MRU Startup HUB – atidarytas! - MRU
Naujienos

18 spalio, 2021
MRU Startup HUB – atidarytas!
Įvykis
MRU Startup HUB

Spalio 14 d. buvo iškilmingai atidarytas MRU Startup HUB – terpė startuoliams vystytis, gauti konkrečių verslumo žinių ir patarimų.  Atidarymo šventėje  simboliškai raudoną juostą perkirpo MRU Startup HUB idėjos šeimininkai: Viešojo valdymo ir verslo fakulteto dekanas prof. dr. Darius Štitilis, prodekanė strateginėms partnerystėms ir inovacijoms doc. dr. Lidija Kraujalienė ir MRU Startup HUB vadovas dr. Artūras Jurgelevičius, bei garbūs svečiai: Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) ministro patarėja Erika Kuročkina, Lietuvos inovacijų centro direktorius dr. Mantas Vilys.

Renginyje buvo gausu pranešimų iš startuolių ekosistemos pasaulio. MRU partnerio „Startup Lithuania“ atstovė Ieva Šūmakarytė pristatė augančią startuolių ekosistemą Lietuvoje. Startuoliams dažnai kyla klausimas, kur galima gauti finansavimą. Atsakymas slypi startuolio brandos lygyje – pagal jį galima matyti, į ką reikėtų kreiptis gaunant pirmąsias investicijas. Pavyzdžiui, pradiniame startuolio vystymo lygyje pagrindinis šaltinis yra „F&F” – šeima ir draugai. Kitas klausimas – ar galiu vienas kurti startuolį? Startuolį pradėti kurti gali ir vienas įkūrėjas, tačiau anksčiau ar vėliau startuolio sėkmei bei investicijų pritraukimui stipri komanda dažnai turi lemiamos reikšmės. 

„Tesonet“ dukterinės įmonės „CyberCare“ atstovai, kurie dirba kibernetinio saugumo srityje, Darius Dagys ir Kristė Oster, dalinosi įmonės sėkmės istorija ir labai aiškiai identifikavo tris svarbiausius sėkmės faktorius: 1) drąsiai pasinerkite į nežinomybę (įmonė pradėjo aktyviai veikti nuo 2008 metų, kai net negalima buvo pagalvoti, kad kibernetinis saugumas taps toks aktualus); 2) bandykite, sulaukite nesėkmės, vėl bandykite, ir vėl, ir vėl (tik taip gauname patirtį tam, kad sukurtume sėkmingą startuolį!); 3) tikėkite ir traukite prie savęs panašius žmones (tik panašiai mąstančioms ir turinčioms gebėjimų komandoms pavyksta sulaukti sėkmės!). „CyberCare“ atstovai pasakojo, kad jų darbuotojų vidutinis amžius yra 22 metai – tai reiškia, kad sritis yra sparčiai auganti, kur puikiausiai dirba ir merginos, o svarbiausia – gera komanda ir pasitikėjimas – ne amžius ar lytis.

„GovTech LAB“ atstovė Rūta Ūsaitė pristatė augantį potencialą startuoliams dirbti ir kurti inovacijas viešajame sektoriuje. Net 30 proc. BVP viešųjų pirkimų vyksta viešajame sektoriuje, o MRU turi didelį potencialą kurti socialines inovacijas, nes jau apie 20 metų viešojo administravimo srityje vykdomos studijos (bakalauro ir magistro).

Lietuvos verslo angelų tinklo atstovas, investuotojas ir verslininkas Martynas Kandzeras teigė, kad Lietuva yra „karštas taškas“ užsienio rizikos kapitalo investuotojams, kurie šiuo metu aktyviai dairosi ir ieško naujų startuolių savo investicijoms. Tuo tarpu, sėkmingai investicijai pritraukti, startuolis turi atlikti namų darbus ir būti pasiruošęs: turėti stiprią, patyrusią, veržlią komandą, būti išgryninęs idėją ir verslo koncepciją bei jau patikrinęs ją rinkoje, t. y. gavęs pirmąsias pajamas iš klientų. Štai tada startuolis gali drąsiai bendrauti su investuotoju. Iki šios fazės startuolio įkūrėjas dažniausiai naudojasi savo santaupomis arba mėgina įtikinti savo idėjos sėkme šeimos narius ar draugus („F&F”), taip pat gali ieškoti valstybės finansavimo priemonių ar įmonių, norinčių investuoti į inovatyvias idėjas. Startuolis, atėjęs pas verslo angelą, turi tiksliai įsivaizduoti: idėją (įvardyti ją vienu sakiniu) ir jos pranašumą rinkoje, per kiek laiko sukurs inovaciją (suplanuoti veiklas  (angl. milestones), kiek investicijų reikia, ir būti pasiruošęs pristatyti idėją per 5 minutes („pitch“ sesijos metu).

MRU Startup HUB vadovas dr. Artūras Jurgelevičius pristatė iniciatyvos viziją bei teigė,  kad MRU Startup HUB yra puiki platforma kurti verslumo ir startuolių ekosistemą universiteto lygmenyje, apjungiant studentų, mokslininkų, tyrėjų, investuotojų, įmonių, mokslo ir valdžios institucijų potencialą. Taip pat dr. Artūras Jurgelevičius pristatė darbo su studentais, mokslininkais ir tyrėjais modelį ir ateities planus, turimą palaikymo ir finansavimo sistemą, ryškių asmenybių sėkmės formules bei kvietė visus drąsiai įsitraukti į startuolių ir verslumo ugdymo veiklas, burti nacionalines ir tarptautines startuolių komandas!  

„MRU Startup HUB tapo Lietuvos startuolių ekosistemos dalimi atstovaujant socialines inovacijas. Neabejoju, kad MRU esanti palanki terpė ir didelis potencialas prisidės ir prie spartaus Lietuvos ekonomikos augimo bei rezultatų gerinimo ne tik Europos inovacijų švieslentėje, bet ir puoselėjant Lietuvos startuolių ekosistemą. Kviečiu Lietuvos mokslo ir valdžios organizacijas bei investuotojų ir verslo bendruomenę glaudžiam bendradarbiavimui, iniciatyvų startuoliams kūrimui ir vykdymui!“, – teigė doc. dr. Lidija Kraujalienė.