MRU rektorė: pasaulio akademiniai lyderiai negali pasyviai stebėti, kaip Rusijos karas Ukrainoje žlugdo moterų teises ir jaunosios kartos ateities viltis - MRU
Naujienos

8 kovo, 2022
MRU rektorė: pasaulio akademiniai lyderiai negali pasyviai stebėti, kaip Rusijos karas Ukrainoje žlugdo moterų teises ir jaunosios kartos ateities viltis
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Rektorė

Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė kovo 8 dieną dalyvauja nuotoliniame renginyje „Lyčių lygybė šiandien dėl tvaresnio rytojaus“, kurį organizavo Europos moterų rektorių asociacija (angl. European Women Rectors Association, EWORA) ir Tarptautinė universitetų asociacija (angl. International Association of Universities, IAU).  

Kovo 8-ąją – Tarptautinę moters dieną – MRU rektorė prof. dr. I. Žalėnienė atkreipia pasaulio akademinės bendruomenės dėmesį į moterų situaciją Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje ir kviečia tvirtai remti Ukrainą bei vienyti jėgas dėl taikos ir demokratijos, kaip moterų teisių užtikrinimo pagrindo. 

„Mes negalime pasyviai stebėti, kaip moterys Ukrainoje kenčia nuo bombų, griaunančių net mokyklas ir ligonines, kaip atakuojami civiliai gyventojai, priversti bėgti iš karo nusiaubtų vietų. Deja, šiandien negalime padovanoti gėlių ir drąsioms Rusijos moterims, mokslininkėms, Nobelio premijos laureatėms,  studentėms, kurios protestuoja prieš karą ir dėl to yra įkalinamos ir persekiojamos. Tačiau mes galime vieningai stabdyti Putino agresijos ir propagandos mašiną“, – sako prof. dr. I. Žalėnienė.

MRU rektorė pažymi, kad Ukrainoje studijų negali tęsti ne tik ukrainiečiai, bet ir dešimtys tūkstančių ten studijavusių Afrikos, Indijos ir kitų regionų studentų, kurie priversti trauktis iš šalies su karo pabėgėliais. MRU teikia visokeriopą paramą Ukrainos žmonėms, tačiau darosi vis sunkiau susisiekti su universitetų MRU akademinių partnerių profesoriais, dėstytojais ir studentais, kurie papildė kovotojų gretas arba patiria karo pabėgėlių dalią.   

„Putino karas žlugdo jaunosios kartos planus ir ateities viltis milijonams žmonių iš viso pasaulio“, – sako prof. dr. I. Žalėnienė.  

MRU rektorė akcentuoja aiškų demokratijos ir moterų teisių būklės ryšį, kurį rodo ir įvairių mokslinių tyrimų duomenys. Tos šalys, kur laisvė, demokratija ir įstatymo viršenybė klesti jau daugelį dešimtmečių,  pirmauja ir moterų lygybės požiūriu. Tuo tarpu šalys, kuriose nesiliauja ginkluoti konfliktai ir vyrauja diktatūros, yra labiausiai atsilikusios ir vertinant moterų teisių būklę.

„Global Gender Gap Index“ 2021 metų duomenimis, lygias moterų galimybes geriausiai užtikrina  Islandija, Suomija, Norvegija, Naujoji Zelandija ir Švedija, o šiuo aspektu blogiausiai vertinamos  šalys – Kongo Demokratinė Respublika, Sirija, Pakistanas, Irakas, Afganistanas.

MRU rektorė prof. dr. I. Žalėnienė – IAU valdybos narė, praėjusiais metais išrinkta ir į EWORA tarybą.  EWORA siekia kuo platesnio ir aktyvesnio moterų įsitraukimo į mokslinių tyrimų ir aukštojo mokslo sritis, lyčių balanso ir lygybės akademinėse institucijose.