MRU profesorius Paulo Pereira pasisakė karo Ukrainoje padarytos žalos aplinkai tema - MRU
Naujienos

11 balandžio, 2023
MRU profesorius Paulo Pereira pasisakė karo Ukrainoje padarytos žalos aplinkai tema
Mokslas
Universitetas
Studijos
Bendruomenė

2023 m. kovo 13 d. Mykolo Romerio universiteto (MRU) Aplinkos vadybos laboratorijos vadovas profesorius Paulo Pereira „The Washington Post“ žurnalistams teigė, kad niokojamas „intensyvaus bombardavimo“ karo Ukrainoje metu poveikis aplinkai išliks dar ilgai.

Straipsnyje „Karas Ukrainoje yra žmonių tragedija. Ir ekologinė katastrofa“ profesorius P. Pereira žurnalistams sakė, kad panašiausias iki šiol matytas poveikis tikriausiai buvo Antrojo pasaulinio ar Vietnamo karų.

Akivaizdu, kad žala aplinkai dešimtmečius griaus gyvenimus.

„Bombardavimo intensyvumas visiškai skiriasi nuo kitų šiuolaikinių karų; kiekvieną dieną – raketa po raketos“, – sakė profesorius P. Pereira „The Washington Post“ žurnalistams Džefui Stainui (Jeff Stein) ir Maiklui Bernbaumui (Michael Birnbaum).

Abu žurnalistai straipsnyje cituoja ekspertus, kurie baiminasi, kad Ukrainos konfliktas sukuria ekologijos požiūriu pavojingą situaciją.

„Geriausias palyginimas šiam poveikiui tikriausiai būtų Antrasis pasaulinis ar Vietnamo karai. Bombardavimo intensyvumas visiškai skiriasi nuo kitų šiuolaikinių karų; kiekvieną dieną – raketa po raketos“, – sakė profesorius P. Pereira.

Jis ir MRU tyrėjų grupė, naudodamiesi palydovinėmis nuotraukomis, nustatė, kad virš žemės ūkio naudmenų sprogsta daug bombų, todėl didėja sunkiųjų metalų patekimo į šalies maisto grandinę tikimybė, o dėl dirvožemio ir vandens užterštumo didėja vėžio atvejų skaičius, rašo „The Washington Post“ žurnalistai.

„Poveikis pasireikš kaskadiškai dar ilgą laiką“, – priduria profesorius P. Pereira.

Dienraštis „The Washington Post“ rašo, kad karas Ukrainoje paliko randų šalies gamtinei aplinkai. Jis užteršė upes, ežerus bei dirvožemį. Ekspertai baiminasi, kad dėl viso to ilgainiui gali padaugėti vėžinių ir kitų ligų atvejų tarp civilių gyventojų.

Ukrainos vyriausybė teigia, kad iki šiol dėl karo aplinkai padaryta daugiau kaip 51 mlrd. dolerių žala. Daugelis ekspertų sako, kad šis skaičius yra apytikslis, tačiau neabejojama, kad neigiamas ekologinis poveikis bus jaučiamas daugelį metų ir pasireikš labai įvairiais būdais.

Nuorodą į „The Washington Post“ straipsnį galima rasti čia.