MRU Rektorė I. Žalėnienė Europos moterų rektorių asociacijos Direktorių tarybai pateikė Ukrainos akademinės bendruomenės karo meto situaciją ir pagalbos poreikius - MRU
Naujienos

17 spalio, 2022
MRU Rektorė I. Žalėnienė Europos moterų rektorių asociacijos Direktorių tarybai pateikė Ukrainos akademinės bendruomenės karo meto situaciją ir pagalbos poreikius
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Rektorė

Europos moterų rektorių asociacijos (European Women Rectors Association – EWORA) Direktorių tarybos narė, Mykolo Romerio universiteto rektorė (MRU) prof. dr. Inga Žalėnienė, koordinuojanti Asociacijos pagalbą Ukrainos universitetams, spalio 14-16 dienomis Berlyne vykusiame Asociacijos Direktorių tarybos posėdyje pristatė svarbiausias Ukrainos aukštųjų mokyklų problemas ir reikmes.

Birželio mėn. MRU rektorės iniciatyva buvo surengtas nuotolinis susitikimas su Ukrainos universitetų vadovėmis, vyko jų apklausa, kokios paramos Ukrainos akademinei bendruomenei labiausiai stinga karo sąlygomis.

Apibendrindama ukrainiečių jau pateiktą informaciją, prof. dr. Inga Žalėnienė minėjo, kad Rusijos agresoriai subombardavo 1748 mokslo įstaigas, 748 iš jų visiškai sugriautos. Į saugesnes vietas perkeltos 34 aukštojo mokslo institucijos – institutai, universitetai ir akademijos, 42 koledžai ir 65 kiti struktūriniai padaliniai. Šis procesas tęsiasi, tačiau daugelis studentų ir dėstytojų, karo išblaškytų po visa šalį ir užsienį, neturi sąlygų tęsti studijų proceso net nuotoliniu būdu. Tiek studentai, tiek dėstytojai, ypač atsidūrę Rusijos okupuotose teritorijose, patiria didžiulį psichologinį stresą, finansinius nepriteklius ir daugeliu atveju neturi galimybių tęsti studijas ir mokslinį darbą net ir nuotoliniu būdu, nes daugelis jų neteko namų ir lėšų pragyvenimui.

„Karo sąlygomis sunku sukurti saugią studijų ir mokslinių tyrimų aplinką, motyvuoti studentus ir dėstytojus grįžti į akademinį darbą. Šiandien svarbiausia – padėti žmonėms“, – pabrėžė MRU rektorė.

„Žmonės, kasdien patiriantys karo siaubą, išgyvenantys skaudžias artimųjų netektis, pirmiausia rūpinasi, kaip išsaugoti gyvybes, gauti medicinos ir kitokią būtinąją pagalbą, – sakė prof. dr. I. Žalėnienė. – Psichologinės karo traumos turės ilgalaikes pasekmes, todėl turime padėti jas išgyventi ir teikti ne tik humanitarinę, bet ir psichologinę pagalbą, sudaryti sąlygas akademiniam personalui ir studentams įsidarbinti Europos mokslo įstaigose, mokytis užsienio kalbų, tęsti studijas“.

Asociacijos Direktorių tarybos posėdyje MRU rektorė I. Žalėnienė taip pat pasidalijo MRU akademinės bendruomenės paramos ukrainiečiams patirtimi. Prasidėjus karui, MRU bendrabučiuose apgyvendinta apie 200 karo pabėgėlių, šiemet priimta nemokamai studijuoti 100 naujų studentų. MRU studijuojantiems ir dirbantiems ukrainiečiams teikiamos skatinamosios stipendijos, humanitarinė, socialinė ir kita būtina parama iš MRU bendruomenės paaukotų lėšų ir kitų finansinių šaltinių.

Asociacijos Direktorių taryba nutarė tęsti Ukrainos rektorių apklausą, identifikuoti svarbiausius poreikius ir tuo pagrindu parengti tolesnės paramos priemonių paketą. Prof. dr. I. Žalėnienė išrinkta vadovauti Ukrainos problematikai skirtai sesijai, kuri numatoma kitų metų gegužę vyksiančioje Asociacijos konferencijoje Stambule.

Asociacijos Direktorių tarybos posėdyje Asociacijos prezidentė Gulsun Saglamer (Turkija) ir viceprezidentė Carmen Fenoll (Ispanija) pristatė asociacijos veiklas, vyko diskusijos dėl būsimų veiklų, aptartos Lyčių lygybės situacijos kiekvienoje iš Asociacijoje atstovaujamų valstybių.

2015 m. Briuselyje įsteigta Europos moterų rektorių konferencija (EWORA) skatina moterų lyderystę ir lygių galimybių politikos įgyvendinimą bei mokslinius tyrimus akademiniame sektoriuje, gerosios praktikos sklaidą tarptautinėje akademinėje bendruomenėje.