Įvyko tarptautinio kibernetinio saugumo projekto „Pažangių tyrimų ir technologijų strateginės programos Europoje“ (SPARTA) pristatymas - MRU
Naujienos

29 balandžio, 2019
Įvyko tarptautinio kibernetinio saugumo projekto „Pažangių tyrimų ir technologijų strateginės programos Europoje“ (SPARTA) pristatymas

Balandžio 30 dieną, 13 valandą Mykolo Romerio universiteto Mokslo ir inovacijų centre MRU LAB (Didlaukio 55, Vilnius) buvo pristatytas SPARTA inovacijų kūrimo modelis, pasidalinta mintimis ir įžvalgomis apie tai, kas trukdo ir pastūmėtų Lietuvą tapti vienu iš lyderiaujančių kibernetinio saugumo kompetencijos centrų Europoje.
Europos Sąjunga siekia sugriežtinti savo kibernetinio saugumo taisykles kovai su didėjančią kibernetinių išpuolių keliam grėsme ir pasinaudoti naujojo skaitmeninio amžiaus teikiamomis galimybėmis. Europos komisija 2018 metais finansavo keturis bandomuosius (angl pilot) projektus, kurių pagrindu bus sukurtas naujas bendradarbiavimo modelis, skirtas efektyviau kurti bei diegti inovatyvius kibernetinio saugumo sprendimus.
Vienas iš pasirinktų projektų yra SPARTA, kurį inicijavo ir koordinuoja Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras (L3CE). Pasak šio centro vadovės Egidijos Veršinskienės, kibernetinio saugumo kompleksiškumas ir dinamika diktuoja poreikį kurti glaudesnius ryšius su visais, kuriems aktualūs ir svarbūs kibernetinio saugumo iššūkiai. „Ši iniciatyva pajungia išskirtinę tarptautinę komandą, sudarytą iš technologinių inovacijų kūrėjų, pripažintų įvairių mokslo sričių tyrėjų ir IT verslo lyderių. Šiame projekte bus siekiama suformuoti unikalius bendradarbiavimo mechanizmus, kurie virstų pasaulinio masto kompetencijos centrais“, – sako E. Veršinskienė.
SPARTA projektas jungia partnerius iš 14 šalių, tarp kurių ir Mykolo Romerio universitetas, ir apima visą kibernetinio saugumo kompetencijų spektrą, reikalingą inovatyviems sprendimams kurti ir juos diegti. Tarp projekto partnerių yra ir tokios tokios organizacijos kaip CEA, THALES, SAP, LEONARDO, CINI, CNR,UBO, INDRA, TUM. Kaip asocijuoti partneriai šiame projekte aktyviai dalyvauja daugiau kaip 30 įvairių organizacijų, tokių kaip AT&T, ENERGA, „Group Poland”, „Paris Region“, ASW, „Bundesverband“, ESCO, „T-Systems“, NECS.„Asocijuoti partneriai turi galimybę stebėti, kaip vystosi projektas, kokie sprendimai kuriami, dalyvautų jų testavime ir vertinime bei pritaikyti juos savo veikloje“, – sako E. Veršinskienė.