MRU Senatas paskelbė 2023 metus Ukrainos laisvės metais - MRU
Naujienos

23 sausio, 2023
MRU Senatas paskelbė 2023 metus Ukrainos laisvės metais
Mokslas
Teisės mokykla
Rektorė
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Senatas šiuos metus paskelbė Ukrainos laisvės metais – MRU bendruomenė ir toliau remia Ukrainą ir jos žmones.

„Tikimės, kad šį pavasarį vyksiantys Mykolo Romerio gimtadienio renginiai vainikuos Ukrainos laisvės metus“, – sakė MRU Senato pirmininkas prof. dr. Romas Prakapas.

MRU rektorės prof. dr. Ingos Žalėnienės iniciatyva įvyko Europos moterų rektorių asociacijos susitikimas su Ukrainos universitetų rektorėmis ir vicerektorėmis, buvo atlikta apklausa apie Ukrainos universitetų bendruomenių didžiausius poreikius. MRU rektorės ir Europos moterų rektorių asociacijos narių dėka planuojama teikti materialinę ir psichologinę paramą Ukrainos universitetų darbuotojams ir studentams.

Pirmosiomis karo savaitėmis MRU suteikė prieglobstį Rusijos sukelto karo Ukrainoje pabėgėliams. MRU studentų namuose apgyvendinti iš Ukrainos universitetų atvykę studentai ir dėstytojai, mokiniai ir mokytojai, ištisos pabėgėlių šeimos (daugiausia moterys su vaikais), mūsų bendruomenės nariai rinko ir teikė jiems humanitarinę pagalbą, padėjo įsikurti Lietuvoje.

MRU dalinasi savo patalpoms su karo pabėgėliams skirta mokykla „Gravitas Schola“. Mokykloje kontaktiniu būdu mokosi virš 450 moksleivių, kurie gyvena ir mokosi keliose Vilniaus vietose. Apie 130 vyresniųjų 8-11 klasių moksleivių studijuoja MRU auditorijose, naudojasi informacinių technologijų ir sporto infrastruktūra, valgykla bei parku. Šiuo metu mokykloje dirba apie 50 pedagogų iš Ukrainos ir Lietuvos.

Universiteto kaimynystėje esančiuose studentų namuose veikia turbūt didžiausias Lietuvoje Ukrainos karo pabėgėlių centras, kuriems MRU bendruomenės nariai nuo pat karo pradžios dosniai aukoja, renka humanitarinę pagalbą, savanoriauja, organizuoja vaikams ir jų tėvams bei seneliams edukacines ir pramogines veiklas.

Dauguma nuo karo bėgančių MRU globojamų suaugusiųjų dirba, vaikai lanko darželius ir mokyklas. Ukrainos studentai taip pat pasinaudojo galimybe baigti studijas MRU arba pradėti studijuoti pagal bakalauro ir (ar) magistrantūros studijų programas.

2022 m. rudens semestre į MRU buvo priimti 144 studentai iš Ukrainos. Iš jų apie 50 studijuoja pagal bakalauro studijų programas. Daugelis jų pasirinko Dalykinės anglų ir kitos užsienio kalbos, Žaidimų kūrimo ir skaitmeninės animacijos bei Globalaus verslo ir moderniosios rinkodaros studijų programas. Pasak MRU Darbuotojų veiklos skyriaus vedėjos Anželikos Vėžienės, praėjusiais metais 61 studentas, pradėjęs studijuoti MRU po karo pradžios, rugsėjo-gruodžio mėn. gavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skirtą tikslinę paramą, kurių bendra suma siekė 72900 eurų.

2022 metais universitete buvo įdarbinti 8 iš Ukrainos dėl karo šalyje pasitraukę tyrėjai, sudarant jiems sąlygas tęsti mokslinę veiklą Lietuvoje, 5 tyrėjai universitete vykdo po-doktorantūros stažuotes. Jie ne tik vykdo mokslinę veiklą, bet ir dosniai prisideda jungdami Lietuvos ir Ukrainos universitetų bei vietos bendruomenių žmones, renka ir siunčia paramą į Ukrainą.

2022 m. gruodžio mėnesį MRU Teisės fakulteto mokslininkės, Baltijos-Ukrainos fondo koordinatorės Olhos Bodnar-Petrovskos iniciatyva buvo išlydėtas „MRU karavanas Ukrainai“. MRU bendruomenė padovanojo Ukrainos fronte kovojantiems kariams maisto produktų, vaistų, vandens, šildančių apkasų žvakių ir vilnonių kojinių prikrautą automobilį. Sausio mėnesį Ukrainą pasiekė dar viena MRU ir vietos bendruomenių surinkta humanitarinė siunta. Anot vicerektoriaus patarėjos darnios plėtros klausimais dr. Nomedos Gudelienės, „tikime, kad karas greitai pasibaigs Ukrainos pergale, o mes, kaip socialinių mokslų universitetas, pirmiausia turime pasirūpinti šalia mūsų esančiais labiausiai pažeidžiamais žmonėmis ir už mūsų taiką bei laisvę kovojančiais kariais, sutelkus vietos bendruomenių žmones siųsti į Ukrainą humanitarinę pagalbą, dalintis savo gyvenimu, širdžių šiluma ir viltimi.“