MRU rektorė ukrainiečiams skirtame Europos jaunimo forume švietimą įvardino kaip prioritetą - MRU
Naujienos

28 birželio, 2022
MRU rektorė ukrainiečiams skirtame Europos jaunimo forume švietimą įvardino kaip prioritetą
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Rektorė

Birželio 27 d. Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė dalyvavo Europos jaunimo forume „Karas Ukrainoje: problemos, pamokos, galimybės“, kurį nuotoliniu būdu surengė MRU Baltijos ir Ukrainos studijų, mokslinių tyrimų ir inovacijų centras. Į šį tarptautinį forumą pakviesti Ukrainos studentai,  akademinės bendruomenės, studentų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai dalijosi įžvalgomis ir patirtimi, kaip juos paveikė Ukrainos karas.  Lietuvos didieji universitetai, tarp jų ir MRU, buvo vieni pirmųjų šalyje, kurie pasidalino savo ištekliais su tais Ukrainos studentais ir dėstytojais, kurie rado galimybių pasiekti Lietuvą, ir su tais, kurie buvo Lietuvoje, prasidėjus karui.

Forumą atidariusi MRU rektorė prof. dr. I. Žalėnienė akcentavo, kad Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą padarė siaubingą žalą Ukrainos civiliams gyventojams – daugybė šeimų sunkiai patenkina net pačius būtiniausius poreikius, įskaitant išsilavinimą. Ukrainos švietimo ministerijos duomenimis, nuo Rusijos invazijos vasario 24 d. iki birželio 22 d. buvo apgadinta arba sugriauta daugiau kaip 1 800 mokyklų ir universitetų. Daugiau kaip 6 mln. ukrainiečių turėjo ieškoti saugumo kaimyninėse šalyse. Tarp jų – beveik 665 000 mokinių ir daugiau kaip 25 000 pedagogų. „Nors šie skaičiai didžiuliai, jie negali įvertinti kiekvieno žmogaus kančių ir visos tautos, dabar kovojančios už savo laisvę, didvyriškumo“, – sakė MRU rektorė.

Visiems studentams iš Ukrainos MRU siūlo nemokamas studijas ir suteikia galimybę siekti aukštojo mokslo saugioje aplinkoje. Studentai gali pasinaudoti galimybe gauti papildomas stipendijas bei nemokamą apgyvendinimą. MRU taip pat teikia savanorišką darbuotojų ir studentų pagalbą. Be to, universitetas inicijavo tarptautinę akademinės bendruomenės paramą Ukrainai.

MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė pasveikino forume dalyvavusius ukrainiečius su istoriniu Europos Sąjungos (ES) sprendimu suteikti Ukrainai kandidatės į ES statusą. Ji akcentavo, kad tai neabejotinai atvers plačias perspektyvas jaunajai kartai.

MRU rektorė atkreipė dėmesį, kad ukrainiečių jaunimas bus geriausias permainų skatintojas, todėl būtina suteikti žinių ir įgūdžių, kad jis galėtų įgyvendinti idėjas, kurios pakeis, atkurs ir susistiprins Ukrainą.  

„Tarptautinei bendruomenei reaguojant į neatidėliotinus humanitarinius poreikius Ukrainoje, švietimas turi išlikti prioritetu. Nepaisant visų pasaulinių neramumų, dabartinė ir būsimos kartos turi turėti galimybę įgyti reikiamų įgūdžių ir kompetencijų, kurios leistų veiksmingai prisidėti prie savo bendruomenių, šalies sustiprinimo ir leistų pasirengti įveikti pasaulinius iššūkius. Karo prieš Ukrainą pamokos turi būti išmoktos, turime rasti būdus, kaip sustabdyti agresiją ir atkurti taikų gyvenimą“, – teigė prof. dr. I. Žalėnienė.

Europos jaunimo forumą „Karas Ukrainoje: problemos, pamokos, galimybės“ surengė MRU Baltijos ir Ukrainos studijų, mokslinių tyrimų ir inovacijų centras. Jis įkurtas dar 2018 metais, siekiant plėsti ir stiprinti bendradarbiavimą su Ukrainos universitetais. Šio centro veikla prisidedama prie Ukrainos eurointegracijos procesų, vykdomi dėstytojų ir mokslininkų mainai, tyrimai, centras veikia kaip bendradarbiavimo projektinėje veikloje, žinių bei patirties dalinimosi su Ukrainos partneriais platforma. Prasidėjus Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą, centras koordinuoja jos akademinės bendruomenės poreikius Lietuvoje, veikia kaip kontaktinis centras. MRU jau beveik dešimtmetį vykdo bendras programas ir plėtoja partnerystę su 26 Ukrainos universitetais.