MRU apdovanotos aktyviausios Lietuvos bendruomenės, kurios grūdina ir išaugina stiprius lyderius - MRU
Naujienos

28 balandžio, 2022
MRU apdovanotos aktyviausios Lietuvos bendruomenės, kurios grūdina ir išaugina stiprius lyderius
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Rektorė

Šiandien Mykolo Romerio universitete (MRU) apdovanoti aktyviausių Lietuvos bendruomenių konkurso laimėtojai. Jau septintą kartą surengtas respublikinis konkursas šiais metais išsiskyrė rekordiniu paraiškų skaičiumi – į nominacijas pretendavo net 69 Lietuvos bendruomenės. Iš viso buvo paskelbtos šios nominacijos: „Glaudžiai su mokykla bendradarbiaujanti vietos bendruomenė“, „Sveiką gyvenseną propaguojanti vietos bendruomenė“, „Vietos bendruomenės lyderis – vadybininkas“, „Vietos bendruomenės sėkmės istorija“ ir taip pat „Bendruomeniškiausia seniūnija arba savivaldybė“.

Respublikinio bendruomenių konkurso „Bendruomenė – Švyturys 2021 – kelias į sėkmę“ apdovanojimus įteikė MRU ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) su informaciniu partneriu „Savivaldybių žinios“ bei LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Apdovanojimų dalyvius pasveikino MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė, LR ŠMSM viceministras Ramūnas Skaudžius ir LR SADM viceministras Martynas Šiurkus ir kiti garbūs svečiai.

MRU docentas, konkurso iniciatorius ir organizatorius doc. dr. Saulius Nefas teigia, kad „šie apdovanojimai – tai būtinoji pilietinė iniciatyva, kuri ne tik skatina bendruomenes propaguoti įvairias veiklas, tačiau ir motyvuoja siekti užsibrėžtų tikslų. Vietos bendruomenių veiklos reikšmė neabejotina, nes padaroma daugybė darbų ir jie atliekami savanorystės principu. Viena iš jų palaikymo formų yra motyvavimas, kurio išraiška ir yra septintus metus rengiamas šis konkursas“.

MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė apdovanojimų metu akcentavo, kad „gera bendruomenė grūdina ir išaugina gerus lyderius, galinčius įkvėpti ir suburti žmones imtis tokių darbų, kurie keičia į gerą savo aplinką , savo kaimą, miestelį ir visą šalį. Nuo seno Lietuvoje įprasta, kad ištikus sunkmečiui ar nelaimei žmonės buriasi draugėn, stengiasi padėti vienas kitam. Švęsti šventes, dalytis savo sėkme su draugais, kaimynais ir bendradarbiais taip pat smagiau, kai esame drauge, bendruomenėje. Tad sveikinu šių metų konkurso nugalėtojas – bendruomenes ir jų lyderius, tapusius švyturiais, kurių šviesa veda mus santarvės, gerovės ir dvasinės pažangos keliu“.

Nominacijos „Glaudžiai su mokykla bendradarbiaujanti vietos bendruomenė“, kurią įsteigė SADM, nugalėtoja paskelbta Šaltiniečių bendruomenė (Panevėžio miesto savivaldybė), kuriai vadovauja Panevėžio miesto progimnazijos direktorė Zina Stripeikienė. Šaltiniečių bendruomenė, kartu su Panevėžio miesto progimnazija vykdo pavasario sporto šventes, organizuoja nuotolinę verslo įmonių mugę, pavasario verslo mugę. Taip pat vykdė žiemos sporto šventę, šventę „Žygis – žygiuoju į Lietuvą“, parengė ir gavo finansavimą šiems projektams: Sporto rėmimo fondo projektas „Sporto aikštynų modernizavimas lauko treniruokliais“ Panevėžio miesto savivaldybės projektas „Savaitgalio vaikų stovyklėlė šaltinėlis“, nevyriausybinių organizacijų bendruomenės veiklos stiprinimo 2021 metais „Priemonė stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ įgyvendinimo projektas, „Žmonės sutverti bendrauti“ ir daugelį kitų.

Antrąją nominaciją „Sveiką gyvenseną propaguojanti vietos bendruomenė “ šiemet pelnė Dvariškių vietos bendruomenė (Pakruojo Rajono savivaldybė). Nuo 2016 metų šiame rajone, šios bendruomenės dėka, tris kartus per metus vyksta krepšinio varžybos: vasaros sezono metu krepšinio aikštelėje, žiemos sezono metu Lygumų mokyklos salėje, taip pat įgyvendinama tradicija „Liepos 6-oji“, kurios metu taip pat vyksta krepšinio varžybos, bendruomenė yra įsteigusi „Lygumų seniūnijos ir aplinkinių miestelių“ krepšinio lygą, dalyvauja Pakruojo rajono krepšinio pirmenybėse. Dvariškių kaimo šventės metu vyksta bėgimo maratonai šeimoms, dviračių lenktynės, estafetinės rungtys šeimoms, bendruomenės narių irklavimo varžybos, stipriausio žmogaus rinkimai, taip pat vasaros sezonu metu bendruomenė renkasi žaisti draugiškas tinklinio varžybas ir daugelį kitų veiklų. Nominacijos steigėja – SADM.

Trečioji nominacija „Vietos bendruomenės lyderis - vadybininkas“, kurią įsteigė ŠMSM, atiteko Kančėnų kaimo bendruomenės „Dėmesio centro“ pirmininkei Monikai Ražanauskienei (Alytaus rajono savivaldybė). Monika daugiau kaip 16 metų vadovauja šiai bendruomeninei organizacijai, kurios dėka gyventojai tapo bendruomeniškesni, vykdo ne tik asmeninius, bet ir bendruomenės išsikeltus tikslus, kartu ieško galimybių įvairioms veikloms, šioje bendruomenėje dalyvauja 115 narių. M. Ražanauskienės iniciatyva, prie bendruomenės namų, įrengta žaidimų erdvė vaikams, sporto aikštelė, sutvarkyta Kančėnų bendruomenės kaime esančio Nedulio ežero pakrantė: įrengta maudykla, tinklinio aikštelė, laužavietė. Taip pat vystomas socialinis verslas, įkurta bendruomenės sulčių spaudykla, kuri teikia sulčių spaudimo paslaugas, o gautos lėšos panaudojamos bendruomenės veiklai skatinti. Taip pat šiame kaime veikia viešoji pirtis, šarvojimo salė ir daugybė kitų veiklų prie kurių prisidėjo šios nominacijos nugalėtoja.

Ketvirtąją nominaciją „Vietos bendruomenės sėkmės istorija“ – teikė nominacijos steigėjas ŠMSM. Šiemet ši nominacija atiteko Subačiaus bendruomenei (Kupiškio rajono savivaldybė). Šie nugalėtojai inicijavo daugybę prestižinių projektų: Žemės ūkio ministerijos finansuotą projektą „Sveikesni – laimingesni žmonės“, Kupiškio rajono savivaldybės finansuotą projektą „Šviečiančio moliūgo vakaras“, Kupiškio rajono savivaldybės finansuotą religinių bendruomenių projektą „Subačiaus parapijos šarvojimo salės įrengimas ir sanitarinio mazgo sutvarkymas“, Kupiškio rajono savivaldybės organizuotas bendruomenių iniciatyvų projektą „Subačius ieško savo simbolio“, projektą „Šviečiančios kalėdos“ ir daugybę kitų projektų, kurie turi ir finansinę ir neįkainojamą moralinę išraišką.

Penktoji nominacija „Bendruomeniškiausia seniūnija arba savivaldybė“ – tai sertifikuota nominacija, kurią patentavo MRU mokslininkai. Šią nominaciją pelnė Ukmergės rajono savivaldybė. Ši savivaldybė tarybos posėdžiuose tikrinosi kaip yra keliami klausimai susiję su vertybiškumu, bendruomenėmis, taip pat tikrinosi kaip savivaldybėje veikia struktūros, kurios skatina bendruomeniškumą, skaičiavo veikiančių nevyriausybinių organizacijų kiekį rajone, jų narius ir kiek šios organizacijos prisideda prie Bendrojo vidaus produkto kūrimo. Aiškinosi kaip nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenės centrų piliečiai dalyvauja įgyvendinant įvairiausius savivaldybės sprendimus ir taip pat daugybę kitų veiklų.

Nominacijų nugalėtojus rinko MRU mokslininkų, SADM, ŠMSM bei vietos bendruomeninių organizacijų atstovų komisija.