MRU renginyje „Lietuvos Nepriklausomybė, Konstitucija, Demokratija“ pagerbtas MRU Garbės daktaras prof. habil. dr. Vytautas Landsbergis - MRU
Naujienos

20 spalio, 2022
MRU renginyje „Lietuvos Nepriklausomybė, Konstitucija, Demokratija“ pagerbtas MRU Garbės daktaras prof. habil. dr. Vytautas Landsbergis
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė

MRU centrinių rūmų auditorija pavadinta prof. habil. dr. Vytauto Landsbergio vardu

Spalio 20 dieną Mykolo Romerio universitete (MRU) vyko renginys „Lietuvos Nepriklausomybė, Konstitucija, Demokratija“, skirtas pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovo, MRU garbės daktaro, prof. habil. dr. Vytauto Landsbergio 90 metų jubiliejinei sukakčiai paminėti. 

MRU bendruomenė džiugiai sutiko jubiliatą, atvykusį į renginį MRU centrinių rūmų auditorijoje, pavadintoje prof. habil. dr. Vytauto Landsbergio vardu. Sprendimą pavadinti centrinę auditoriją šiuo vardu priėmė MRU Senatas, įvertinęs MRU Teisės mokyklos tarybos teikimą pagerbti pirmąjį atkurtos valstybės vadovą, žymų valstybės veikėją, Mykolo Romerio universiteto garbės daktarą prof. habil. dr. V. Landsbergį už nuopelnus nepriklausomai, laisvai ir demokratinei Lietuvos Respublikai ir daugelio metų svarią paramą Universitetui.  

„Pats profesorius Vytautas Landsbergis ne kartą yra sakęs, kad mūsų Universitetas gimė su viltimi, kad turėsime naujoviškas, europietiškas aukštąsias mokyklas. Akivaizdu, kad europietiškos Lietuvos Respublikos atkūrimas Profesoriui buvo neatsiejamas nuo modernaus universiteto gimimo. Todėl vienos svarbiausių Universiteto auditorijų I-201 pavadinimas profesoriaus Vytauto Landsbergio vardu įprasmina profesoriaus nuopelnus nepriklausomai, laisvai ir demokratinei Lietuvos Respublikai, jos žmonėms ir Mykolo Romerio universitetui“, – sakė MRU Senato pirmininkas profesorius dr. Romas Prakapas.

Senato pirmininkas pažymėjo, kad Lietuvos Nepriklausomybės, Konstitucijos ir Demokratijos kelias neatsiejamas nuo išskirtinių asmenybių, sutelkusių lietuvių tautą siekti laisvės. „Lietuvai savo valstybės kūrimo kelyje ne kartą teko atremti įvairias grėsmes tiek besipriešinant ginklu, tiek diplomatinėmis pastangomis. Prof. V. Landsbergis yra pasakęs, kad „Tiesa ir teisė – tie dalykai rodėsi nepatogūs ne tik Rytams, bet ir Vakarams. Mums Lietuvoje tiesa ir teisė buvo absoliučios vertybės“. Tą liudija garsieji Gedimino laiškai, Kazimiero teisynas, Statutai, viena pirmųjų rašytinių konstitucijų pasaulyje, Vasario 16-osios, Kovo 11-osios aktai, Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume“, – pabrėžė MRU Senato pirmininkas.  

Akademinių disputų erdvėje susirinkusi MRU akademinė bendruomenė ir svečiai turėjo progos išgirsti prof. V. Landsbergio prisiminimus ir įžvalgas apie aktualiausius Lietuvos ir pasaulio įvykius. Turiningą diskusiją moderavo MRU prof. dr. Justinas Žilinskas.

Pasveikinti nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovo, MRU garbės daktaro prof. habil. dr. Vytauto Landsbergio atvyko Lietuvos politikos, visuomenės, teisėsaugos institucijų, mokslo ir kultūros žmonės, bendraminčiai ir bičiuliai, giminaičiai ir artimieji. Staigmenomis, muzikinėmis dovanomis ir improvizacijomis sukaktuvininką ir svečius stebino režisieriaus Juliaus Dautarto komanda, Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai, rašytojas Vytautas V. Landsbergis.