MRU išlaiko tvirtas pozicijas tarp 250 geriausių pasaulio universitetų teisės kryptyje - MRU
Naujienos

25 balandžio, 2023
MRU išlaiko tvirtas pozicijas tarp 250 geriausių pasaulio universitetų teisės kryptyje
Mokslas
Rektorė
Teisės mokykla
Universitetas
Studijos
Bendruomenė

Paskelbti pasauliniai universitetų dalykiniai reitingai „QS World University Rankings by Subject 2023“, kuriuose pasaulio universitetai reitinguojami pagal konkrečias studijų ir mokslo kryptis. Jau penktus metus iš eilės vienintelė iš visų Lietuvos aukštųjų mokyklų teisės (Law) kryptyje tarp geriausių pasaulio universitetų patenka ir Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla, kuri užima 201-250 pozicijas.

Pasak Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorės prof. dr. Ingos Žalėnienės, reitingavimas pagal konkrečias mokslo ir studijų kryptis išryškina kiekvieno universiteto stiprybes.

„MRU Teisės mokykla, kuriai pamatus klojo atkurtos Lietuvos valstybės teisinių pagrindų kūrėjai, išugdė aukščiausius kvalifikacijos konstitucinės, privatinės ir kitų sričių teisininkus. Didžiuojamės savo profesoriais, dėstytojais ir studentais, savo alumnais, kurie stiprino ir stiprina Lietuvos valstybės teisinę sistemą, visuomenės teisinę sąmonę ir pilietiškumą“, – pažymėjo MRU rektorė.

MRU Teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės teigimu, tarptautiniai universitetų vertinimai akcentuoja mokslinės veiklos rezultatus ir darbdavių bei akademinių institucijų nuomonę. Lietuvoje MRU Teisės mokykla taip pat atpažįstama pagal išskirtinį dėmesį studentui, patirtinį mokymą ir individualizuotas teisės studijas, atitinkančias naujausius rinkos ir partnerių poreikius, aktyvią partnerystę su teisine bendruomene ir diegiamas ateities teisininkų kompetencijas.

Sudarant QS pasaulio universitetų reitingus, MRU Teisės mokykla buvo įvertinta pagal keturis kriterijus, kurių, kiekvieno rodiklio maksimali suma yra 100 taškų: akademinę reputaciją (68,5 taško), reputaciją tarp darbdavių (64 taškai), mokslinių darbų citavimo rodiklį (55,1 taško) ir paskelbtų mokslinių darbų produktyvumą ir poveikį (41,1 taško). Įvertinus visus kriterijus, Teisės mokykla surinko 62,4 iš 100 galimų taškų.

MRU Teisės mokykla yra Nr. 1 tarp Lietuvos universitetų pagal teisės absolventų įsidarbinimą. Šiais metais MRU Teisės mokykla ir toliau aktyviai dalyvauja tarptautinėje studijų ir mokslo erdvėje.

Pernai Teisės mokykla įgyvendino 34 tarptautinius ir nacionalinius mokslo projektus dirbtinio intelekto teisėje tyrimų, teismo proceso efektyvinimo, baudžiamojo proceso vertinimo, bendrovių skaitmenizavimo, korupcinių nusikaltimų kontrolės ir prevencijos, duomenų apsaugos, mediacijos ir daugybėje kitų sričių.

Pirmą kartą Lietuvoje MRU Teisės mokykloje 2022 m. sukurta ir pradėta įgyvendinti tarptautinė Teisės bakalauro programa anglų kalba (Law and Global Security), kuri gerai atliepia šių dienų teisės viršenybės užtikrinimo ir saugumo iššūkius pasaulyje. Kartu su Lietuvos pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centru pradėtas įgyvendinti pirmasis mikrokredencialų kursas pinigų plovimo ir terorizmo prevencijos srityje, pritrauktos privačios stipendijos studijoms. Kasmet Teisės mokykla priima apie 130 bakalauro studentų ir apie 300 magistro studentų bei daugiau nei 100 klausytojų.  

Teisės mokykla pirmoji Lietuvoje akreditavo ir pradėjo įgyvendinti magistro programas, skirtas praktikams (Viešųjų pirkimų teisės, Sveikatos teisės, Darbo teisės LL.M lietuvių kalba bei Teisės ir technologijų bei Mediacijos LL.M anglų kalba). Šiomis programomis pasitiki vis daugiau praktikų (26 proc. augimas). Nuolat didėja ir tarptautinių studentų skaičiai –  pernai Teisės mokykloje studijavo 168 laipsnio siekiantys studentai iš 17 šalių ir 96 „Erasmus“ studentai.

Šiemet Teisės mokykla rengia du pasaulinius kongresus: Pasaulinį medicinos teisės kongresą (rugpjūčio 2-4 dienomis) bei pasaulinę „INSOL Europe“ nemokumo teisės konferenciją (gegužės 18-19 dienomis).

Daugiau apie Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklą:

MRU Teisės mokykla vykdo klasikinę teisės ir penkias specializuotas teisės bakalauro studijų programas, 14 magistratūros studijų programų, iš kurių 7 – tarptautinės, vykdomos su užsienio universitetais. Pirmoji Lietuvoje akreditavo ir įgyvendina teisės 5 LL.M programas, skirtas praktikams gilinti specializuotas žinias. Kasmet MRU Teisės mokykla pritraukia apie 400 teisės studentų iš Lietuvos ir apie 100 užsienio, daugiausia Ukrainos, studentų. Studentai turi galimybę atlikti praktiką ir įsidarbinti daugiau kaip 200 Teisės mokyklos partnerių Lietuvoje ir užsienyje.