MRU pasirašė memorandumą dėl naujos Pinigų plovimo prevencijos specialistų sertifikavimo programos sukūrimo ir įgyvendinimo - MRU
Naujienos

27 gegužės, 2022
MRU pasirašė memorandumą dėl naujos Pinigų plovimo prevencijos specialistų sertifikavimo programos sukūrimo ir įgyvendinimo
Bendruomenė
Mokslas
Rektorė
Įvykis
Universitetas
Studijos

Lietuva žengia dar vieną žingsnį įgyvendindama ambiciją tapti europiniu pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centru. Šiandien Mykolo Romerio universitetas, Finansų ministerija ir VšĮ „Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras“ pasirašė memorandumą dėl naujos Pinigų plovimo prevencijos specialistų sertifikavimo programos sukūrimo ir įgyvendinimo.

„MRU jau keletą metų vykdo teisės ir Fintech bakalauro programą, kurioje pinigų plovimo, terorizmo prevencijos klausimai yra integruoti į teisės studijas, tačiau bendradarbiavimas su pagrindinėmis šios srities organizacijomis Lietuvoje leis suteikti studentams ir norintiems specializuotis papildomas galimybes įgyti itin svarbių praktinių įgūdžių. Esame dėkingi už Lietuvos institucijų pasitikėjimą veikti kartu ir MRU įdirbio šioje srityje pripažinimą. Esame tikri, kad šioje programoje dalyvausiantys specialistai turės rimtą konkurencinį pranašumą rinkoje, kuri sparčiai plečiasi ir neapsiriboja tik Lietuva“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Pasak ministrės, vienas iš Lietuvos prioritetų – tolimesnė Fintech sektoriaus plėtra ir branda, kurios neatsiejama dalis yra rizikų valdymas. Todėl naujoji pinigų plovimo prevencijos studijų programa – tai galimybė verslui prisitraukti kompetentingus ir rinkos sąlygomis parengtus darbuotojus teisės ir pinigų plovimo prevencijos srityje.

„Inicijuotas sėkmingas tarpinstitucinis bendradarbiavimas leido sukurti novatorišką mokslo programą, kuri padės studentams efektyviai įsilieti į darbo rinką užpildant susidariusį pinigų plovimo prevencijos specialistų trūkumą. Jų poreikis dar labiau išryškėjo siekiant užtikrinti efektyvų tarptautinių sankcijų įgyvendinimą. Tikimės, kad dėl naujos programos išaugusi pinigų plovimo prevencijos specialistų pasiūla prisidės prie tolygesnio ir kokybiškesnio finansų sektoriaus vystymosi“, – apie naujas galimybes studijuojantiems kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Finansų technologijos yra viena sparčiausiai besivystančių sričių, todėl, anot G. Skaistės, ruošiant pinigų plovimo prevencijos specialistus būtina nuolat stebėti finansų technologijų rinkos tendencijas ir adaptuoti savo studijų programas.

Pinigų plovimo prevencijos specialistų sertifikavimo programa bus skirta tiek jau studijuojantiems asmenims, tiek asmenims, kurie dirba kitose srityse, tačiau nori specializuotis ar gilinti savo žinias šioje srityje. Įgytos papildomos kompetencijos leis paruoštiems teisininkams įsilieti į nuolat augančią pinigų plovimo prevencijos specialistų bendruomenę. Programos dalyviams bus sudarytos galimybės ne tik įgyti specializuotas žinias, tačiau ir gilinti įgūdžius per patirtinį mokymą, praktiką viešojo ar privačiojo sektoriaus institucijose. Studentai sėkmingai baigę studijas įgis pinigų plovimo prevencijos sertifikatą. Sertifikato programa prasidės šių metų rudenį.

Kad finansinės technologijos ir jų saugumas yra itin svarbu, parodo ir valstybinis požiūris, įsteigiant VšĮ „Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras“. Šio centro įsteigimas užpildė finansų rinkos reguliavimo, priežiūros institucijų ir finansų sektoriaus, taip pat teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo spragą.

„Pirmojo universiteto įsitraukimas į pamatinių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kompetencijų diegimą studentams dar mokymosi procese – svarbus žingsnis Lietuvos finansų rinkai. Augantis finansų rinkos žaidėjų skaičius, griežtėjantys pinigų plovimo prevencijos reikalavimai, nauji sankcijų paketai Rusijai ir Baltarusijai didina pinigų plovimo prevencijos specialistų poreikį, tad ypatingai svarbu, jog studentai įsilietų į darbo rinką jau turėdami reikalingas žinias sėkmingai kovai su finansiniu nusikalstamumu ir jų užkardymu“, – sako VšĮ „Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro“ vadovas Eimantas Vytuvis.

Paruošta pagal: Finansų ministerijos pranešimą žiniasklaidai.