MRU Erasmus+ praktikantas Mehmetas Hanas Yildirimas: „Patirtis Kauno apylinkės teisme – nepamirštama“ - MRU
Naujienos

12 gegužės, 2023
MRU Erasmus+ praktikantas Mehmetas Hanas Yildirimas: „Patirtis Kauno apylinkės teisme – nepamirštama“
Viešojo saugumo akademija
Universitetas
Studijos
Mokslas

Teisės studentas bei Erasmus+ praktikantas Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo akademijoje Mehmetas Hanas Yildirimas dalinasi savo praktikos patirtimi.

2023 m. gegužės 3 d. Kauno apylinkės teisme turėjau galimybę gyvai pamatyti, kaip supaprastinto proceso tvarka nagrinėjama byla.

Mano tikslas buvo labiau susipažinti su Lietuvos teisine sistema, palyginti ją su Turkijos. Ši patirtis pranoko mano lūkesčius.

Prieš bylos nagrinėjimą turėjau galimybę kartu su prokurore Jurgita Baltrūniene ir kolega Povilu pamatyti, kaip kaltinamasis pristatomas į teismą, kokiomis transporto priemonėmis naudojamasi, kaip atrodo patalpos, kuriose kaltinamasis laikomas iki teismo posėdžio. Man tai buvo unikali patirtis, leidusi pamatyti, kokius etapus kaltinamasis išgyvena prieš pasirodant teisėjui.

Be manęs ir Povilo teismo salėje buvo prokuroras, sekretorius, kaltinamojo advokatas, kaltinamasis, du policijos pareigūnai ir teisėjas. Nukentėjusysis ir jo gynėjas posėdyje nedalyvavo. Supratau, kad apylinkės teismas nagrinėja bylas, kurių maksimali bausmė gali būti iki 8 metų laisvės atėmimo.

Kadangi visi kalbėjo lietuviškai, o vertimas atliktas spontaniškai, nesugebėjau suprasti visų smulkmenų. Tačiau galėjau suvokti esmines proceso detales. Kaltinamasis buvo kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu. Kaltinamasis sutiko ne su visomis jam inkriminuojamomis veikomis, pavyzdžiui, nurodė, kad prieš nukentėjusiąją nesmurtavo, nors ikiteisminio tyrimo medžiaga rodo kitaip. Kaltinamasis pripažino, kad jo veiksmai buvo netinkami ir netoleruotini, jis pažeidė viešąją tvarką, jo elgesiui daug įtakos turėjo alkoholio poveikis. Jis pridūrė, kad dėl savo veiksmų gailisi.

Kaltinamajam buvo užduoti svarbūs klausimai, pavyzdžiui, kodėl ir kas prisidėjo prie to, kad jis jau anksčiau teistas aštuonis kartus, koks jo santykis su tėvais. Atsakymai į šiuos klausimus, kaltinamojo elgesys ir veiksmai priminė man apie žmogaus ir kriminalinės psichologijos universalumą. Dar kartą padariau išvadą, kad teisė glaudžiai susijusi su žmogaus emociniu pasauliu, psichologija ir socialiniais veiksniais. Ši patirtis tikrai prisidės prie mano kaip teisininko karjeros ateityje.

Teisėjui ir prokurorui užduodant svarbius klausimus, kaltinamojo advokatas efektyviai gynėsi. Teisėjas nepriėmė jokios nutarties, nes nagrinėjimas supaprastinto proceso tvarka negali vykti dėl tam tikrų bylos detalių, kurias būtina išsiaiškinti.

Apskritai patirtis Kauno apylinkės teisme – nepamirštama. Norėčiau padėkoti savo mentorei Danguolei Seniutienei ir prokurorei Jurgitai Baltrūnienei.