Lietuvos ir Japonijos draugystės 100-mečiui – nauji MRU bendradarbiavimo su partneriais Japonijoje planai - MRU
Naujienos

15 vasario, 2022
Lietuvos ir Japonijos draugystės 100-mečiui – nauji MRU bendradarbiavimo su partneriais Japonijoje planai

Vasario 15 d. Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė su Japonijos ambasadoriumi Ozaki Tetsu aptarė, kaip toliau stiprinti akademinius ir studentų mainus, mokslinį bendradarbiavimą su partneriais, pasirengimą minėti abiejų šalių draugystės šimtmetį. MRU kartu su Japonijos ambasada Lietuvoje planuoja surengti šiam jubiliejui dedikuotą studentų anime (animacijos stiliaus su savita veikėjų ir aplinkos estetika) konkursą.

„Jau daugiau kaip dešimtmetį glaudžiai bendradarbiaujame su Japonijos akademine bendruomene. Džiaugiamės, kad MRU studentai labai domisi šia šalimi, noriai mokosi jos kalbos, dalyvauja mainų programose. Vertiname draugiškus ir abipusiškai naudingus ryšius su partneriais, kurie nenutrūko net pandemijos sąlygomis. Šiemet ruošiamės originaliai pažymėti Lietuvos ir Japonijos draugystės šimtmetį. Tikimės, kad tai bus dar viena paskata mūsų šalių jaunimui pasinaudoti visomis bendradarbiavimo galimybėmis”, sakė rektorė prof. dr. I. Žalėnienė.

MRU yra pasirašęs septynias akademinio bendradarbiavimo sutartis su Japonijos universitetais. Su Josai universitetu ir Kanagavos universitetu pasirašytos ir mainų sutartys. Per penkerius studijų metus iš Japonijos universitetų MRU partnerių universitetų mainams studijuoti į Lietuvą atvyko 15 studentų,  o į Japonijos universitetus išvyko 4 studentai.

2013 m. MRU įkurtas Azijos centras, vykdantis programas, padedančias geriau pažinti Japoniją ir kitas Indijos Ramiojo vandenyno regiono šalis. Centras kasmet priima savanorius iš Japonijos, kurie dėsto nemokamus šios šalies kalbos kursus Universiteto studentams, dalyvauja jos kultūrą pristatančiuose renginiuose. MRU Azijos centras su Japonijos ambasados Vilniuje pagalba, organizuoja parodas, muzikinius pasirodymus, svečių paskaitas, kurias skaito atvykę žinomi Japonijos dėstytojai.

Nuo 2017 m. MRU įgyvendina Japonijos „Eurasia Foundation (from Asia)“ finansuojamą projektą. Studentams dėstoma Azijos kultūra ir naujosios medijos („Asian Community: Culture and New Media“). Šis prof. dr. Gražinos Čiuladienės koordinuojamas unikalus projektas ypatingas ne tik savo turiniu, bet ir kasmet atnaujinama dėstytojų komanda, kurią sudaro Japonijos, JAV, kitų Europos šalių bei Lietuvos ekspertai ir Azijos šalių diplomatinių atstovybių darbuotojai. Japonijos ambasados atstovai jau kelerius metus iš eilės veda seminarus apie Japonijos kultūrą ir tradicijas.

Kasmet tarptautinis Josai universitetas MRU studentus kviečia pristatyti pranešimą Vidurio EuroposJaponijos studentų konferencijose, vykstančiose Tokijuje. 2022 metų konferencijoje, skirtoje klimato kaitos klausimams, MRU atstovaus konkursą laimėjusi Vlada Novickaja, Informatikos ir skaitmeninio turinio programos bakalauro studijų I kurso studentė.

MRU pavasario semestro metu vyksta japonų kalbos paskaitos, kurias veda savanoris japonų kalbos lektorius Haga Yoshiyuki. Dėstytojas taip pat praktikuoja kendo kovos meną, jis treniravo Lietuvos kendo rinktinę, Vilniaus universiteto kendo kovos klubą, dabar – Geležinio Vilko kendo klubą. Haga Yoshiyuki į Lietuvą atvyksta jau penktą kartą. Japonų kalbos kursus, kuriuos šiemet lanko apie 60 studentų ir absolventų, jis veda nuo 2017 metų.