MRU „Profesijų žaidynėse“ šurmuliavo per 500 moksleivių - MRU
Naujienos

23 kovo, 2023
MRU „Profesijų žaidynėse“ šurmuliavo per 500 moksleivių
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Kovo 16 dieną Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešojo valdymo ir verslo fakultete įvyko pirmosios „Profesijų žaidynės“. Tai – įtraukiančios moksleivių komandų varžytuvės, kurių metu moksleiviai pirmą kartą interaktyviai, atliekant konkrečias praktines užduotis susipažino su profesijų ypatumais ir darbo specifika, užmezgė pirmuosius kontaktus su viešojo valdymo ir verslo organizacijomis, sužinojo, kokių kompetencijų reikia norint tapti vienos ar kitos srities profesionalu.  

MRU „Profesijų žaidynėse“ dalyvavo moksleivių komandos iš visos Lietuvos. Interaktyvios žaidynės pritraukė per 500 moksleivių iš daugiau kaip 60 Lietuvos gimnazijų. Aktyviausi – Vilniaus, Kretingos, Elektrėnų, Kauno, Alytaus regionų moksleiviai. Moksleivius ir juos lydinčius mokytojus pasitiko įkvepiantys pranešimai: Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega atskleidė, ką reiškia ir kuo yra svarbūs Europos įgūdžių metai: ką 2030-aisiais mokės kiekvienas europietis. SEB privačių klientų segmento vadovas Arūnas Badaras pasidalino, kas svarbu karjeros kelio pradžioje ir toliau siekiant profesinio tobulėjimo. O SIMPLIKA projektų vadovė Laura Sadauskaitė patarė, kaip pradėti karjerą jau dabar: nuo mokyklos iki svajonių studijų ir darbo. Renginio metu vyko motyvuojanti diskusija su TOP darbdaviais „Ką mokytis šiandien, kad pasiruoštume ateities karjerai?“. Po įkvepiančių pranešimų sesijos laukė intensyvios trijų valandų žaidynės, kurių metu moksleivių komandos įveikinėjo viešojo valdymo ir verslo organizacijų iššūkius, klaidžiojo po Universiteto labirintus ir jautėsi lyg dalyvautų išgyvenimo kovose profesijų labirinte.

„Tyrimai rodo, kad profesinio orientavimo paslaugų trūkumas mokyklose akivaizdus, nes tokiomis paslaugomis gali pasinaudoti tik maža dalis moksleivių. Nuoseklaus profesinio orientavimo paslaugų stoka lemia, kad dalis moksleivių sunkiai apsisprendžia, ką rinktis baigus mokyklą, nežino visų karjeros galimybių, pasirenka, kas lengviausia, nors profesijų sąrašas labai platus ir nuolat besikeičiantis. Džiaugiuosi, kad mūsų fakultete atsirado nauja inciatyva moksleiviams, kuri padės jaunimui teisingiau pasirinkti profesiją, studijas ir pažinti viešojo sektoriaus bei verslo pasaulį“, – teigia MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto dekanas prof. dr. Darius Štitilis.

Kaip pažymi idėjos iniciatorius, profesijų žaidynės tai – profesinis orientavimas patrauklia žaidybine forma. „Tikiu, kad socialinių partnerių – verslo asociacijų, įmonių, viešojo sektoriaus organizacijų įsitraukimas profesinio orientavimo srityje yra svarbus. Džiaugiamės, kad sulaukėme itin didelio susidomėjimo ne tik iš jaunimo, bet ir darbdavių. Žaidynėse dalyvavo daugiau nei dvidešimt partnerių iš įvairių verslo, viešojo sektoriaus sričių, kurie suteikė jaunimui naudingos informacijos, kaip teisingai pasirinkti profesiją ir atrasti tikrąjį pašaukimą. Tai yra nauji viešojo sektoriaus, verslo bei moksleivių bendravimo metodai dėl būsimos profesijos.  Džiaugiuosi, kad įveikę profesijų žaidynes komandos buvo apdovanotos vertingais viešojo sektoriaus ir verslo įsteigtais prizais“, –  teigia MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto dekano patarėjas komunikacijai, idėjos autorius Jaroslav Urbanovič.

Siekdami užtikrinti karjeros ir profesinio augimo galimybes bei artimą ryšį su verslo ir viešojo sektoriaus pasauliu organizuojame veiklas, kurios skatina auginti savo talentus ir pakloti pamatus kokybiškam gyvenimui. Profesijų žaidynės yra skirtos ugdyti moksleivių gebėjimą prisitaikyti prie besikeičiančių darbo rinkos, socialinių, teisinių ir ekonominių sąlygų, auginti ir įgyti komunikacijos, savęs pažinimo, verslumo, karjeros planavimo įgūdžius.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega sakė: „Europos stiprybė – jos talentai! Žalioji ir skaitmeninė pertvarkos negalės įvykti be dėmesio švietimui ir naujiems įgūdžiams. Todėl 2023-uosius paskelbėme Europos įgūdžių metais. Siekdami ambicingų tikslų negalime remtis vien tik bendraisiais gebėjimais. Kritinis mąstymas, kūrybiškumas ir žingeidumas – svarbūs siekiant sėkmingos karjeros nuolat besikeičiančiame pasaulyje. Be to, nuolatos tobulėjantis žmogus daug aktyviau įsitraukia į bendruomenės ir demokratijos gyvenimą. Tai stiprina mūsų valstybių ir visos Europos atsparumą. Turime užtikrinti, kad niekas nebūtų paliktas nuošalyje, nes tik taip galime tikėtis, kad žalioji ir skaitmeninė pertvarka bus sėkminga.“  

„Kad ir kokią profesiją ateityje bepasirinktų moksleiviai, kad ir kokios būtų jų pajamos,  svarbi jų gyvenimo dalis bus asmeninių finansų valdymas. Finansinio raštingumo žinios kiekvienam leidžia jausti tvirtą pagrindą po kojomis, priimti pamatuotus sprendimus ir kuri finansiškai tvarią savo ateitį. Todėl renginyje žaidimo forma moksleivius įtraukėme ir supažindinome su viena iš populiarių asmeninio biudžeto valdymo taisyklių“, – teigia SEB privačių klientų segmento vadovas A. Badaras.

Kaip teigia Litcargus Personalo direktorė Asta Jurėnaitė, maloniai nustebino mokinių entuziazmas, vienas kito palaikymas, mokėjimas dirbti komandoje. „Smagu, kad dabar moksleiviai yra daug drąsesni ir lankstesni, domisi įvairiomis darbo perspektyvomis ir darbo rinka jau iš anksto, o ne kai ateina kelias rinktis, kur studijuoti. Smalsūs ir noro mokytis turintys žmonės gali visko išmokti bei tobulinti savo asmeninius įgūdžius. Džiaugiamės, kad mūsų paruoštą užduotį sprendė bei pas mus apsilankė 47 komandos, tai yra, daugiau nei 200 moksleivių iš visos Lietuvos. Moksleiviams pateikėme tikrą užklausą, kurią realiai esame gavę, ir paprašėme perskaičius atsakyti į kelis klausimus. Galiu drąsiai teigti, kad moksleiviams puikiai sekėsi įveikti iššūkį. Dėkojame Mykolo Romerio universitetui už puikią iniciatyvą ir galimybes kurti renginį kartu“, – džiaugiasi Asta Jurėnaitė.

„Tikime, kad ši iniciatyva bus tęstinė ir kiekvienais metais pakviesime jaunuolius išbandyti savo jėgas Profesijų žaidynėse“, – teigia MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto dekanas prof. dr. Darius Štitilis.

Profesijų žaidynės vykdomos Mykolo Romerio universiteto Viešojo valdymo ir verslo fakulteto iniciatyva. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė BoredPanda, SEB, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, Teisėjų padėjėjų asociacija, Teltonika, Viešojo valdymo agentūra, Litcargus.

Šią iniciatyvą palaiko Lietuvos muitinė, Jaunimo linija, Simplika, Lietuvos socialinių inovacijų klasteris, Marsh, Douglas, Polo klinika, Moody’s, Allianz.

Daugiau informacijos apie iniciatyvą galima rasti čia.