MRU paskaitą apie tarptautinį žiedinį bendradarbiavimą skaitė pasaulinio garso mokslininkas J. Glennie - MRU
Naujienos

14 lapkričio, 2023
MRU paskaitą apie tarptautinį žiedinį bendradarbiavimą skaitė pasaulinio garso mokslininkas J. Glennie

Mykolo Romerio universitete įvyko organizacijos „Global Nation“ įkūrėjo, žinomo tarptautinio vystymosi ir pasaulinio bendradarbiavimo srities mokslininko Jonathano Glennie vieša paskaita „Pasaulinio bendradarbiavimo ateitis yra žiedinė“.

Paskaitos metu garsus mokslininkas pristatė žiedinio bendradarbiavimo koncepciją – novatorišką iniciatyvą, kurią jis sukūrė bendradarbiaudamas su pasaulyje pripažintais ekspertais.

Paskaitoje buvo pabrėžiama, kad pasaulinio bendradarbiavimo (global cooperation) ateitis yra žiedinė ir kad tik kartu bendradarbiaudamos ne tik išsivysčiusios, bet ir besivystančios šalys, gali pasiekti užsibrėžtų tikslų ir taip padaryti pasaulį geresniu.

„Pasaulio gerinimas – tai ne tik nepasiturinčių šalių padėties gerinimas. Tai ir rūpinimasis aplinkosauga, ir tarptautinių konfliktų sprendimas, ir bendras siekis, kad ateityje nesikartotų tokios globalinės problemos, kaip Covid-19 pandemija, tiesiogiai palietųsi visą žemės rutulį“, - teigė J. Glennie.

Pasak J. Glennie, yra trys principai, kurių pagalba būtų įmanoma išvengti arba greitai išspręsti kilusias globalines problemas. Tai: „Visi prisideda, visi iš to gauna naudos ir visi kartu nusprendžia“ (All contribute, all benefit, all decide – angl. k.). Šių principų pagalba, susitelkusios šalys gali nacionalinį progresą paversti tarptautine nauda, labdarą pakeisti investicijomis, požiūrį „Mes ir Jūs“ pakeisti teiginiu „Mes“.

J. Glennie paskaita iš serijos „Kapuscinskio vystymosi paskaitos yra Europos Komisijos ir Jungtinių Tautų vystymo programos finansuojamas projektas.