MRU studentė iš Brazilijos giria Europos jungtinę Socialinio darbo su vaikais ir jaunimu studijų programą - MRU
Naujienos

24 sausio, 2022
MRU studentė iš Brazilijos giria Europos jungtinę Socialinio darbo su vaikais ir jaunimu studijų programą
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) magistrantūros laipsnio studentė Tainna Souza iš San Paulo, Brazilijos, naktimis ir savaitgaliais dirbdavo ligoninėje bei San Paulo oro uosto pasų kontrolės poste vien tam, kad galėtų sumokėti už savo Psichologijos bakalauro studijas Paulista universitete Brazilijoje. Kad sudurtų galą su galu papildomai Tainna dirbo įvairiose statybose skirtingose San Paulo miesto dalyse, tad kartais, pritrūkus laiko persirengti, studentė į paskaitas atvykdavo su darbine apranga. „Turėjau dirbti itin sunkiai, kad galėčiau sumokėti už studijas“, - sakė 24-erių studentė, dabar gaunanti stipendiją ir studijuojanti jungtinėje magistrantūros programoje, kuri vykdoma MRU ir dar trijuose universitetuose: Rygos Stradino universitete (Rigas Stradina universitate, Latvija), Lisabonos Universitetiniame institute (ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa, Portugalija) ir Katalikiškajame universitete Ružemberoke (Katolicka Univerzita v Ruzomberku, Slovakija). „Turėjau dirbti. Nuolat dirbau“, - pasakojo Tainna. Derinti studijas su darbu nėra lengva jokiam studentui, tačiau Tainna‘os svajonė studijuoti Europos jungtinėje magistrantūros studijų programoje išsipildė kai mergina buvo priimta į konkurencingą Europos jungtinę Socialinio darbo su vaikais ir jaunimu magistrantūros studijų programą.

- Kaip nusprendei atvykti studijuoti į Lietuvą? Juk Brazilija yra labai toli.

Internete ieškojau socialinio darbo ar kitų humanitarinės krypties studijų, tuomet atradau šią magistrantūros programą Mykolo Romerio universitete ir nusprendžiau pateikti paraišką. Peržiūrėjusi programos aprašą supratau, kad man tai - tobula programa. Siūloma stipendija, kuri dengia visų studijų kainą pritraukė itin daug kandidatų. Tai kokybiška programa, kuri leidžia studijuoti keturiose skirtingose šalyse (Latvijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Lietuvoje). Man tai puiki galimybė ne tik dėl magistrantūros laipsnio, kurį įgysiu, bet ir dėl finansavimo. Nebūčiau čia jei ne „Erasmus+“ stipendija, kurią laimėjau.

- Ką žinojai apie Lietuvą prieš atvykstant?

Apie Lietuvą girdėjau per geografijos pamokas. Prieš atvykstant nežinojau ko tikėtis. Buvau laiminga, kad turiu galimybę pažinti naują vietą, patirti naujų įspūdžių ir susipažinti su žmonėmis iš viso pasaulio. Girdėjau, kad rytinėje Europos dalyje yra šalta, o žmonės gali būti taip pat šaltoki, tačiau pastarasis nuostatas lietuviams netinka, jie itin šilti. Beje, šaltas oras man nebuvo naujiena. Prieš atvykstant į Vilnių gyvenau Ženevoje, Šveicarijoje, tad prie gana šalto oro jau buvau pripratusi. Susidraugavau su daugybe studentų, tad jaučiuosi puikiai. Oras tikrai nebus problema.

- Ar kas nors Vilniuje nustebino?

Ne. Gyvenu Mykolo Romerio universiteto studentų namuose, susipažinau su daugybe tarptautinių studentų, kas yra šaunu. Nors prieš atvykdama į Vilnių devynis mėnesius gyvenau ir dirbau aukle Ženevoje, Šveicarijoje, per visą tą laiką nesutikau tiek tarptautinių žmonių kiek jų sutikau Vilniuje per vieną savaitę. Tai nuostabu! Europa yra lyg pasaulio centras. Čia galima sutikti žmonių iš viso pasaulio, iš skirtingų kultūrų. Vilnius ir Mykolo Romerio universitetas yra tobula vieta norint susipažinti su žmonėmis iš skirtingų pasaulio kraštų. Tai išties šaunu. 23 metus praleidau Brazilijoje ir bendravau tik su brazilais, o atvykusi čia, į MRU, susipažinau su žmonėmis iš viso pasaulio.

- Bet studijos Vilniuje tikriausiai skiriasi nuo Brazilijos?

Taip, yra skirtumų. Šiuo metu mums dėsto dėstytojai iš Slovakijos ir Latvijos (Rygos), kurie yra nuostabūs. Jie turi kitokį mokymo ir turinio pristatymo būdą. Užsiėmimai yra labiau interaktyvūs ir fokusuoti į studentą nei Brazilijoje. Čia tu iš tikrųjų mokaisi, o ne paprasčiausiai bandai įsiminti teoriją. Visas dėmesys skiriamas mokymuisi. Brazilijoje visi kalba tik apie egzaminus ir jų išlaikymą, o čia mokymasis yra visai kitoks.

- Atrodo, kad puikiai įsivažiavai.

Taip, esu konkurencingoje, tačiau labai patrauklioje magistrantūros programoje, kurią rekomenduočiau ne tik dėl dėstytojų, bet ir dėl to, kad paskaitos yra itin įdomios ir išmokstame labai daug. Sekantį semestrą praleisiu Rygos Stradino universitete Latvijoje. Itin nekantrauju. Kaip minėjau, susidraugavau su daugybe studentų ir jaučiuosi labai laiminga.

- Kokie planai pabaigus studijas?

Norėčiau dirbti tokioje tarptautinėje organizacijoje kaip Raudonasis kryžius. Bus matyti, dar turiu nemažai laiko. Keletą metų padirbus organizacijoje ar įstaigoje norėčiau grįžti į universitetą ir studijuoti doktorantūrą, na o dabar turiu koncentruotis į magistrantūros studijas.