau pažinti unikalias Indonezijos vietas. Viskas buvo labai gerai organizuota. Tai buvo puiki proga „pakeliauti" virtualiai. Programa buvo sudaryta iš trijų modulių, kurių pirmas apėmė Balio salos kultūrą, architektūrą, filosofiją, tradicinę mediciną, turizmą Balyje ir darnaus turizmo siekiamybę. Antras modulis supažindino su turizmu, paremtu tokiomis Rytų Javos salos bendruomenėmis kaip Desa Trowulan ar Desa Taman Sari. Trečioji dalis koncentravosi į menus Rytų Javos saloje ir skirtingų raštų batika medžiagą.

Džiaugiuosi, kad nusprendžiau prisijungti prie SuraBali 2020 programos, nes man ji padėjo išsamiau pažinti Rytų Javos salos ir Balio salos kultūrą, sužinoti su kokiais darnaus turizmo iššūkiais susiduria Balio sala ir kaip turizmas įgalina Rytų Javos salos bendruomenes ir prisideda prie jų gyvenimo sąlygų gerinimo. SuraBali programa pažadino dar didesnį norą keliauti (ko visiems ir linkiu!). Su keletu dalyvių bendraujame ir toliau, kadangi papildomai dalyvavau ir Indonezijos Airlangga universiteto organizuojamoje programoje LUMINAIRe 2020. Bet kokiu atveju, dalyvavimas programose, susijusiose su studijomis ar patinkančia sritimi, padeda praplėsti akiratį, daugiau pažinti ir sužinoti, o tai prisideda prie asmens įvairiapusio išsilavinimo.

Kuo programoje įgyta patirtis naudinga Jums dabar?

Dalyvavimas SuraBali 2020 programoje plačiau atvėrė supratimą apie kultūrinę įvairovę Indonezijoje, Balio salos masinio turizmo problemą, kuri liečia ne tik žmones, bet ir vietinius gyvūnus, padėjo įvertinti darnaus turizmo svarbą pasaulyje ir siekti to, pradedant nuo savęs.

Ko palinkėtumėte būsimiems studentams, renkantis studijų kryptį ir ieškant svajonių darbo ar mėgstamos veiklos?

Linkiu rinktis ne tik perspektyvią, bet tuo pačiu ir artimą širdžiai studijų kryptį, kurioje būtų nuoširdžiai įdomu gilinti savo žinias ir norėtųsi tapti srities profesionalu.

Dėkoju už pokalbį.