MRU kviečia apsilankyti išskirtinėje „2022. 02. 22.2” tapybos parodoje - MRU
Naujienos

6 spalio, 2022
MRU kviečia apsilankyti išskirtinėje „2022. 02. 22.2” tapybos parodoje
Universitetas
Bendruomenė
parodos

Mykolo Romerio universitete (MRU) nuo spalio 4 dienos vyksta Elenos Antanavičiūtės ir Jūratės Girdvainis tapybos paroda „2022. 02. 22.2“. Dviejų skirtingo braižo menininkių darbus sieja noras atskleisti skirtumo tarp „būti“ ir „atrodyti“ variantus. Šią dilemą išreiškia vienas iš parodos objektų – iš rankšluosčio suformuotos gulbės.

Gulbės, galima sakyti, išplaukė iš datos, kuomet projektas buvo pristatytas pirmąjį kartą. Parodoje net šešis kartus pasikartoja skaitmuo 2, o tai primena bei simbolizuoja romantinėje kultūroje vaizduojamą gulbės pavidalą.

Todėl jaunų menininkių teigimu, žmogaus noras paversti rankšluostį gulbe atkartoja jo pastangas atsiliepti į visuomenės spaudimą atrodyti gražiam, laimingam, apsuptam gražių daiktų. Gulbės formą mėgdžiojantis rankšluostis – tarsi žmogus, pozuojantis nuotraukai taip, kad atrodytų dailesnis bei lieknesnis.

Menininkės tarsi klausia, ar neturėtų būti kūnas tobulas ir nepakartojamas pats savaime, toks, prie kokio liečiasi rankšluostis, pažįstantis šluostomo kūno formas.

E. Antanavičiūtės tapyboje kūne įžvelgiami peizažai primena gulbę, iš gamtos atėjusią į buitį ir tapusią rankšluosčio forma. Susuktas rankšluostis plastiškai susigretina su kūno raukšlėmis, klostėmis. Elena2021 m. baigė tapybos magistro studijas VDA, o 2020 m. tapo Jaunojo tapytojo prizo laimėtoja.

Tuo tarpu J. Girdvainis traukia konceptualus menas. Ši menininkė 2020 m. baigė tapybos magistro studijas VDA, o 2021 m. dalyvavo ir „Art Vilnius’21“ konkurse. Jos nutapytos gulbės iš rankšluosčių kalba apie svajones ir pastangas jas įgyvendinti, grožio žaismingumą ir banalumą.

Abi menininkės dalyvauja meno rezidencijose, rengia parodas Lietuvoje ir užsienyje.

Parodoje galima apsilankyti MRU, Ateities g. 20, Vilniuje.