MRU Senato Garbės ženklais už pagalbą Ukrainai įvertinti doc. Alvydas Medalinskas ir prof. Žaneta Simanavičienė - MRU
Naujienos

10 gegužės, 2023
MRU Senato Garbės ženklais už pagalbą Ukrainai įvertinti doc. Alvydas Medalinskas ir prof. Žaneta Simanavičienė
Viešojo saugumo akademija
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Mokslas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Senato Garbės ženklais už paramą Ukrainai apdovanoti MRU doc. Alvydas Medalinskas ir MRU Viešojo saugumo akademijos (VSA) profesorė, Darnių inovacijų laboratorijos vadovė dr. Žaneta Simanavičienė. Senato sprendimu 2022-2023 metai yra paskelbti Ukrainos Laisvės metais.

Senato apdovanojimai bus įteikti gegužės 17 d., Bagdoniškyje per Mokslinės minties šventę, kurią rengia MRU per iškilaus teisininko, vieno iš Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Sąjūdžio ideologų prof. Mykolo Romerio atminimui puoselėjant didžiulį jo mokslinės minties paveldą. M. Romeris gimė 1880 m. gegužės 17 d. Bagdoniškio dvare netoli Rokiškio.

Universiteto darbuotojai svariai prisidėjo prie kilnios misijos – padėti laisvę ginančiai Ukrainai 

MRU Senato garbės ženklas politologui A. Medalinskui bus įteiktas už išskirtinę partnerystę, pagalbą ir paramą kovojančiai Ukrainai bei reikšmingą indėlį į demokratijos procesų užtikrinimą Europos regione.

Pasak MRU Senato pirmininko prof. dr. Romo Prakapo, doc. A. Medalinsko ir prof. dr. Žanetos Simanavičienės darbai svariai prisideda prie  MRU įsipareigojimo padėti Ukrainos laisvės gynėjams ir beveik dešimtmetį vykdomų bendrų programų ir plėtojamos partnerystės su 26 Ukrainos universitetais. 

A. Medalinskas yra žinomas Lietuvos politikas ir politologas, nuo 2008 m. dėsto ir Mykolo Romerio universitete. Pastaruosius septynerius metus politologas taip pat dėstė Donbaso regiono universitetuose, būrė akademinę bendruomenę ir padėjo jai megzti ryšius su Mykolo Romerio universitetu.

Prasidėjus Ukrainos ir Rusijos karui politologas palaikė kontaktus su ES ir NATO šalių diplomatais, kurie Rusijai užpuolus Ukrainą ir turėjo skubiai evakuotis, informuodamas juos apie padėtį okupuotame Berdianske. A. Medalinskas toliau palaiko ryšius su partneriais ES ir NATO šalyse, aktyviai padeda informuoti Lietuvos žmones apie situaciją Ukrainoje, yra aktyvus demokratijos vertybių gynėjas.  

Glaudi akademinė partnerystė ir humanitarinė pagalba Ukrainos karo pabėgėliams

Tuo tarpu profesorė Žaneta Simanavičienė šiais mokslo ir studijų metais vykdė itin daug veiklų susijusių su Ukraina. Jos aktyvi veikla yra matoma nuo pat karo pradžios Ukrainoje.

Daug bendrų projektų su Ukrainos mokslininkais vykdo MRU Viešojo saugumo akademija, daugelį jų kuravo prof. Žaneta Simanavičienė. Ji taip pat padėjo ir padeda ugdyti doktorantus iš Ukrainos – jaunąją mokslininkų kartą. Kartu su ukrainiečiais jos inicijuojami ir vykdomi bendri projektai itin aktualūs dabarties geopolitinių iššūkių ir grėsmių kontekste.

Prof. Ž. Simanavičienė kartu su kitais VSA darbuotojais sutelkė universiteto bendruomenę ir nevyriausybines organizacijas skubiai padėti  ukrainiečiams, kuriuos karas privertė palikti tėvynę. Nemažai jų jau karo pradžioje rado naujus namus VSA studentų bendrabutyje. Daugeliui jų prof. Ž. Simanavičienė tapo mentore, rūpinosi pagalba maisto produktais ir kitais būtiniausiais daiktais, organizavo  tradicines universiteto bendruomenės šventes kartu su ukrainiečiais.

Profesorė ukrainiečiams vedė mokymus „Kaip užsiimti verslu“, „Pardavimų vadyba“, teikė pagalbą ieškant darbo. Ji taip pat surengė ne vieną labdaringą renginį, skirtą padėti nukentėjusiems nuo karo.

Pagalba Ukrainai jau pirmosiomis karo dienomis sutelkė ir profesorius, ir studentus

Pirmosiomis karo savaitėmis MRU suteikė prieglobstį Rusijos sukelto karo Ukrainoje pabėgėliams. MRU studentų namuose apgyvendinti iš Ukrainos universitetų atvykę studentai ir dėstytojai, mokiniai ir mokytojai, ištisos pabėgėlių šeimos (daugiausia moterys su vaikais), mūsų bendruomenės nariai rinko ir teikė jiems humanitarinę pagalbą, padėjo įsikurti Lietuvoje.

Dauguma nuo karo bėgančių MRU globojamų suaugusiųjų dirba, vaikai lanko darželius ir mokyklas. Ukrainos studentai taip pat pasinaudojo galimybe baigti studijas MRU arba pradėti studijuoti pagal bakalauro ir (ar) magistrantūros studijų programas.

2022 m. gruodžio mėnesį MRU Teisės fakulteto mokslininkės, Baltijos-Ukrainos fondo koordinatorės Olhos Bodnar-Petrovskos iniciatyva buvo išlydėtas „MRU karavanas Ukrainai“. MRU bendruomenė padovanojo Ukrainos fronte kovojantiems kariams maisto produktų, vaistų, vandens, šildančių apkasų žvakių ir vilnonių kojinių prikrautą automobilį. Sausio mėnesį Ukrainą pasiekė dar viena MRU ir vietos bendruomenių surinkta humanitarinė siunta.