MRU startavo nemokami lietuvių kalbos kursai karo pabėgėliams iš Ukrainos – norinčiųjų itin daug - MRU
Naujienos

2 birželio, 2022
MRU startavo nemokami lietuvių kalbos kursai karo pabėgėliams iš Ukrainos – norinčiųjų itin daug

Šalyje sparčiai daugėja norinčiųjų mokytis lietuvių kalbos. Mykolo Romerio universitete (MRU) birželio mėn. prasidėjo visą vasarą vyksiantys intensyvūs nemokami lietuvių kalbos ir kultūros kursai karo pabėgėliams iš Ukrainos. Šie kursai bus skirti akademinei bendruomenei: studentams, mokytojams, dėstytojams, mokslo darbuotojams, kurie prasidėjus karui pasitraukė iš Ukrainos. Mokymų organizatorių teigimu, jau netrukus po paskelbimo apie MRU renkamas grupes mokytis lietuvių kalbos teko stabdyti registraciją dėl pernelyg didelio norinčiųjų skaičiaus.

MRU Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas (ŽVSF) pradėjo įgyvendinti Švietimo mainų paramos fondo finansuojamą projektą, kurio metu organizuojami intensyvūs lietuvių kalbos ir kultūros kursai Ukrainos piliečiams. Organizatoriai sulaukė 77 paraiškų į fondo finansuojamas 27 nemokamas vietas. Nemažas paraiškų skaičius atspindi didelį Ukrainos piliečių mokymosi poreikį.

Kurso dėstytojai iš MRU  turi ilgametę projektinės veiklos bei darbo su besimokančiaisiais iš užsienio ir Lietuvos patirtį, yra aktyvūs mokslininkai. Projektui vadovauja ŽVSF prodekanė tarptautiniams ryšiams ir projektams doc. dr. J. Pivorienė. Lietuvių kalbą pradedantiesiems dėstys doc. dr. Vitalija Karaciejūtė, pažengusiesiems – Rasa Valienė. Kursų kultūrinę ir istorinę dalį kuruoja prof. dr. Romas Prakapas.

Bus organizuojami lietuvių kalbos ir kultūros kursai dviem grupėms: pradedantiesiems ir pažengusiesiems. Kursai sudaryti iš dviejų dalių: kalbinių kompetencijų, tinkamų bendrauti lietuvių kalba visose viešojo gyvenimo srityse, ugdymo bei susipažinimo su Lietuvos istorija, istorinėms sąsajoms su Ukraina, lietuvių kultūra. Jie yra orientuoti į svarbiausių Lietuvos istorijos ir kultūros bruožų pristatymą, siekiant suteikti žinias, būtinas sėkmingai ir tvariai Ukrainos piliečių integracijai į Lietuvos visuomenę.

MRU organizuojamas Lietuvių kultūros ir istorijos kursas modeliuojamas vadovaujantis patyriminio ugdymo principais, parenkant kursų dalyvių amžių bei ugdymosi patirtį atitinkančius metodus ir formas. Šalia klasikinės įtraukiosios paskaitos auditorijoje bus mokomasi ir netradicinėse aplinkose: muziejuose, ekskursijose.