Ką galime padaryti, kad Lietuva taptų saugesnė? Diskusija su MRU alumnu Sauliumi Skverneliu - MRU
Naujienos

1 kovo, 2024
Ką galime padaryti, kad Lietuva taptų saugesnė? Diskusija su MRU alumnu Sauliumi Skverneliu
Alumni

Vasario 29 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) įvyko vieša diskusija „Ką galime padaryti, kad Lietuva taptų saugesnė?“, kurioje savo įžvalgomis  dalijosi  MRU alumnas, teisininkas, Seimo Nacionalinio saugumo komiteto narys Saulius Skvernelis.

Svečias aptarė saugumo situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, kylančius esminius iššūkius ir pasirengimą juos įveikti. Pasak S. Skvernelio, šiandienos geopolitiniame kontekste sprendžiant nacionalinio saugumo klausimus itin jaučiasi ne tik lyderystės stygius, bet ir gilesnio  politinio ir gynybinio konteksto vertinimo stoka.

„Vyrauja deja vu jausmas, kad dabar esame lygiai tokioje pat situacijoje, kaip 1939-1940 metais“, – sakė S. Skvernelis. – „Kaip ir tąkart, prieš prasidedant Antrajam pasauliniam karui, taip ir dabar, Europoje  matomas didžiųjų valstybių susiskaldymas esminiais geopolitiniais klausimais“.

Pasak S. Skvernelio, Lietuva turėtų ieškoti ir alternatyvių gynybos priemonių, vystyti  aukštąsias technologijas, dronų pajėgas. Jo nuomone, Baltijos šalių ir Lenkijos  bendra gynybinė sutartis būtų svarbi užtikrinant kolektyvinį šių šalių saugumą.

Diskusijoje taip pat buvo aptarta dvigubos pilietybės problematika, viešojo saugumo, pilietiškumo ugdymo, kaip vieno iš svarbiausių elementų užtikrinant vidinį šalies saugumą, reikšmė  bei kiti  aktualūs  klausimai. S. Skvernelis pabrėžė jaunimo kritinio mąstymo svarbą, kad jauni rinkėjai  suprastų, jog rinkimai nėra tik formalumas ar kažkoks žaidimas, būtų mažiau paveikūs propagandai.

Diskusijoje dalyvavę MRU Teisės mokyklos profesorė Toma Birmontienė ir kiti akademinės bendruomenės nariai akcentavo mokslo ir mokslinių tyrimų svarbą valstybės saugumo užtikrinimo kontekste. Viešojo saugumo akademijos dekanė prof. dr. Snieguolė Matulienė atkreipė dėmesį į MRU akademinės bendruomenės vaidmenį ugdant jaunąją kartą. Pasak dekanės, neužtikrinus saugumo šalies viduje, atsparumo išorės grėsmėms  klausimas tampa dar jautresniu.  

Diskusijos dalyviai taip pat akcentavo, kad švietimo įstaigų vaidmuo ugdant jaunimo pilietiškumą yra svarbus, todėl investicijos į švietimą taip pat padeda stiprinti šalies gynybinę galią.  

Diskusiją apibendrinusi MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė  teigė,  nuo pat MRU pirmtakės – Policijos akademijos įsteigimo 1990 m. universitetas vykdo misiją tarnauti žmogui, visuomenei, valstybei. 

Išaugęs į platų studijų ir mokslinių tyrimų krypčių spektrą turintį universitetą, dabar MRU pagal geriausius europinius standartus rengia profesionalius teisininkus, ekonomistus, viešojo valdymo, kibernetinio saugumo  specialistus, edukologus, puoselėja dialogo ir kritinio mąstymo tradiciją. Anot  rektorės, akademinė bendruomenė savo ekspertines žinias ne tik perduoda studentams, bet ir dalijasi su visuomene, prisidėdama prie jos atsparumo išorės grėsmėms ir valstybės pažangos.