Moksleiviai vėl galės pasitikrinti teisės žinias: prasideda registracija į šeštąją nacionalinę teisės žinių olimpiadą - MRU
Naujienos

5 gegužės, 2021
Moksleiviai vėl galės pasitikrinti teisės žinias: prasideda registracija į šeštąją nacionalinę teisės žinių olimpiadą
Teisės mokykla

Gegužės 5 dieną prasideda Lietuvos moksleivių registracija į šeštąją Nacionalinę teisės žinių olimpiadą. Šiais metais olimpiados organizatoriai - Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija olimpiadą skiria jaunam ir veikliam žmogui. Didelio pasisekimo sulaukusios iniciatyvos organizatoriai šiais metais tikisi sulaukti dar didesnio mokyklų ir moksleivių susidomėjimo.

Šių metų olimpiados šūkis –„Aš ir teisė: dalyvauju, sprendžiu, kuriu“ akcentuoja jaunimo ryšį su teise. Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės teigimu, šiuo metu, kai jauni žmonės susiduria su nežinia, baime, nerimu, abejonėmis dėl šiandienos ir ateities, teisinės žinios leidžia jaustis saugiau ir ramiau, nes žinios ir praktiniai įgūdžiai įgalina praktiškai veikti ir tvarkyti savo gyvenimą, atveria įvairias profesines galimybes.

Teisės, kaip universalių žinių, aktualių įvairiose profesijose, svarbą jaunimui pabrėžia ir įvarios teisinės gildijos, kurios jungiasi prie šios iniciatyvos.

„Demokratijos ir nepriklausomos valstybės idėjos yra paremtos teisinėmis žiniomis, jos padeda mums tapti sąmoningais piliečiais, kuriančiais ir gerbiančiais savo valstybę. Teisinio švietimo pagalba galime stiprinti savo šalį, ginti žmogaus teises ir laisves, suteikdami svarbiausią įrankį – žinias, vedančias per gyvenimą ir mokančias būti pilietiškais demokratinės visuomenės nariais”, – sako Olimpiados globėja, Lietuvos Respublikos teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Olimpiadoje kviečiami dalyvauti 5–8 klasių ir 9–12 klasių moksleiviai. Olimpiada vyks keliais etapais. Pirmasis etapas numatytas 2021 m. gegužės 20 d. nuotoliniu būdu internetinėje platformoje www.teisekiekvienam.lrt.lt. Jo metu 5–12 klasių mokiniai atsakys į iš anksto paruoštus testo klausimus. 300 geriausiai atsakiusių bus pakviesti į antrąjį finalinį olimpiados etapą, kuris vyks birželio 4 d. taip pat nuotoliniu būdu.

Gegužės 20 d. internetinėje platformoje www.teisekiekvienam.lrt.lt vyks ir tradicinis teisės žinių testas visuomenei, kuriame kiekvienas norintis galės pasitikrinti savo teisės žinias. 

Moksleiviai gali registruotis: www.teisekiekvienam.lrt.lt

Olimpiadą rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla. Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministrė. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą palaiko Europos komisijos atstovybė LietuvojeNacionalinė švietimo agentūra, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos advokatūra, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Lietuvos Muitinės departamentas, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos mokymo centras.

Daugiau apie olimpiadą: Nacionalinės teisinių žinių olimpiados tikslas - ugdyti jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę sąmonę, kultūrą, taip pat apie valstybės teisės sistemą, jos veikimo principus. Pirmoji teisinių žinių olimpiada įvyko 2016 metais. Kasmet olimpiadoje dalyvaujančių moksleivių skaičius auga  – 2019 m. testą laikė net 1100 moksleivių iš daugiau kaip 80 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, 2020 metais – užsiregistravusių buvo virš 1500. Olimpiadoje dalyvauja moksleiviai ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir regionų.