Kviečiame į tarptautinę mokslinę konferenciją „Įveikiant mediacijos paradoksą: idėjos, iššūkiai ir geroji praktika“ - MRU
Naujienos

12 spalio, 2023
Kviečiame į tarptautinę mokslinę konferenciją „Įveikiant mediacijos paradoksą: idėjos, iššūkiai ir geroji praktika“
Teisės mokykla

Mykolo Romerio universitete (MRU) 2023 m. lapkričio 21-25 dienomis organizuojamas mediacijos renginių ciklas, skirtas viešinti mediacijos, kaip taikaus ir ginčų šalių santykius atstatančio metodo, naudą bei skatinti ateities teisininkus didesnį dėmesį skirti tarpusavio bendradarbiavimui bei draugiškų abiejų ginčų šalių interesus atitinkančių sprendimų paieškai.

Mediacija Lietuvoje taikoma jau beveik du dešimtmečius. Mūsų valstybėje plačiausiai  vykdomi šeimos mediacijos procesai, kadangi nuo 2021 m. tai yra privaloma ikiteisminė šeimos ginčų sprendimo tvarka. Tačiau pasaulinė patirtis rodo, kad neabejotinai šis ginčų sprendimų būdas turi didelį potencialą platesniam taikymui ir kitose civilinės, administracinės ir net baudžiamosios justicijų srityse.

Renginių ciklą pradės 2023 m. lapkričio 21 d. MRU įvyksianti tarptautinė mokslinė konferencija „Įveikiant mediacijos paradoksą: idėjos, iššūkiai ir geroji praktika“. Konferencijos organizatorius MRU Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorija drauge su socialiniais partneriais Tarptautine Ginčų sprendimo akademija (INADR), Nacionaline teismų administracija bei Lietuvos advokatūra, renginiu siekia skatinti mokslininkų, praktikų ir valstybių politikos formuotojų bendradarbiavimą bei diskusijas ieškant efektyvių priemonių, skatinančių platesnį mediacijos naudojimą.

Mediacijos paradokso sąvoka apibūdina situaciją, kuomet nepaisant universalaus pripažinimo, kad šis ginčų sprendimo būdas yra efektyvi, greita ir ekonomiška įvairių ginčų sprendimo teisme alternatyva, tačiau daugelio Europos valstybių praktikoje ji vis dar taikoma nepakankamai dažnai. Renginio metu bus ieškomi atsakymai, kaip didinti mediacijos žinomumą, skatinti ginčo šalis rinktis šį alternatyvų ginčų sprendimo būdą bei kaip geriausiai išnaudoti jo teikiamus privalumus.

Pagrindiniai renginio pranešėjai pasaulyje žinomi mokslininkai Giuseppe de Palo (JAV) ir Nadja Alexander (Singapūras). Konferencijoje pranešimus taip pat skaitys kiti garbūs, tarptautiniu mastu pripažinti mediacijos ekspertai iš Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Austrijos, Graikijos, Bulgarijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Izraelio, JAV. Visi konferencijos klausytojai bus kviečiami įsijungti į dvi lygiagrečiai vyksiančias panelines diskusijas ir jų metu dalintis savo įžvalgomis aktualiomis mediacijos skatinimo temomis.  Renginys iš dalies finansuojamas Lietuvos mokslo tarybos ir Go Vilnius. Renginio socialiniai partneriai – Tarptautinė ginčų sprendimo akademija (INADR), Nacionalinė teismų administracija ir Lietuvos advokatūra.

Konferencija vyks anglų kalba. Visiems pageidaujantiems po renginio bus išduoti dalyvavimą patvirtinantys pažymėjimai. Su konferencijos programa galite susipažinti čia.  

Registracija į konferenciją vykdoma iki 2023 m. lapkričio 17 d. Kviečiame užpildyti registracijos anketą jau šiandien https://forms.gle/U47G1S1DeShnm1Ek8 ir užsitikrinti sau vietą. Dalyvavimas renginyje nemokamas, tačiau dalyvių skaičius ribotas. Renginys vyks tik gyvai.

Antroji renginių ciklo dalis –  Tarptautinis studentų mediacijos turnyras, kurį tradiciškai MRU organizuoja kartu su ilgamečiu tarptautiniu partneriu INADR. Turnyro renginiai prasidės 2023 m. lapkričio 22 intensyviais mokymais studentams. Lapkričio 23–24 vyks atkrentamieji turnyro raundai, o 25 d. – finalas. Renginių ciklo pabaigą vainikuos iškilmingas apdovanojimų vakaras.

MRU didžiuojasi galimybe INADR turnyrą jau trečią kartą organizuoti Vilniuje ir kviečia visų Lietuvos ir užsienio valstybių universitetų teisės mokyklų studentų komandas nedelsiant registruotis. Registracijos kaina 330 JAV dolerių (310 eurų) vienai trijų asmenų komandai. Informacija apie registraciją į turnyrą ir jo taisykles pateikiama INADR interneto svetainėje.  

Taip pat vykdoma ir turnyro teisėjų registracija. Teisėjais gali būti ekspertai, akademikai bei praktikai, turintys mediatoriaus darbo patirtį, laisvai kalbantys anglų kalba. Teisėjų registracija vykdoma čia: https://www.signupgenius.com/go/9040544ADAE2CA2F58-44906776-inadr?fbclid=IwAR2fe7CF03wp2c1NB2mIQK1Tb0EyyAD_bPv-cMeopEWp1POibvWa2Y1HSdQ#/

Iki greito susitikimo Vilniuje!

Jei turite klausimų, maloniai kviečiame kreiptis el. paštu a.tvaronaviciene@mruni.eu