LegalTech studijos – ateities teisininko kompetencijų kūrimo erdvė - MRU
Naujienos

27 liepos, 2021
LegalTech studijos – ateities teisininko kompetencijų kūrimo erdvė
Teisės mokykla

Besikeičiančioje visuomenėje ir jos transformavimosi etape pasireiškia vis didesnė sąveika žmogaus su dirbtiniu intelektu, technologijomis, modernėjančiomis finansinėmis technologijomis. Vis daugiau teisininko darbe atsiranda naujovių – robotai pildantys sutarties nuostatas ar parengiantys kitus procesinius dokumentus, įvairios dirbtinio intelekto sistemos (mašinos) suprogramuotos atpažinti kelių eismo taisyklių pažeidėjus, naujovės vykdymo proceso įgyvendinime. Tai tik keli pavyzdžiai, kurie iliustruoja, kad teisininko profesija transformuojasi. Apie inovacijas teisininko profesijoje, teisės ir technologijų srityje kalbamės su Mykolo Romerio universiteto Legaltech (teisinių technologijų) centro vadovu, technologijų teisės ekspertu profesoriumi dr. Pauliu Pakutinsku bei Teisės ir technologijų studijų programos absolventais Ernestu Juška „Citco“ įmonių grupės vyresnysis teisinės komandos vadovu ir Justina Ražauskaite, MB „Asmens duomenų apsauga“ teisininke, ISO/IEC JTC 1/SC 42 „Dirbtinis intelektas“ darbo grupės nare.

Gerbiamas profesoriau, abiturientams artėja studijų, būsimo profesinio kelio pasirinkimo laikas. Ką jiems patartumėt?

Paulius Pakutinskas: Visų pirma, skatinčiau įsiklausyti kas žmogų domina, kokie interesai ir rasti savo sritį, gal pirmi bandymai pasirenkant studijas nedžiugina, pasirinkta nebloga specialybė, bet ji ne visiškai atitinka pomėgius. Studijos apjungiančios kelias sritis, įtraukiančias žinias iš kelių disciplinų leidžia suderinti skirtingus pomėgius, pvz.: technologijas ir teisę. Dalis žmonių įgiję technologines žinias nutaria, kad jiems reikia socialinių mokslų žinių ir kompetencijų, socialinių mokslų žinias turintys pajaučia, kad jiems reikia techninių žinių arba žinių apie specifinį teisinį reguliavimą, o dažnai žmonės nusprendžia, kad nori patobulėti ar net kažką pakeisti savo gyvenime. Tai gera galimybė per vienerius metus aktyviai paieškoti savo naujojo kelio, turime ir nuostabių pavyzdžių, kai žmonės studijų metu radikaliai pakeitė savo gyvenimą, rado kitus užsiėmimus, naujus darbus, kuria startup‘us, tačiau visada tai yra galimybė rasti naujų draugų, bendraminčių, naudingų kontaktų, pasidalinti sukauptomis patirtimis, studijų metu susirasti patinkančią praktikos vietą ir save kelioms savaitėms išbandyti kitame vaidmenyje bei organizacijoje.

Kokias studijų naujoves išskirtumėt Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykloje įgyvendinant Legaltech LLM programą? 

P.P. Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla rengia įvairių krypčių teisininkus. Žinoma egzistuoja klasikinė teisininko profesijos samprata. Tačiau mūsų universitetas reaguoja, kaip keičiasi ir evoliucionuoja teisė, kokių sričių teisės ekspertų reikia šiuolaikinei ir globaliai darbo rinkai. Legaltech LLM programa pritaikyta ir teisės praktikams, siekiantiems įgyti naujausias teisininkams reikalingas kompetencijas, kurių iki šiol tokia apimtimi neteikė nei vienas Lietuvos universitetas. Įgytos naujos kompetencijos padės suprasti, kaip veikia įvairios technologijos, kaip jos reguliuojamos, kurti ir pritaikyti įvairias technologines inovacijas teisėje,  tokioms technologijoms vis labiau plintant - ir konkuruoti globalioje rinkoje.

Kaip kilo idėja sukurti šią studijų programą?

P.P. Šios programos poreikis palaipsniui kristalizavosi bendraujant su teisininkais praktikais, socialiniais partneriais. Mykolo Romerio universiteto teisės mokykla pirmoji Lietuvoje 2018 metais į teisės studijas integravo dirbtinio intelekto ir teisinių technologijų aspektus. 2019 m. akredituota pirmoji Lietuvoje tarptautinė Legaltech LLM programa, pagal kurią buvo pradėti rengti naujos kartos teisės specialistai. Programa sukurta kartu su privataus sektoriaus partneriais, joje dėsto užsienio ir Lietuvos praktikai, nagrinėjantys šiuo metu naujausius ir aktualiausius technologijų ir dirbtinio intelekto panaudojimo teisėje klausimus.

Teisė ir technologijos – ar šios sritys apskritai suderinamos?

P.P. Anksčiau buvo tikima, kad yra tik „grynos“ disciplinos, dabar suvokiama, kad milžiniški resursai yra tarpdisciplininiuose, multidisciplininiuose tyrimuose ir studijose. Neabejotinai technologijos veikia teisę, teisė veikia (reguliuoja) technologijas, todėl nėra nieko keisto, kad reikia specialistų žinančių truputį daugiau negu „grynoji“ disciplina. O poreikis yra didžiulis, tai galimybė pasidairyti ir į Europos dimensiją, kurse studijuoja ir užsienio studentai, dėsto ir užsienio dėstytojai, todėl atsiranda platesnių žinių, daugiau galimybių.

Gerbiamas Ernestai, kas, jūsų nuomone, labiausiai patiko ir turėjo didžiausią naudą studijuojat Mykolo Romerio Universitete?

Ernestas Juška: Dirbant su globalios rinkos lyderiais nuolatinis tobulėjimas, inovacijos ir lankstumas yra būtinos sąlygos kuriant pridėtinę vertę. Keletą metų ieškojau studijų programos, kuri būtų orientuota į teisę technologiniu aspektu, o mokymo metodai atitiktų tarptautinius standartus: studijos anglų kalba, paskaitos dėstomos praktikų iš įvairių universitetų ir skirtingų kultūrų. Studijos orientuotos į studentus: suteikiama platforma diskusijai, naujoms idėjoms ir skatinamas inovatoriškas mąstymas. Studijas praturtino tai, kad dauguma studentų - iš įvairių pasaulio šalių, dirbančių skirtingose teisinėse sistemose.

Gerbiama Justina, kaip jūs vertinate studijas Mykolo Romerio Universitete? Kokie Jūsų atsiliepimai apie šią studijų programą?

Justina Ražauskaitė: Na tikriausiai dažnai kyla klausimas, ateities teisininkas – koks jis? Neribotos informacinių technologijų pritaikomumo galimybės, dirbtinis intelektas, robotika, inovacijų plėtra gali kelti nemenkų iššūkių teisininko darbe, todėl svarbu atsiverti naujovėms, prisitaikyti prie aplinkos pokyčių ir nesustoti tobulėti. Mykolo Romerio universitete vykdoma „Teisė ir technologijos“ LL.M. programa suteikia unikalią galimybę pažvelgti ne tik į ateities teisininko profesiją, tačiau kartu supažindina ir teisiniu reglamentavimu, kuris ypač svarbus IT srityje veikiančiam verslui. Privatumas ir duomenų apsauga, intelektinės nuosavybės teisė, robotų reguliavimas, žaidybinimo metodai, dirbtinio intelekto reguliavimas - tai programos sudedamosios dalys, kurios padės ne tik pasisemti žinių ir jas pritaikyti kasdieniame teisininko darbe, bet gal net paskatins pasiūlyti rinkai naują legaltech sprendimą ir įkurti startuolį. Taigi, jei jau dabar nori žinoti, kas tavęs laukia rytoj – rinkis studijų programą „Teisė ir technologijos“

Dėkoju už pokalbį.