Izoliatoriuje bausmę atliekančių nepilnamečių netradicinė tapybos paroda: kviečia atsisakyti stereotipų - MRU
Naujienos

15 spalio, 2021
Izoliatoriuje bausmę atliekančių nepilnamečių netradicinė tapybos paroda: kviečia atsisakyti stereotipų
Įvykis
Bendruomenė

Mykolo Romerio universitete (Ateities g. 20, Vilniuje, Rotondinėje salėje) vilniečių laukia netradicinė paroda. Eksponuojami darbai – Kauno tardymo izoliatoriuje bausmę atliekančių ir laikinai sulaikytų nepilnamečių kūryba, kurioje jaunieji tapytojai atskleidė savitą ir unikalų požiūrį į tikėjimą.

Parodą sudaro 20 ant drobės tapytų paveikslų su darbų autorių interviu, kuriuose jaunuoliai plačiau papasakoja apie savo tapybos idėjas ir jų reikšmes bei svarbą jų gyvenime. Interviu įdomūs tuo, kad vaikinai tiesiog savais žodžiais pasakoja, kaip jiems sekėsi dalyvauti projekte, kad turėjo daug stengtis, nes tokių dalykų niekada nedarę. Kiekvienas į klausimą, ar norėtų dar tokių projektų, nedvejojęs atsakė – taip.

Pasak projekto sumanytojos ir vykdytojos Kauno tardymo izoliatoriaus Resocializacijos skyriaus specialistės Faustos Palaimaitės: „Man labai norėjosi parodyti visuomenei, kad čia mūsų visų vaikai, kad jie tokie pat jautrūs ir gražūs, kaip visi kiti žmonės, tačiau jiems reikiamu metu pritrūko dėmesio, meilės, adekvačios pagalbos, todėl šiandien jie pataisos namuose. Tai, kad nei mėgstantys, nei mokantys piešti jaunuoliai baigė šiuos paveikslus, rodo, kad iš tiesų asmeninis darbas, autentiškas bendravimas gali pažadinti jų talentus, gebėjimus, kurių jie nė neįsivaizduoja. Tačiau reikia žmonių, reikia akių, kurios žiūrėtų į juos su pasitikėjimu, ausų, kurios išklausytų ir išgirstų dalykus, sakomus tarp eilučių. Vienas iš tikslų, kodėl ėmiausi šio ilgalaikio ir daug ištvermės reikalaujančio projekto, tai noras pakviesti savanorius į pataisos įstaigas – ateikite! Jūsų skirtos jėgos, dėmesys gali būti žymi pagalba žmogui, apsisprendžiant naujiems, geriems dalykams!“ Projektas įgyvendintas kartu su MRU Viešojo saugumo akademijos atstovais.

Paroda „Nupiešk Dievą, kuris yra šviesa, meilė, laisvė“ pirmiausia įvyko Kauno Sobore. Fausta Palaimaitė labai norėjo, kad jos vaikai, kaip ji vadina nuteistuosius, būtų įvertinti, sulauktų dėmesio ir iš kitų žmonių. Paskui paroda keliavo per visas šalies įkalinimo įstaigas: Alytaus, Marijampolės, Kybartų, Šiaulių, Panevėžio, Pravieniškių, Vilniaus pataisos namus. Taip pat būdavo pristatoma ir tų miestų bendruomenėms, paprastai bažnyčiose. Darbų pristatymas Universitete yra puiki proga akademinei bendruomenei bei studentams, būsimiems teisėsaugos institucijų pareigūnams ir, žinoma, vilniečiams bei miesto svečiams susipažinti su netradicine paroda.

Universitetas, bendradarbiaudamas su socialiniu partneriu, Kalėjimų departamentu  prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos, kartu siekia laisvės atėmimo bausmę atliekantiems jaunuoliams padėti neprarasti vilties ir įkvėpti jėgos geriems dalykams.

Meno ir socialinio darbo sintezė nėra išskirtinis eksperimentas Lietuvoje – daugelyje įkalinimo įstaigų vyksta meno terapija, nuteistieji kuria nuostabius dirbinius iš medžio, tapo paveikslus – tačiau jie dažnai taip ir lieka už pataisos namų sienų, netampa žinute visuomenei. Anot F. Palaimaitės, tikimasi, kad šis projektas, pažadinęs jaunuolių akių spindėjimą ir džiaugsmą, yra pozityvi patirtis ir jie ją ne kartą prisimins savo gyvenimo kelionėje.

Paroda veiks iki lapkričio 11 d.