Konstitucijos 30-mečiui paminėti – kasmetinė tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija Seime - MRU
Naujienos

10 spalio, 2022
Konstitucijos 30-mečiui paminėti – kasmetinė tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija Seime
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Mokslas
Teisės mokykla

2022 metų spalį sukanka 30 metų, kai buvo priimta Lietuvos Respublikos Konstitucija. Spalio 21 dieną, Lietuvos Respublikos Seime rengiama tarptautinė, jau dešimtoji, mokslinė-praktinė konferencija „Konstitucijos 30-metis: nuo ordinarinės iki aukščiausiosios teisės“.

Konferencijoje sveikinimo žodį tars J. E. Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Konferencijos pirmąjį pranešimą, skirtą jubiliejiniams Konstitucijos metams, skaitys J. E. Latvijos Respublikos prezidentas, Mykolo Romerio Universiteto Garbės daktaras Dr. iur. h. c.  Egils Levits.

Konferencijos dalyviai iš Estijos ir Lenkijos pristatys šių šalių naujausias konstitucinės justicijos tendencijas. Karo iššūkių Ukrainos Konstitucijai temą atskleis pranešėjas iš Ukrainos. Trijų dalių konferencijos programoje iškilūs Lietuvos pranešėjai kalbės apie konstitucinės minties, Konstitucijos teksto ir Konstitucijos aiškinimo tendencijas, aktualius iššūkius ir esminius pokyčius, įvykusius per pastaruosius tris dešimtmečius. Ypatingas dėmesys bus skiriamas Konstitucinio Teismo formuojamos oficialiosios konstitucinės doktrinos, jos vietos kitų teismų praktikoje klausimams, taip pat Konstitucijos kaip aukščiausiosios teisės santykiui su tarptautine teise ir Europos Sąjungos teise temai.

Pasak Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininkės, Mykolo Romerio universiteto profesorės dr. Danutės Jočienės, konstitucinės kontrolės funkciją įgyvendinantis Konstitucinis Teismas privalo ne tik garantuoti Lietuvos Respublikos Konstitucijos viršenybę šalies teisės sistemoje, jos pagrindu sukurtos konstitucinės sistemos, stabilios konstitucinės demokratijos, teisinės valstybės ir kitų jos ginamų konstitucinių vertybių apsaugą, bet ir užtikrinti tinkamą tarptautinės teisės ir Europos Sąjungos teisės santykį su nacionalinės Konstitucijos nuostatomis.

,,Konstitucinis Teismas, išplėtojęs konstitucinį geopolitinės orientacijos principą, suponuojantį Lietuvos Respublikos pasirinktą europinę ir transatlantinę integraciją, jį atskleidžia kaip glaudžiai susijusį su Konstitucijos 1 straipsnyje įtvirtintomis pamatinėmis konstitucinėmis vertybėmis – valstybės nepriklausomybe, demokratija ir respublika. Švęsdami trisdešimt metų mūsų visuomenės ir valstybės pagrindą sudarančios 1992 m. spalio 25 d. Tautos referendumu priimtos Konstitucijos jubiliejų, galime džiaugtis, kad mūsų Konstitucija yra gyvybinga ir tvari, o būdama ne tokios tolimos praeities Tautos sprendimas, kartu yra ir mūsų valstybės ateities kūrėja“, – sako Konstitucinio Teismo pirmininkė.

Mykolo Romerio universiteto profesorė dr. Toma Birmontienė pabrėžia konstitucinės tradicijos reikšmę. ,,Konstitucijos, konstitucinės teisės reikšmė Lietuvos valstybės istorinėje raidoje – išskirtinė; Europos valstybių tarpe Lietuva išsiskiria savo turtingomis konstitucinės teisės tradicijomis, kurių ištakos siekia XVI a. pradžią, jau pirmajame Lietuvos Statute buvo formuluojamos konstitucinei teisei priskirtinos nuostatos, – sako profesorė Toma Birmontienė.

Konferenciją rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla, Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas, Lietuvos advokatūra.

Konferencija spalio 21 d. (penktadienį) nuo 9 val. ryto vyks Seimo konferencijų salėje (III rūmai). Konferenciją bus galima stebėti ir nuotoliniu būdu per televiziją „Seimas - tiesiogiai“ bei „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas".

Su konferencijos programa galima susipažinti čia.

Visiems, dalyvavusiems gyvai konferencijoje Seime, bus išduodami dalyvavimą konferencijoje patvirtinantys pažymėjimai. Registracija pažymėjimams gauti bus vykdoma prieš renginį ir jo pertraukų metu prie įėjimo į Seimo konferencijų salę. Renginio metu bus filmuojama ir fotografuojama.

Užsiregistruoti į konferenciją galima užpildant trumpą dalyvio anketą čia.