MRU LAB: Lietuvoje sukurtas ir veikia nacionalinis kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras - MRU
Naujienos

12 sausio, 2016
MRU LAB: Lietuvoje sukurtas ir veikia nacionalinis kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras
Įvykis

2013 m. suvienijus akademinės bendruomenės ir verslo pajėgumus Lietuvoje įkurtas nacionalinis kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras (L3CE), kuris įsiliejo į tarptautinį nacionalinių kompetencijų centrų tinklą (2Centre). Šiuo metu tinklas vienija nacionalinius kompetencijų centrus, veikiančius daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių, ir suteikia prieigą šių šalių teisėtvarkos institucijoms prie tinklo išteklių – pareigūnų mokymo ir sertifikavimo programų, mokslininkų ir tyrėjų sukurtų programinių kriminalistikos įrankių, naujausių pasiekimų, panaudojant juos kibernetiniams nusikaltimams tirti. Tinklo veiklą koordinuoja ir palaiko mokslininkų programas visuomenės saugumui stiprinti kelios ES institucijos – Europolas, Jungtinis tyrimų centras, Europos kibernetinių nusikaltimų mokymų ir švietimo grupė (ECTEG) ir kt.

L3CE plėtrą parėmė Europos Komisija, finansuodama L3CE kūrimo projektą per Nusikaltimų prevencijos ir kovos su jais 2007–2013 m. programą (angl. Prevention of and Fighting Against Crime Programme for 2007-2013, ISEC), tikintis, kad centras taps kompetencijų vartais kovoje su kibernetiniais nusikaltėliais Lietuvoje ir Baltijos regione - centro turima informacija, metodikomis ir kitais įrankiais galėtų pasinaudoti Lietuvos ir užsienio teisėtvarkos atstovai.

L3CE projektas pratęsė pirminio – 2Centre projekto – idėją suburti ES nacionalinius kibernetinių nusikaltimų centrus į tvarų tinklą, kuris veiktų kaip tikrai globali bendradarbiavimo platforma. Kovojant su kibernetiniais nusikaltimais labai svarbus bendradarbiavimas tarp ES ir Lietuvos teisėsaugos ir kitų susijusių institucijų. Būtina išnaudoti nacionalinių valdžios institucijų, verslo ir akademinės bendruomenės pasiekimus, keistis žiniomis ir gerosiomis patirtimis, perimti kitų ES valstybių narių pasiekimus, vystyti naujas mokymo programas ir ugdyti naujas kompetencijas. Tokio centro atsiradimas yra savalaikis ir teisingas žingsnis Lietuvos teisėtvarkos ir mokslo glaudesnio bendradarbiavimo link. Daugiau..