MRU įvyko kandidatų į sostinės merus debatai: „Kam patikėsime mūsų miestą?“ - MRU
Naujienos

24 vasario, 2023
MRU įvyko kandidatų į sostinės merus debatai: „Kam patikėsime mūsų miestą?“
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Mokslas

Vasario 23 dieną, ketvirtadienį, Mykolo Romerio universitete (MRU) įvyko kandidatų į sostinės merus debatai. Šis renginys universitete organizuojamas jau trečią kartą ir vyksta kas ketverius metus, nuo 2015 metų.

Renginyje dalyvavo aštuoni kandidatai į sostinės merus: Valdas Benkunskas, Vilniaus m. vicemeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas; Rasa Budbergytė, LR Seimo narė, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatė; Petras Gražulis, Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatas; Ramojus Girinskas, partijos „Jaunoji Lietuva“ kandidatas; Remigijus Lapinskas, Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas; Eglė Radvilė, Liberalų sąjūdžio kandidatė; Tomas Vytautas Raskevičius, LR Seimo narys, Laisvės partijos kandidatas;  Valdas Tutkus, Lietuvos regionų partijos kandidatas.

Renginys prasidėjo pirmuoju debatų turu, kurio metu kandidatai prisistatė ir pasisakė, o renginio moderatoriai – MRU Debatų klubo narys, Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertas Leonardas Marcinkevičius bei MRU Debatų klubo prezidentė Jogilė Bundonytė – kandidatams uždavė iš sąrašo „Tavo klausimas būsimajam Vilniaus merui“ atrinktus klausimus. Šiame etape diskutuota apie tai, kaip pagerinti gyvenimo kokybę Vilniaus miesto gyventojams, elektros ir šilumos kainų valdymą, būstų nuomos kainas, sporto industrijų, laisvalaikio, kultūros bei kitus aspektus.

Antrajame etape, viešoje ekspertų diskusijoje, MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto lektorė, politologė Rima Urbonaitė ir MRU Senato narys, Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto doc. dr. Virginijus Valentinavičius įvertino pirmąjį debatų turą. R. Urbonaitė pabrėžė, kad pirmajame ture pateiktas klausimas apie finansavimo mažinimą buvo aktualiausias ir atskleidė tikrąją tiesą apie kandidatus: „Šis klausimas yra labiausiai „išrišantis“ kandidatus, vien dėl to, kad matyti, ar tu esi tuo pasidomėjęs ar ne“. Vertindami pirmąjį turą abu politologai paminėjo, kad šiame etape iš kandidatų trūko bendro susikalbėjimo ir tiesos, į klausimus atsakyta ne tiesiai, o užuolankomis.

Trečiąjį etapą moderavo J. Bundonytė. Jo metu renginyje dalyvavę žmonės kandidatams uždavė klausimus, susijusius su įmonių optimizavimu, tvarumu, planuojamais darbais per pirmus tris mėnesius ir kt.

Ketvirtajame etape prasidėjo balsavimas, MRU politologai R. Urbonaitė ir V. Valentinavičius įvertino trečiąjį debatų turą. R. Urbonaitė sakė, kad šie debatai atskleidė labai daug: „Sostinės meras yra svarbus politinis postas, tai nėra ūkvedys. Todėl norisi tikėti, jog rinkėjai pasidomės ir priims sprendimą atsakingai“. V. Valentinavičius paantrino R. Urbonaitei: „Man tik lieka prisijungti prie Rimos palinkėjimo rinkėjams. Tai labai svarbu. Kokie bebūtų politikai, rinkėjai turi būti atsakingesni. Jūsų žodis yra paskutinis“.

Penktajame etape paskelbtas debatų nugalėtojas. Auditorijoje buvę ir tiesioginę transliaciją internetu stebėję žiūrovai interaktyvaus balsavimo metu nusprendė, kad šiuos merų debatus laimėjo Liberalų sąjūdžio kandidatė Eglė Radvilė.

„Norėčiau pasveikinti visus, kurie čia stovėjo. Visos išsakytos mintys, neabejoju, vienu ar kitu būdu pasieks savo tikslą. Todėl kviečiu likusias dienas, dalyvaujant debatuose, vieniems iš kitų mokytis, ir mokytis, ko nereikia daryti, bei tikėti, kad Vilnius bus geriausių idėjų, tolimiausio žvilgsnio ir kasdienių problemų sprendimo visumos derinys“, – renginio pabaigoje sakė debatų nugalėtoja Eglė Radvilė.

Paklausti apie tai, kaip vertina debatus, renginio moderatoriai teigė, kad: „Finansinis tvarumas ir fiskalinė drausmė planuojant biudžetą turėtų būti vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis miesto vadovą. Būtent tokiais, kiek neįprastais ir rečiau užduodamais klausimais bandėme atskleisti kandidatų požiūrį į atsakingą viešųjų finansų valdymą. Be viso to, kandidatai pateikė išsamius atsakymus ir į kitus užduodamus klausimus, kaip pavyzdžiui, apie vilniečių kultūrinio gyvenimo aspektus, kurie turėtų pagyvinti mūsų miestą bei pritraukti daugiau dėmesio ir iš svetur“. 

Renginį organizavo MRU ir MRU Debatų klubas.

Debatus tiesiogiai transliavo MRU ir Vilniaus naujienų dienoraštis „Made in Vilnius“.

Renginio įrašą galima rasti čia.