MRU įteikti apdovanojimai aktyviausių Lietuvos bendruomenių konkurso laimėtojams - MRU
Naujienos

24 balandžio, 2024
MRU įteikti apdovanojimai aktyviausių Lietuvos bendruomenių konkurso laimėtojams
Bendruomenė

Balandžio 24 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) apdovanoti aktyviausių Lietuvos bendruomenių konkurso nugalėtojai. Jau dešimtą kartą vykęs respublikinis konkursas „Bendruomenė – Švyturys 2023 – kelias į sėkmę“ šiais metais išsiskyrė rekordiniu dalyvių skaičiumi – dalyvavo net 111 Lietuvos bendruomenių.

Konkurso dalyviai varžėsi dėl aštuonių nominacijų: už vietos bendruomenės lyderystę ir sėkmę, bendruomeniškumą, glaudų bendradarbiavimą su mokykla ir policija, sveikos gyvensenos propagavimą, infrastruktūros gerinimą, taip pat šiemet įsteigta nauja nominacija – „Civilinei saugai dėmesį skirianti vietos bendruomenė“.

Nugalėtojus pasveikino ir apdovanojimus įteikė MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė; vidaus reikalų ministrė, MRU alumnė Agnė Bilotaitė; švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas, olimpietis, MRU alumnas Justinas Kinderis; socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus; taip pat Vilniaus raj. meras Robert Duchnevič; Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas; Skuodo raj. meras Stasys Gutautas bei Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė Violeta Riaukienė; Plungės raj. savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis; Ignalinos rajono savivaldybės vicemeras Vaidotas Židanavičius; taip pat Aleksoto seniūnė Roberta Kuzmickienė ir Grigiškių seniūnė Donata Lukašenkovienė.

Rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė džiaugėsi, kad jau dešimtmetį vykstantis konkursas skatina bendruomenes susitelkti, veikti bendram labui, gerina savanorystės ir bendruomeniškumo įvaizdį.

„Akivaizdu, kad aktyviausios bendruomenės tarsi švyturėliai nušviečia kelią į sėkmę ir tiems, kurie anksčiau galbūt nedrįso imtis iniciatyvos, kurių talentai galbūt neturėjo progos sužibėti. Konkurso dėka apie išradingą bendruomenių veiklą ir jų lyderius sužino daug žmonių, todėl veikliausios bendruomenės tampa švyturiais visiems, kam rūpi jų bendruomenės ir visos Lietuvos gerovė“, – teigė rektorė.

Dalyvius sveikino ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Aktyvios bendruomenės – tai kiekvieno didesnio ar mažesnio Lietuvos miesto neįkainojamas turtas. Džiaugiuosi, kad šio konkurso nenutrūkstama tradicija padeda pastebėti metų geriausiuosius. Svarbu, kad šiemet į konkursą buvo nuspręsta įtraukti ir papildomą civilinei saugai skirtą nominaciją. Šioje srityje stiprėti kviečiu kiekvieną bendruomenę, nes nuo to, kaip esame pasirengę galimoms grėsmėms, kiek žinių turime, priklauso mūsų ir mūsų artimųjų saugumas“, – sakė ministrė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus džiaugėsi, kad tęsiasi ši tvirta tradicija, kurios dėka bendruomenės gali pristatyti ką yra nuveikusios, o jų veikla jungia žmones ir gerina gyvenimo kokybę. Viceministras linkėjo, kad darbai vyktų kuo sklandžiau bei netrūktų kūrybiškumo.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Justinas Kinderis apdovanojimų organizatoriams linkėjo, kad nepritrūktų įkvėpimo, o bendruomenėms dar daugiau darbo kartu, primindamas, kad kartu mes galime daugiau.

Konkurso steigėjas MRU prof. dr. Saulius Nefas teigia, kad paraiškose nominacijoms gauti išvardyti bendruomenių darbai rodo, kad bendruomeniškumo tradicija Lietuvoje nėra nutrūkusi ir tai yra bendruomenių politikos gyvasties požymis.

Pirmosios nominacijos „Vietos bendruomenės lyderis – vadybininkas“ nugalėtoja paskelbta Daiva Sinkuvienė iš Vokės bendruomenės, Vilniaus miesto savivaldybė.

Antrąją nominaciją „Vietos bendruomenės sėkmės istorija“ laimėjo Šauklių kaimo bendruomenė, Skuodo rajono savivaldybė.

Trečiosios nominacijos „Bendruomeniškiausios seniūnijos arba savivaldybės“ laureatė Priekulės seniūnija, Klaipėdos rajono savivaldybė.

Ketvirtąją nominaciją „Glaudžiai su mokykla bendradarbiaujanti vietos bendruomenė“ laimėjo Zujūnų gerovės bendruomenė, Vilniaus rajono savivaldybė.

Penktosios nominacijos „Sveiką gyvenseną propaguojanti vietos bendruomenė“ nugalėtoju paskelbtas Aleksoto bendruomenės centras, Kauno miesto savivaldybė.

Šeštosios nominacijos „Vietos infrastruktūrą gerinanti vietos bendruomenė“ laureatė Kulių krašto bendruomenė „Alantas“, Plungės rajono savivaldybė.

Septintąją nominaciją „Glaudžiai su policija bendradarbiaujanti vietos bendruomenė“ laimėjo Budrių bendruomenė, Ignalinos rajono savivaldybė.

Aštuntosios nominacijos „Civilinei saugai dėmesį skirianti vietos bendruomenė“ nugalėtojais tapo Nepriklausomybės a. 9-jo namo savininkų bendrija, Panevėžio miesto savivaldybė.

Nominacijų nugalėtojus rinko komisija, sudaryta iš MRU mokslininkų, Vidaus reikalų ministerijos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei vietos bendruomeninių organizacijų atstovų.