Kas yra tos ekosistemų paslaugos? - MRU
Naujienos

29 rugpjūčio, 2018
Kas yra tos ekosistemų paslaugos?

Pusė pasaulio gyventojų gyvena miestuose, ir šis skaičius auga. Urbanizacija paliečia vis daugiau žalių plotų, o gyvenimas miestuose tampa iššūkiu aplinkosaugine prasme. Pagal įvairius ateities scenarijus miestų atsparumas gamtiniams reiškiniams ir sveikų ekosistemų poreikis yra ypač aktualus urbanizuotuose kontekstuose, kur didžiausias gyventojų tankumas sutampa su didžiausiu poveikiu aplinkai.
Urbanizacija ir užstatytų paviršių didinimas yra pagrindiniai veiksniai, prisidedantys prie fragmentacijos, ekosistemų degradacijos ir biologinės įvairovės nykimo Europoje. Tai mažina miestų ekologinį atsparumą, ekosistemų funkcionavimą ir biologinę įvairovę, vadinasi, mažina ekosistemų paslaugų pasiūlą ar jų kokybę miesto gyventojams.
Aplinkos valdymo laboratorija vykdo mokslinį projektą „UrbanGaia“, kurio idėja yra prisidėti prie socialinių ir ekologinių žinių pagerinimo apie miestų žaliosios ir mėlynosios infrastruktūros bruožus.
Pagrindinis projekto tikslas – išvystyti realius rodiklius, kurie leistų vertinti, kurti ir valdyti minėtąją infrastruktūrą. Projekto partneriai ir atvejo studijos yra vykdomos Vilniuje, Leipcige (Vokietija), Koimbroje (Portugalija) ir Gente (Belgija). Bet kas yra tos ekosistemų paslaugos? Ką vadiname miestų žaliąja infrastruktūra? Projekto eigoje sukurtas video atsakys į šiuo klausimus ir padės geriau suprasti apie miestų teikiamas ekosistemų paslaugas bei žaliosios infrastruktūros naudą.
Daugiau apie projektą: www.urbangaia.org
 
Tyrimą finansuoja Lietuvos mokslo taryba pagal „Biodiversa“ programą (sutarties Nr. S-BIODIVERSA-17-17-1). Tyrimas įgyvendinamas bendradarbiaujant su CERNAS (Coimbra, Portugalija), INBO (Brussels, Belgija), UFZ, (Leipzing, Vokietija) Universidad de Málaga (Malaga, Ispanija).